Ero sivun ”Linux.fi:Kahvihuone” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rivi 1: Rivi 1:
 
'''HUOM!''' Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää <nowiki>--~~~~~</nowiki> -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.  
 
'''HUOM!''' Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää <nowiki>--~~~~~</nowiki> -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.  
  
Vanhat keskustelut on arkistoitu sivulle [[Arkisto:Kahvihuone]].
+
Allaolevat linkit johtavat keskusteluarkistoihin.
 
+
*[[Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto|Arkisto 1]]
== Lisää kuvia (tällä kertaa GPL-lisensioituja) ==
+
*[[Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto2|Arkisto 2]]
Meinasin päivittää tai korvata Susen palomuuriohje, ja otin sitä varten muutaman kuvakaappauksen. Varsinainen työ koostui lähinnä PrtScr-napin takomisesta eikä siihen liity mitään elämää suurempia harrastevälineitä, joten tässä tapauksessa GPL on oikea vaihtoehto.
 
 
 
Eniten jännittää kuvien resoluutio. Tuskin erityisen säädyllistä tehdä ohjesivu missä pelkästään kuvat vie 600 kilotavua. --Cerre 4. huhtikuuta 2010 kello 14.00 (UTC)
 
:Wikiohjelma osaa tehdä kuvista pienennetyt versiot, jolloin itse artikkeliin tulee näkyviin huomattavasti vähemmän tilaa vievät kuvat. Tämä onnistuu käyttämällä <tt>thumb</tt>-avainsanaa ja määrittämällä kuvan leveys: esimerkiksi <tt><nowiki>[[Kuva:Palomuurikuva1.png|thumb|250px]]</nowiki></tt> (tämä lisäisi pikkukuvan, jonka leveys on 250px). --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 4. huhtikuuta 2010 kello 16.21 (UTC)
 
::Sekin on nyt sitten tehty. Mitä sanotte? Kirjoitanko samankaltaisen artikkelin siitä miten Susesta saa näppärästi tehtyä reitittimen? --6. huhtikuuta 2010 kello 08.52 (UTC)
 
:::Kirjoita vaan --[[Toiminnot:Muokkaukset/213.216.232.109|213.216.232.109]] 6. huhtikuuta 2010 kello 09.42 (UTC)
 
:::Hyvää työtä! Mainiota että joku näitä pitää ajan tasalla. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 8. huhtikuuta 2010 kello 09.03 (UTC)
 
Lisenssisistä: jos kuvat julkaisee samalla lisenssillä kuin ohjelma, josta ne on napattu, ei tarvitse miettiä sen kummempaa. Eli jos tuo palomuurinssätöohjelma on GPL:ää niin hyvä, muuten joutuu miettimään tarkemmin. --[[Käyttäjä:LP|LP]] 7. huhtikuuta 2010 kello 09.48 (UTC)
 
 
 
== Teknisiä ongelmia ==
 
Wikin palvelimella on viime päivinä ollut teknisiä ongelmia (PHP ei ole toiminut), joiden syytä en nyt osaa sanoa. Nyt wiki näyttäisi taas toimivan, toivotaan ettei hajoa enää... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 24. helmikuuta 2010 kello 14.40 (UTC)
 
:Katkoksia luvassa tänä yönä, toivottavasti silloin tehtävät korjaukset riittävät. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 25. helmikuuta 2010 kello 19.28 (UTC)
 
:Wiki on nyt siirretty uudemmalle palvelimelle eikä ongelmia pitäisi enää esiintyä. Ilmoitelkaa jos joku ominaisuus ei toimi tms. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 26. helmikuuta 2010 kello 05.24 (UTC)
 
 
 
== Artikkelien aloittaminen ==
 
Tätä on varmaan kysystty jo aiemmin, mutta onko tapana '''korostaa''' artikkelin nimen tai avainsanan ensimmäinen esiintymä Wikipedian tapaan? --[[Käyttäjä:Ordyh|Ordyh]] 15. helmikuuta 2010 kello 20.44 (UTC)
 
:Tästä keskusteltiinkin jo aikoinaan, kts. http://linux.fi/wiki/Keskustelu_Linux.fista:Merkitsemisk%C3%A4yt%C3%A4nt%C3%B6j%C3%A4#Sivun_otsikkosanan_korostus_leip.C3.A4tekstiss.C3.A4.
 
