Kehitysympäristöt

Linux.fista
Versio hetkellä 7. huhtikuuta 2022 kello 19.55 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (malline)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Linuxille on saatavissa monia ilmaisia kehitysympäristöjä.

Perinteiset[muokkaa]

Perinteisiä kehitysympäristöjä ovat unixin komentorivi ja komentorivityökalut sekä tekstieditorit Vim ja Emacs. Aloittelijan ei kannata pelästyä hieman hankalaa alkuunpääsyä, sillä kummatkin editorit ovat pienen opettelun jälkeen erittäin käyttökelpoisia ja monipuolisia. Termi tekstieditori on tässä yhteydessä harhaanjohtava, koska niistä käsin voi esimerkiksi kääntää ohjelman tai esimerkiksi hakea koodia CVS-lähteestä. Joskus jokin toiminnallisuus (esimerkiksi epätavallisemman ohjelmointikielen tuki) vaatii lisäosien asentamisen tai erillisen käyttöönoton.

Anjuta[muokkaa]

Anjuta on pääasiassa C- ja C++-ohjelmointiin suunnattu GNOME-kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki myös muille kielille (mm. Java, Perl ja Pascal). Projektihallinta on kuitenkin vain C/C++:lle. Ohjelman kotisivu.

Borland JBuilder[muokkaa]

JBuilder oli Borlandin ilmainen Java-kehitysympäristö, jonka nykyään saa Eclipse-kehitysympäristön lisäosana.

Eclipse[muokkaa]

Eclipse on alun perin Java-ohjelmien kehitykseen luotu kehitysympäristö, mutta siihen on asennettavissa tuki muillekin kielille. Ohjelman kotisivu

Electron[muokkaa]

Electron on ohjelmistokehys, joka mahdollistaa graafisen käyttöliittymän sovellusten kehittämisen web-teknologioiden avulla.

Geany[muokkaa]

Geany on kevyt KDevelopin kaltainen kehitysympäristö, joka perustuu GTK-kirjastoon. Vaikka ohjelma on vielä beta-vaiheessa, on se silti varteenotettava vaihtoehto raskaammille sovelluksille.

Jedit[muokkaa]

Jedit on suosittu tekstieditori, jonka tuki liitännäisille mahdollistaa toiminnan laajentamisen moneen tarpeeseen. Sftp-tuki mahdollistaa helpon verkkosivujen kehittämisen.

KDevelop[muokkaa]

KDevelop on ensisijaisesti KDE:n ohjelmien tekemiseen tarkoitettu kehitysympäristö, mutta se on täysiverinen kehitysympäristö muillekin projekteille. Tuettuihin kieliin kuuluvat mm. ADA, C, C++, SQL, Fortran, Haskell, Java, PHP, Pascal, Perl, Python, Ruby ja shell-skriptit. Ohjelman kotisivu

Lazarus[muokkaa]

Lazarus on suomenkielisellä käyttöliittymällä varustettu graafinen, Pascal-ohjelmointikieltä käyttävä kehitysympäristö.

NetBeans[muokkaa]

NetBeans on avoimen lähdekoodin esitynyt ammattikäyttöönkin suunnattu ohjelmointiympäristö pääosin Javalle, mutta tukee myös muita kieliä.

v  k  m
Kehitysympäristöt
Perinteiset Komentorivi | Tekstieditorit | Vim | Emacs
GNOME Anjuta
KDE KDevelop
JAVA Borland JBuilder | EclipseNetBeans
muut Geany | JeditLazarus
web ElectronBluefish