Adobe Flash

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 10. toukokuuta 2012 kello 17.21 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset) (→‎Ubuntu, Adobe-flashplugin ja Firefox)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tässä käsitetään Macromedian/Adoben www-laajennosta/kehitysympäristöä Flash. Muistityypistä katso Wikipedian artikkeli Flash-muisti.

Shockwave flash on Macromedian kehittämä ja Adoben ylläpitämä kehitysympäristö ja WWW-laajennos. Sitä voi käyttää joko Adoben ei-vapailla ohjelmilla tai vapaalla Gnashilla.

Adobe julkaisee Flashistä myös Linux-versiota. Flash-liitännäinen toimii mm. Firefox- ja Konqueror-selainten kanssa. Flash on suljetun lähdekoodinsa vuoksi rajoittuneesti saatavilla eri Linux-arkkitehtuureille. Tätä puutetta korjaamaan on kehitetty nspluginwrapper, jolla 32-bittiset x86-selainliitännäiset saadaan toimimaan myös x86-64-arkkitehtuurin koneissa, ja QEMU:n avulla myös kokonaan muille arkkitehtuureilla (PowerPC, SPARC, ym.).

Ohjelma on ei-vapaa ja ohjelman ajaminen muulla kuin PC:llä on lisenssin mukaan erikseen kielletty, samaten lisenssi sisältää joukon merkillisiä kohtia (kuten ei-vapaat ohjelmistolisenssit tavallisestikin), muun muuassa että ohjelmaan ei pidä soveltaa kansainvälisen yksityisoikeuden sääntöjä, vaan eurooppalaisten tulee käydä oikeutta Lontoossa. Ohjelma ottaa yhteyttä Adobeen ja kertoo olevansa asennettu sekä ei-määritellyn joukon muuta "ei-henkilökohtaista" tietoa.

Gnash

Gnash löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä gnash. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Gnash tukee (2012) flashin versiota 7 ja osittain versioita 8 ja 9, mutta ei versiota 10.

Adobe flash

Ubuntu

Flash Player ja Flashplugin-installer ovat sama asia. Flashplugin-installer on ajettava skripti, joka lataa Internetistä Adobe Flash Playerin, koska Adobe ei ole antanut lupaa paketoida sitä suoraan pakettiin.

Fedora

Adoben Flashin saa asennettua Fedoraan joko asentamalla lataussivulla tarjottavan flash-plugin-nimisen rpm-paketin (".rpm for Linux") tai Adoben oman pakettivaraston asennuspaketin ("YUM for Linux"). Jälkimmäisessä menetelmässä Flash voidaan asentaa ja päivittää paketinhallinnan kautta.

Jos olet aiemmin asentanut Fedoran virallisista pakettilähteistä tarjottavan Gnashin, on se poistettava ennen Adoben Flashin asentamista. Gnash sekä selainliitännäiset gnash-plugin ja gnash-klash poistuvat poistamalla paketinhallinnassa paketin gnash.

Fedoran omat Flash-asennusohjeet ovat täällä. 32-bittistä Fedoraa käytettäessä YUM for Linux -pakettivaraston asentamisen jälkeen asennetaan Flash ja tarpeelliset muut paketit komennolla:

su -c 'yum install nspluginwrapper alsa-plugins-pulseaudio flash-plugin'

64-bittistä Fedoraa käytettäessä YUM for Linux -pakettivaraston asentamisen jälkeen tehdään seuraavat komennot:

su -c 'yum install nspluginwrapper.{x86_64,i686} alsa-plugins-pulseaudio.i686 --disablerepo=adobe-linux-i386'
su -c 'yum install flash-plugin'

Flash-videoiden tallentaminen

Useimmat www-sivuilla toistettavat Flash-videot (.flv-tiedostomuoto) on mahdollista tallentaa omalle koneelle uudelleenkatselua varten. Videon tallentaminen on kätevää varsinkin silloin, jos verkkoyhteys on hidas ja videon halutaan toistuvan ilman katkoja.

Flash-videoruudun alalaidassa olevan välimuistipalkin (kulkee videon toistoa ilmaisevan osoittimen edellä) täytyy ennen videon tallennusta antaa edetä loppuun asti, jotta koko tiedosto tallentuisi välimuistiin. Välimuistissa oleva videotiedosto löytyy tämän jälkeen (Flash-laajennoksen vanhempien versioiden ollessa kyseessä) tavallisesti /tmp-väliaikaishakemistosta jollakin Flash-alkuisella nimellä, esimerkiksi /tmp/Flash2Dzw3Q. /tmp-hakemistossa voi olla useita Flash-alkuisia tiedostoja riippuen siitä, kuinka monta videota päälläolevalla www-selaimella on toistettu.

Koska /tmp-hakemistossa olevat välimuistivideotiedostot häviävät viimeistään silloin, kun kone suljetaan (luultavimmin jo silloin, kun selaimessa vaihdetaan sivua tai silloin, kun video on toistettu loppuun), täytyy välimuistivideotiedosto kopioida turvaan esimerkiksi käyttäjän kotihakemistoon. Se saattaa myös olla kätevää uudelleennimetä jollekin loogiselle flv-päätteiselle nimelle (esimerkiksi Flash2Dzw3Q:stä video.flv:ksi).