:Minusta korostukset sopivat tietosanakirjatyyppisiin artikkeleihin (eli suureen osaan Linux.fin artikkeleista). Tällä hetkellä korostus kuitenkin on vain raakasti arvioiden alle 10% artikkeleista, joten sen lisääminen kaikkiin artikkeleihin on hyvinkin työlästä. Toisaalta korostuksesta saavutettava etu on pienehkö. Eli en ole kyllä heti valmis lisäämään korostusta jokaiseen artikkeliin. Mitä mieltä muut ovat? --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 15. helmikuuta 2010 kello 20.58 (UTC)
 
 
 
== Seedausta kaipaavat jakelut ==
 
 
 
Mitä sanotte tällaisesta ajatuksesta että ylläpidettäisi lista eniten seedausta kaipaavista laillisista linux-torrenteista? --[[Käyttäjä:Cerre|Cerre]] 3. helmikuuta 2010 kello 05.48 (UTC)
 
:Tällaisen listan ylläpitäminen wikissä on todella hankalaa ja epäkäytännöllistä. Linux-torrenttisivustoilta löytänee hakutoiminnolla paremmin tällaisia tietoja. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 3. helmikuuta 2010 kello 14.32 (UTC)
 
::Entä erillinen sivu jossa on tietoa suosituimpien jakeluiden julkaisuaikataulusta? Minun havaintojen perusteella suosituimpien uusimmat versiot vetää parhaiten.
 
::Distrowatchissa on luettelo kymmenestä suosituimmista: Ubuntu, Fedora, OpenSUSE, Debian, Mandriva, Linux Mint, PCLinuxOS, Slackware, Gentoo, CentOS ja erikoismaininta koskien FreeBSD:tä. Lähdetäänkö pitämään ainakin osasta näistä kirjaa julkaisupäivämääristä? --[[Käyttäjä:Cerre|Cerre]] 14. helmikuuta 2010 kello 14.54 (UTC)
 
 
 
 
 
== Usean sivun seuraaminen ==
 
 
 
Haluaisin tietää miten voi vaivattomasti pistää useamman kun yhden sivun kerralla seurantaan. Linux.fi on vielä niin pieni wiki etten näe estettä seurata vaikka kaikkia sivuja. Nythän joutuisin laittamaan jokaisen erikseen seurantaan, mikä ei nyt ihan ole kätevää. --[[Käyttäjä:Cerre|Cerre]] 21. tammikuuta 2010 kello 15.26 (UTC)
 
:Enpä ole tuota seuranta/tarkkailuhommaa itse kokeillut enkä tiedä mitä sillä tarkkaan ottaen saavutetaan, mutta itse olen suosinut [[Toiminnot:Tuoreet muutokset|Tuoreet muutokset -sivua]] wikin muokkausten tarkkailuun, ja olen ollut ihan tyytyväinen. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 21. tammikuuta 2010 kello 16.52 (UTC)
 
 
 
== Clonezilla, Partimage ja muut Linuxin päälle rakennetut työkalut ==
 
 
 
Onko teidän mielestä aiheellista vääntää asiaa otsikossa mainituista, no, minijakeluista? Kysehän ei ole varsinaisista käyttöjärjestelmistä, mutta Linuxiin ne kuitenkin perustuu ja on aivan erinomaisen käyttökelpoisia. --[[Käyttäjä:Cerre|Cerre]] 7. tammikuuta 2010 kello 18.48
 
