Ebuild

Linux.fista
Versio hetkellä 23. huhtikuuta 2007 kello 10.01 – tehnyt 82.130.50.97 (keskustelu) (→‎src_install)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ebuild
Käyttöliittymä ei
Lisenssi GPL
Kotisivu gentoo.org

Ebuild on kieli jolla kuvaillaan, miten paketteja asennetaan sekä ohjelma, joka toteuttaa kyseisen kielen. Ebuild on käytössä erityisesti Gentoo-jakelussa paketinhallintajärjestelmän osana.

Kieli

ebuild epäilemättä on kielenä monipuolinen, jopa tietyllä tapaa täydellinen. On kuitenkin tärkeää muistaa noudattaa oikeita käytäntöjä tehtäessä paketteja Gentoo-järjestelmään. Esimerkiksi valmiiseen järjestelmään kirjoittaminen useimmissa funktioissa on huonoa tyyliä, ja aiheuttaakin tyypillisesti esimerkiksi portagessa sandbox-loukkauksen.

Muuttujat

Seuraavien tyypillisesti ebuildin alussa määriteltävien muuttujien käyttö on suositeltavaa:

#kuvaus
DESCRIPTION="tässä kerrot mitä ohjelma tekee"
#ohjelman kotisivu
HOMEPAGE="http://hyodyllinen.ohjelma.org"
#mistä ohjelman lähdekoodi haetaan
SRC_URI="ftp://hyodyllinen.ohjelma.org/pub/${P}.tar.bz2"
#ohjelman lisenssi
LICENCE="GPL-2"
#kertoo, mihin slottiin ebuild asentuu, Gentoossa samassa slotissa
#ei voi olla kahta samannimistä pakettia
SLOT="0"
#kertoo mihin avainsanoihin ebuild kuuluu
KEYWORDS="x86 -*"
#kertoo mitkä USE-muuttujat vaikuttavat ebuildiin 
IUSE=""

#kertoo mitkä paketit ovat paketin riippuvuuksia
DEPEND="dev-libs/hyodyllinen-kirjasto"
#kertoo ne ebuildit, jotka ovat ebuildin ajonaikaisia riippuvuuksia
#tyypillisesti dynaaminen kirjastolinkkaus voi hajota vain näihin.
RDEPEND="dev-libs/hyödyllinen-kirjasto"

Funktiot

ebuild-kielessä on otsikon jälkeen bash-syntaksin mukaisia funktioita, joilla on oma osansa paketin asennuksessa. Mitään näistä funktioista ei ole pakko määritellä. Funktioton ebuild toimiikin tyypillisesti autotools-ohjelmaa varten, jolle ei tarvitse määritellä käännösaikaisia valintoja. src-alkuiset funktiot ajetaan tyypillisesti sandboxin sisällä, eikä niissä saisi kajota muuhun järjestelmään.

pkg_nofetch

Tätä funktiota kutsutaan, mikäli RESTRICT="fetch" on asetettu ja ebuildin SRC_URI kohdetta ei kyetä noutamaan. pkg_nofetchin jälkeen muita funktioita ei kutsuta vaan siirrytään ohjelman loppuun.

pkg_setup

Ajetaan tarkistuksia asetusten suhteen.

src_unpack

Puretaan SRC_URI-objekti $WORKDIR-muuttujan osoittamaan kansioon ja ajetaan epatch funktio patcheille tarpeen mukaan, tar.bz2 ja tar.gz -pakatuille ohjelmille riittää tässä oletusfunktio.

src_compile

Tässä funktiossa käännetään lähdekoodi tai tehdään muuta vastaavaa.

src_test

Funktiota kutsutaan src_compilen jälkeen, mikäli FEATURES="test" on määritelty, funktiossa tulee ajaa asennettavan ohjelman tarjoamat yksikkötestaus-rutiinit, oletustoteutuksessa nämä ovat make check ja make test

src_install

Tässä funktiossa siirretään kokonaisuuden asennettava osa, esim suoritettava binääri, hakemistorakenteeseen, jonka juurena toimii muuttujan $D osoittama hakemisto, esimerkiksi make install DESTDIR=$D

pkg_preinst ja pkg_postinst

Nämä funktiot ajetaan sandboxin ulkopuolella ennen ja jälkeen $D-kuvan sisällyttämistä varsinaiseen ROOT-muuttujan osoittamaan kohteeseen, tyypillisesti "/".

pkg_prerm ja pkg_postrm

Vastaavasti kuin edelliset nämä ajetaan ennen ja jälkeen kokonaisuuden sisällön, eli sen, minkä asensit $D:hen, poistamista järjestelmästä.

pkg_config

Ajetaan viimeiseksi tässä uudistetaan systeemin asetuksia, mikäli se on tarpeen.

Muut ominaisuudet

Import-lauseella voit sisällyttää ebuildiin .eclass-tiedostoja eclass-hakemistosta #-merkillä alkavat rivit sivuutetaan kommentteina samalla tavalla kuin bashissa.