Mikäli /tmp-hakemistossa on useita Flash-alkuisia tiedostoja, voi ne joko kopioida kaikki tai yrittää esimerkiksi koon tai luontiajan perusteella päätellä, mikä niistä on oikea video.

Videoiden tallentamiseen suosituimmista videopalveluista on myös olemassa erillisiä ohjelmia, kuten Youtube-dl sekä Xvst.

Flash-laajennoksen uudet versiot

Flash-laajennoksen uusissa versioissa välimuistivideotiedostoihin osoittavat viittaukset poistetaan /tmp-hakemistosta heti videon latauksen alettua, mikä tekee videon tallennuksesta aikaisempaa vaikeampaa. Tallennus on kuitenkin mahdollista seuraavalla tavalla:

1. Tarkistetaan Flash-videota toistavan ohjelman PID-numero komennon lsof tulosteesta. PID-numero löytyy niiden rivien toisesta sarakkeesta, joiden viimeinen sarake on muotoa /tmp/FlashABCDEF (deleted). PID-numeron löytämiseen voi käyttää (esimerkiksi) komentoa

lsof |grep /tmp/Flash|tail -n 1|cut -f 2 -d ' '

2. Tämän jälkeen siirrytään hakemistoon /proc/1234/fd/, missä 1234 on yllä saatu Flash-ohjelman PID-numero. Tämä hakemisto sisältää symboliset linkit kaikkiin kyseisen prosessin avaamiin tiedostoihin.

3. Tarkistetaan, mitkä näistä symbolisista linkeistä viittaavat /tmp/Flash-alkuisiin tiedostoihin. Tämä onnistuu esimerkiksi komennolla

ls|xargs file|grep /tmp/Flash

jonka tulosteessa symbolisten linkkien nimet ovat jokaisen rivin alussa ennen kaksoispistettä.

4. Kopioidaan välimuistitiedostoihin viittaavien symbolisten linkkien kohteet esimerkiksi kotihakemistoon, jolloin video saadaan tallennettua. Esimerkkikomento:

cp symbolinen_linkki /home/kaisa/video.flv

Tallennus skriptin avulla

Vaihtoehtoisesti Flash-videoiden tallennus onnistuu myös seuraavan Bash-skriptin avulla (yhteensopiva sekä Flash-laajennoksen uudempien että vanhempien versioiden kanssa):

#! /bin/bash
pid=$(lsof |grep /tmp/Flash|tail -n 1|cut -f 2 -d ' ')
echo $(file /proc/$pid/fd/*|grep /tmp/Flash|cut -d ' ' -f 6|grep -o '/.*')|tr ' ' '\n' >/tmp/flashdd
for ff in $(cat /tmp/flashdd)
do
cp $(file /proc/$pid/fd/*|grep $ff|cut -f 1 -d ':') flash-$(date +%y%m%d-%H%M%S).flv
sleep 1
done
rm /tmp/flashdd

Videot löytyvat skriptin ajon jälkeen työhakemistosta flash-alkuisista tiedostoista (tiedostonnimet ovat muotoa flash-vvkkpp-ttmmss.flv). Skripti olettaa, että videot sisältävien välimuistitiedostojen nimet ovat /tmp/Flash-alkuisia.

Ubuntu, Adobe-flashplugin ja Firefox

Ubuntu 10.04:ssä on ollut jo pidemmän aikaan ongelmia Adoben Flash soittimen kanssa.

Adobe-Flashpluginin uusimmat versiot tukevat vain SSE2-suorittimia. Ongelmia seuraa vanhemmilla prosessoreilla, joissa ei ole SSE2 tukea. Voit tarkistaa tuen seuraalla komentorivikomennolla:

 cat /proc/cpuinfo | grep sse

Ongelman voi kiertää seuraavasti.

  • Asenna uusin Adobe-Flashplugin normaalisti paketinhallinnan kautta.
  • Lataa google-chrome-stable_current_i386.deb paketti Google Chromen kotisivulta osoitteesta https://www.google.com/chrome?platform=linux
  • Avaa google-chrome-stable_current_i386.deb paketti paketinkäsittelyohjelmassa ja pura se vaikka työpöydälle.
  • Avaa data.tar.lzma paketti paketinkäsittelyohjelmalla ja pura se toiseen kansioon.
  • Avaa komentorivi ja kopioi seuraavat komennot:
cd ~/Työpöytä/avattu kansio/usr/lib/adobe-flashplugin
sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/adobe-flashplugin/

Komento kopioi Google Chromen Adoben-flashpluginin Firefoxin käytettäväksi. Ja voila Flashit alkavat taas toimimaan. Käytössä on nyt 11.1.102.63 versio.


Toimimattomat versiot ovat:

  • Adobe-flashplugin 11.2.202.233-0lucid1
  • Adobe-flashplugin 11.2.202.228-0lucid1

Katso myös

Aiheesta muualla