:Ilman muuta voi kirjoittaa, mikäpäs niissä. Jos niistä on Linux-käyttäjille hyötyä niin voi mielestäni kirjoittaa vaikkei suoranaisesti edes perustuisi Linuxiin. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 7. tammikuuta 2010 kello 22.41 (UTC)
 
 
 
== Linuxkouluun.fi -artikkelien siirto Linux.fi -wikiin==
 
 
 
Linuxkouluun.fi sivustojen artikkeleita voi siirtää nyt kuka tahansa asiasta kiinnostunut. Ohjeita aiheesta löytyy sivulta [[Linux.fi:Linuxkouluun.fi]]. Keskustelua aiheesta voi käytä esim. kyseisen sivun keskustelupalstalla. --[[Käyttäjä:OpinsysASokero|OpinsysASokero]] 22. syyskuuta 2009 kello 08.02 (UTC)
 
 
 
== Kiitos Pb:lle ==
 
Tehdä rysäytin sivun [[Puppy Linux 4.2:n asentaminen USB-muistille]], ja [[Käyttäjä:Pb|Pb]] ystävällisesti korjaili lähettämieni kuvakaappausten metatietoja. Seuraavalla kerralla osaan itse :) --[[Käyttäjä:Akaihola|Akaihola]] 22. toukokuuta 2009 kello 21.18 (UTC)
 
 
 
== Päivitys ==
 
Päivitin Mediawikin versioon 1.14.0, jos jotain on mennyt rikki niin ilmoitelkaapa. Lisäsin samalla PDF-tiedostot sallittujen tiedostomuotojen joukkoon, eli tarvittaessa wikiin voi nyt lisätä myös PDF-muodossa olevaa (vapaata) materiaalia jos sellaiselle on tarvetta (esim. esityksiä). --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 23. helmikuuta 2009 kello 16.34 (UTC)
 
:Päivitin versioon 1.15.0. Ilmoitelkaapa mahdollisista ongelmista. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 5. heinäkuuta 2009 kello 15.01 (UTC)
 
 
 
== Uusi etusivu ==
 
[[Etusivu2]] tehtiin lopultakin loppuun ja kopioitiin varsinaiseksi etusivuksi. Nyt etusivu on huomattavasti yksinkertaisempi ja ulkoasultaan miellyttävämpi. Nyt olisikin hyvä miettiä materiaalin saavutettavuutta esim. [[:Luokka:Portaalit|portaalien]] välityksellä, joille etusivulta nyt pääasiassa linkitetään. Kommentit ja parannusehdotukset uudesta etusivusta ovat tervetulleita, ja muistattehan että vaikka etusivu onkin suojattu muutoksilta, kaikkea sisältöä voi muokata muokkaamalla sopivia mallineita (löytyvät kun katsoo etusivun lähdekoodia). Isompia muutoksia kannattaa ensin suunnitella muokkaamalla sivua [[Etusivu2]]. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 3. joulukuuta 2008 kello 13.07 (UTC)
 
:Mielestäni etusivulta katosi vähän liikaa sisältöä... Portaalilinkkien "hierarkiataso" ei myöskään ole aivan looginen, esimerkiksi kuvankatselu- ja käsittelyohjelmiin löytyy linkki, mutta toisaalta ei ohjelmat-luokkaan. Etusivun tarkoituksenahan on, että lukija pääsee sitä kautta "sisälle" sivustoon. Jos etusivulla on kovin vähän ja hajanaisia linkkejä, ei tämä toteudu kovin hyvin.
 
 
 
:Portaalisivut ovat käteviä, mikäli aiheesta ei löydy sopivaa yleisartikkelia ja jos aiheeseen liittyvä luokka on sekava. Kannattaisi näin ollen miettiä, minkä aiheiden suhteen erillinen portaalisivu todella tarjoaa lisäarvoa, ja missä se taas vain monimutkaistaa navigointia.
 
