Asennusmedia

Linux.fista
Versio hetkellä 10. helmikuuta 2022 kello 17.47 – tehnyt Aarne (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asennusmedia on media, jota käytetään käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston asentamiseen. Asennusmedian (levykuvan) voi ladata yleensä asennettavan käyttöjärjestelmän tai muun ohjelmiston verkkosivustolta. Tämän jälkeen sitä voi käyttää sellaisenaan esimerkiksi virtuaalikoneen asentamiseen tai kirjoittaa fyysiselle medialle jonkin laitteen asentamista varten.

Asennusmediat ovat pääsääntöisesti käynnistettäviä medioita, jolle laite pitää käynnistää (bootata) asentamista varten. Linuxissa asennusmediat sisältä asentimen lisäksi yleensä myös valmiin järjestelmän, jolta asennettavaa järjestelmää voidaan testata suoraan asennusmedialta. Testaamista varten muutoksia laitteeseen ei siis tarvitse tehdä, ellei niin erikseen haluta. Tästä toiminnallisuudesta käytetään myös toisinaan nimitystä Live-USB/-DVD/-CD.

Valmis järjestelmä asennusmedialla – tekninen toteutus[muokkaa]

Juurihakemisto sijaitsee yleensä levyllä erillisessä, tavallisesti SquashFS- tai Cramfs-tiedostojärjestelmän sisältävässä levykuvassa. Jotta juuritiedostojärjestelmään kirjoittaminen olisi mahdollista, liitetään tämä levykuva esimerkiksi aufs:n tai UnionFS:n avulla yhteen tmpfs:n kanssa, jolloin kaikki tiedostojärjestelmään tehdyt muutokset tallentuvat keskusmuistiin.

Katso myös[muokkaa]