 
 
:Komentorivi-, järjestelmä- ja verkkoluokat kiistatta kaipaavat selittävää linkkikokoelmaa (=portaalia) helpottamaan asioiden löytämistä. Toisaalta esimerkiksi www-selaimista tai ohjelmat-luokasta ei sellaista kannata laatia, koska käytössä on jo hyvä yleisartikkeli ja selkeä luokka. Kannattaisi ehkä myös miettiä, minkä artikkelien kohdalla selkeys vaatii Portaali-etuliitteen ja minkä ei. [[Osiointityökalut]]-artikkelia ei ainakaan kannattane siirtää sille Portaali-nimelle, Komentorivi-artikkeli on siinä rajalla (etuliitteen puuttuminen tekisi siihen linkittämisen siistimmäksi).
 
 
 
:Paras vaihtoehto Aihealueet-mallineeksi voisi olla nykyisen ja vanhan mallin sekoitus, jossa olisi runsaahkosti tietoa, mutta entistä selkemmin. Yhteistyö-ruudun voisi mielestäni poistaa, sillä se ei erityisemmin tunnu houkuttelevan uusia muokkaajia. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. joulukuuta 2008 kello 22.15 (UTC)
 
::Tuohonhan sopisi vielä kolmas sarake, ehkä siihen voisi laittaa linkkejä sellaisiin paikkoihin jotka nykyisellään jäävät kattamatta. Tuo kuvakkeiden käyttäminen vähentää etusivun kolkkoutta aika strategisesti, haluaisin säilyttää sen. Yhteistyöartikkeli taitaa tosiaan olla hieman kuolleena syntynyt ajatus. --[[Käyttäjä:Maakuth|maakuth]] 4. joulukuuta 2008 kello 22.31 (UTC)
 
:::Kolmas sarake (pystyrivi) aiheuttaa toisaalta ongelmia pienemmillä resoluutioilla. Esimerkiksi 1024x768:lla (Konqueror) näyttö on jo nykyisellään melko täynnä. Kuvat ovat tosiaan kannatettavia, kunhan niitä ei ole liikaa (jolloin sivu muodostuu "sarjakuvanomaiseksi"). --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. joulukuuta 2008 kello 23.25 (UTC)
 
 
 
Olisiko jollakulla esittää parannusehdotuksia nykyisen [[Etusivu2]]:n suhteen? Omasta mielestäni se on jossain määrin "sotkuinen" (runsaasti tekstimassaa) verrattuna nykyiseen etusivuun, mutta toisaalta huomattavasti informatiivisempi. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 25. maaliskuuta 2009 kello 21.38 (UTC)
 
:Onhan tuo tosiaan informatiivisempi. Ehkä tekstimassaa on aika paljon, mutta toisaalta tärkeintä toki on että etsimänsä asian löytää helposti. Mitä muutamalta satunnaiselta käyttäjältä kyselin niin Etusivu2 ainakin voittaa nykyisen etusivun. Eli kaipa tähän voidaan siirtyä. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 30. maaliskuuta 2009 kello 04.07 (UTC)
 
::Vaihdettu. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 30. maaliskuuta 2009 kello 13.11 (UTC)
 
 
 
==Toiminnot:Luokat==
 
Etusivullekin linkitetty [[Toiminnot:Luokat]] vaikuttaisi listaavan vain osan wikin luokista, tarkemmin sanottuna puolet niistä... --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 6. marraskuuta 2008 kello 19.15 (UTC)
 
:Eikös tuon kuulukin näyttää ainoastaan juuritason luokat? Vai puuttuuko tuosta niitäkin? --[[Käyttäjä:Maakuth|maakuth]] 7. marraskuuta 2008 kello 12.21 (UTC)
 
::Puuttuu, tuossa on sekaisin kumpiakin. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 7. marraskuuta 2008 kello 20.46 (UTC)
 
Tuntuisi taas toimivan (MediaWiki 1.14.0). --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 25. maaliskuuta 2009 kello 21.33 (UTC)
 
 
 
== Vapaata materiaalia jota voi hyödyntää ==
 
Ainakin seuraavista lähteistä löytyy materiaalia, josta laadukkainta osaa voi hyödyntää Linux.fissä joskus jopa suoraan. Eli jos jollain on ylimääräistä aikaa niin hyvä homma käydä läpi:
 
*[http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?board=23.0 Ubuntu Suomen keskustelualueen Wikiin siirrettävät oppaat]: Ubuntu Suomen foorumeilla on monta foorumille kirjoitettua opasta, joihin on kysytty lupa siirtää Linux.fihin CC-BY:n alaiseksi. Täältä olen viime aikoina siirtänyt esim. artikkelin [[Ohjelmistopohjainen RAID ja LVM]]
 
*[http://unix.se/Huvudsida unix.se]-wiki. Kaikki materiaali CC-BY:n alaista (mainittava siis lähde unix.se). Täältä olen siirtänyt artikkelin [[Ed]]. Wiki siis ruotsiksi, mutta Google osaa kääntää hyvin englanniksi jos toinen kotimainen ei taivu.
 
Jos jollain on tiedossa muita vastaavia paikkoja, saa mainita tässä. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 17. syyskuuta 2008 kello 17.28 (UTC)
 
 
 
: CC-BY (ja tekijänoikeuslaki muutenkin) edellyttää, että ''tekijä'' mainitaan. Julkaisijan tai lähteen manitseminen ei korvaa sitä, ellei tällaisesta ole erikseen sovittu. Wikien kohdalla tekijät ilmenevät muokkaushistoriasta, mikä saattaa riittää, mutta materiaalia lainattaessa pitää huolehtia siitä, että linkki muokkaushistoriaan säilyy (siis jää linux.fi:n muokkaushistorian osaksi). Suosittelisin linkin wiki-sivun senhetkisen versioon (työkalulistan "ikilinkki"). --[[Käyttäjä:LP|LP]] 8. marraskuuta 2008 kello 14.14 (UTC)
 
::Esimerkiksi tämän wikin [[Linux.fi:Lisenssi|lisenssisivulla]] mainitaan että Linux.fi:n mainitseminen riittää, tuosta tietysti jokainen lähde erikseen. Unix.se:n [http://unix.se/UnixSE:Copyright lisenssisivulla] tuota ei taideta mainita, joku paremmin toista kotimaista hallitseva tarkentakoon. Totta sinänsä mitä sanoit kyllä. --[[Käyttäjä:Maakuth|maakuth]] 8. marraskuuta 2008 kello 15.15 (UTC)
 
:::Tuolla Unix.se:n sivulla ei tosiaan ole mainittu, että BY-vaatimuksen voisi täyttää pelkällä "unix.se"-maininnalla. Materiaalia käyttäville sivuille täytyy siis listata koko tekijähistoria. Uudempien versioiden ongelmaa ei toisaalta ole, sillä unix.se-wiki on käytännössä kuollut useita vuosia takaperin, eikä sinne tämän vuoden aikana ole edes voinut kirjautua! Wiki oli hiljattain myös muutaman viikon poissa linjoilta, kun omistaja ilmeisesti unohti uusia domainin. Pelkkä linkki artikkelin historiaan on toisin sanoen kovin epävarma tapa täyttää by-vaatimus. Vaikka todennäköisyys sille, että joku tekijöistä löytäisi tänne ja jotenkin välittäisi asiasta on kyllä korkeintaan yksi miljardista. ;) --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 8. marraskuuta 2008 kello 23.34 (UTC)
 
 
 
== Uudistuksia ==
 
Wikin [[Linux.fi:TODO|TODO]]-lista tyhjeni lähes kokonaan ja useita uusia [[Toiminnot:Versio|lisäosia]] asennettiin. Keskustelua enemmän [http://linux.fi/foorumi/index.php?topic=321 keskustelualueella]. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 30. elokuuta 2008 kello 13.46 (UTC)
 
:Nyt on sitten myös lyhyet url-osoitteet muotoa linux.fi/wiki/Artikkeli käytössä! --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 31. elokuuta 2008 kello 13.35 (UTC)
 
 
 
==<nowiki><tt></nowiki>-nappi==
 
Komentoriviohjelmista kirjoittaessa tarvitsee usein <nowiki><tt></nowiki>-tageja, joten lisäsin niitä lisäilevän napin tuohon työkaluriviin. Nappien lisäys näkyy käyvän [[Järjestelmäviesti:Common.js]]:n kautta, joskin tuo lienee vain ylläpitäjien muutettavissa. Mutta jos muita vastaavia nappuloita tarvitaan, niin ylläpitohan niitä voi lisätä jos tarpeelliseksi näkee. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 28. elokuuta 2008 kello 23.40 (EEST)
 
:Asensin myös syntaksin värikorostus -lisäosan ja tein sille napin josta tulee oletusarvoisesti [[bash]]in tagit. Saadaan skriptit kauniiksi <3 --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 31. elokuuta 2008 kello 08.16 (UTC)
 
 
 
== RSS-laajennos? ==
 
Keskustelualueella oli jossain vaiheessa puhetta lisätä wikin etusivulle ruutu, jossa olisi syöte foorumin uusimmista viesteistä. Tämä vaatisi foorumin [http://linux.fi/foorumi/index.php?type=rss;action=.xml RSS-syötteen] linkittämisen Mediawikin [http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:RSS RSS-laajennokseen]. Laajennus pitäisi sitä ennen kuitenkin saada asennettua (=lisätöitä Tepolle). Mitä mieltä olette, kannattaisiko tätä kehitellä eteenpäin? TODO-lista on jo nykyisellään melko pitkä. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 20. elokuuta 2008 kello 23.32 (EEST)
 
:RSS-liitännäisellä saataisiin keskustelualue paremmin esille, joten sanoisin, että senkin voi [[Linux.fi:TODO|TODO-listalle]] laittaa. Yksittäisen lisäosan asentaminen ei ole mikään kovin iso operaatio joten parempi asentaa kerralla useampi kuin lisätä TODO-listalle sitten myöhemmin. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 26. elokuuta 2008 kello 19.30 (EEST)
 
 
 
== Taas yksi heikosti tehty ohje lisää ==
 
--[[Käyttäjä:Peran|Peran]] 17. elokuuta 2008 kello 03.36 (EEST)
 
http://linux.fi/index.php/TulostusCDlevynPinnalle
 
Tuli tehdyksi tälläinen oksennus wikiin. En osaa kovinkaan hyvin käyttää tätä MediaWiki-ohjelmistoa. Josko joku ystävällinen sielu parantelisi ulkoasua ja luokittelisi ko. sivun. Mulla ei myöskään ole hahmotusta Linux.fi:n luokittelusta, mutta yleinen Linux-ohje tämä kuitenkin on, ja perustuu Ubuntu-foorumin ohjeeseen: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=4790
 
:Juu, luokitellaan ja parannellaan. Kiitoksia osallistumisesta! --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 17. elokuuta 2008 kello 12.27 (EEST)
 
 
 
==Muutosten tarkastaminen==
 
Otetaanko ylläpidossa käyttöön tuo muutosten tarkastaminen? Eli kun vilkaisee jotain rekisteröimättömän käyttäjän tekemää muutosta, pitäisi painaa "merkitse tarkastetuksi" -linkkiä, niin huutomerkit häviäivät muutosten listalta. Tällä saataisiin pienten muutosten seuraaminen helpommaksi kun ei kaikkien tarvitsisi vilkaista. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 28. kesäkuuta 2008 kello 14.20 (EEST)
 
:Eipä tuon ominaisuuden hyötykäytöstä mitään haittaakaan ole, eli aletaan vaan klikkailemaan tuota linkkiä. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 28. kesäkuuta 2008 kello 22.35 (EEST)
 
::Kyllähän tuo sopii. Itse käyn tosin joka tapauksessa kaikki muutokset läpi. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 29. kesäkuuta 2008 kello 13.41 (EEST)
 
:::Näinhän sitä tietysti monesti tulee tehtyä, mutta tuolla konstilla ei ainakaan lipsahda mitään läpi seulasta. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 29. kesäkuuta 2008 kello 15.23 (EEST)
 
::Mitenkähän noiden spämmiviestien kanssa... Pitäisikö ne merkitä tarkastetuksi siinä tapauksessa että jäljet on siivottu? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 14. elokuuta 2008 kello 00.42 (EEST)
 
:::Ylläpidon palauta-napillahan nuo muuttuvat automaattisesti tarkastetuiksi (samalla kun se kumoaa saman käyttäjän kaikki peräkkäiset muokkaukset eikä vaadi erillistä muutosten tallentamista). -- Jos samaan artikkeliin tulee vandalismia monesta eri IP:stä peräkkäin, pitää tietysti painaa tarkastusnappia käsin. Toisaalta tällöin on kyllä aika selvää, että muokkaukset joka tapauksessa huomataan ja kumotaan. Eli vastaus voisi kai olla "jos jaksaa" tai "jos ei pidä punaisista huutomerkeistä tuoreissa muutoksissa". --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 14. elokuuta 2008 kello 01.44 (EEST)
 
 
 
==  Ohje rikkinäisen kovalevyn/tiedostojärjestelmän korjaamisesta ==
 
Ajattelin kirjoitella otsikon mukaista ohjetta (taustatarinaa, kts http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=7522.0) - Minkäslaisella otsikolla tämmöinen pitäisikannattaisi tehdä ja miten lisään sen sopiviin luokkiin? --[[Käyttäjä:Rhk|Rhk]] 24. toukokuuta 2008 kello 11.50 (EEST)
 
:Itselläni mielessä pyörivät "rikkinäiset tallennusvälineet" tai "tietojen pelastaminen", mutta laita nyt omasta mielestäsi paras. Luokitukset saat tehtyä laittamalla sivun loppuun luokkamerkinnät tyyliin <nowiki>[[Luokka:Järjestelmä]]</nowiki>. Katso muista sivuista mallia. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 24. toukokuuta 2008 kello 13.17 (EEST)
 
 
 
==Foorumin/wikin yhdistämisestä==
 
 
 
Olen tuunannut Omenamehu.org -keskustelupalstalle (käyttää SMF:ää) yhteisen autentikoinnin Mediawikin ja SMF:n välille. Jos tuon toteutus kiinnostaa, yhteyttä voi ottaa osoitteella mehumaija miukumauku omenamehu.org.
 
 
 
Terveisin,
 
 
 
Sami Lempinen
 
 
 
5. toukokuuta 2008 kello 20.33 (EEST)
 
 
 
==Oma musta lista?==
 
Spämmibottien muokkauksia alkaa taas tulla melko rasittavan usein. Oletuksena käytettävä Metan [http://meta.wikimedia.org/wiki/Spam_blacklist musta lista] ei ilmeisestikään päivity tarpeeksi nopeaan tai on liian konservatiivinen. SpamBlacklist-laajennos [http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:SpamBlacklist#Custom_blacklist_sources sallisi] kuitenkin päälistan ohella myös paikalliset mustat listat. Voisiko olla ideaa tehdä oma - ylläpitäjien muokattavissa oleva - musta lista? Uusien regexpien lisääminen onnistuisi tällöin ilman viivytyksiä. Omaa listaa voisi käyttää myös yleisempien ilmausten kuten "ring_tones" blokkaamiseen.  --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. toukokuuta 2008 kello 16.33 (EEST)
 
:Hyvä idea. Varsinkin kun meillä on kielenä suomi niin englanninkielinen avainsanalista voisi olla varsin tehokas torjuntakeino. Etsi/laadi joku tarkka tekninen toteutusohje niin voit laittaa sen [[Linux.fi:TODO|TODO-sivulle]] Tepon huomiota odottamaan. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 21. toukokuuta 2008 kello 18.38 (EEST)
 
::Tutkin asiaa ja huomasin, että jo nyt ylläpitäjät voivat lisätä domaineja, joihin linkittäminen on estetty, sivulle [[Mediawiki:Spam-blacklist]]. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 24. toukokuuta 2008 kello 13.07 (EEST)
 
:::Ei tunnu toimivan... Tuo sivu sekä <tt>Mediawiki:Spam-whitelist</tt> puuttuvat [[Toiminnot:Järjestelmäviestit|järjestelmäviestien listasta]], mistä ne löytyvät monissa muissa wikeissä. Vaikuttaisi siltä, että tämän wikin SpamBlacklist-laajennos on jokin vanhempi versio, joka ei vielä tue tuota toimintoa. Pitäisi varmaan pyytää Teppoa päivittämään, ja samalla asentamaan muutama muukin laajennos, joita tänne on kaivattu. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 24. toukokuuta 2008 kello 21.27 (EEST)
 
::::TODO-sivun sisältö on vinkattu Tepolle, odotellaan päivityksiä... --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 24. toukokuuta 2008 kello 23.39 (EEST)
 
 
 
==Uutisten julkaiseminen==
 
Ajoittain on ehdoteltu, että tällä sivustolla alettaisiin julkaista Linux-aiheisia uutisia Suomesta ja maailmalta jossain määrin säännöllisesti. Itsekin olen ruvennut pitämään sitä ihan hyvänä ajatuksena, mutta hommaan tarvittaisiin muutamia jossain määrin sitoutuneita vapaaehtoisia, jotta touhu ei tyssäisi aivan heti. Muutenkin on vaara tarjolla että hankkeesta muodostuu "uutissivusto" jolla uutisia julkaistaan kerran kuussa tai harvemmin. Mitäpä mieltä olisitte moisesta? --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 3. toukokuuta 2008 kello 18.09 (EEST)
 
:Jos vapaaehtoisia todella löytyy, niin eiköhän se onnistu. Etusivulle pitäisi sitten lisätä jonkinlainen "uutisruutu", josta olisi linkit varsinaisiin uutisartikkeleihin/uutissivulle. Näitä uutissivustoja tosin löytyy Suomesta jo ainakin kaksi kappaletta, etusivullekin linkitetty [http://tonnikala.net/ Tonnikala] sekä [http://linuxonly.info/ LinuxOnly], molemmat tällaisia kerran kuussa -sivustoja. Jos joku on valmis pidempiaikaiseen uutisten kirjoitteluun, niin miksei saman tien "herättäisi henkiin" jompaa kumpaa näistä sivustoista? --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 4. toukokuuta 2008 kello 13.57 (EEST)
 
 
 
== TODO-lista ==
 
Eri puolilla tulee aina välillä esiin parannusehdotuksia, jotka vaativat muutoksia palvelinpuolelle. Keräsin näitä erilliselle [[Linux.fi:TODO|sivulle]], josta ne voidaan sitten sopivassa välissä vinkata Tepolle toteuttamista varten. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 26. huhtikuuta 2008 kello 23.11 (EEST)
 
 
 
== Wiki 3v ==
 
Kolmevuotissynttärit olivat viime viikolla. Kiitokset kaikille muokkaajille, jatketaan samaan malliin. [http://linux.fi/foorumi/index.php?topic=201.0 Juttua keskustelualueella]. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 26. huhtikuuta 2008 kello 22.28 (EEST)
 
 
 
==Muokkaa-linkin korostus?==
 
Ruotsin- ja englanninkielisissä Wikipedioissa sivun ylälaidan muokkaa-linkki on korostettu boldilla. Voisiko tuo kenties sopia tähänkin wikiin? Se auttaisi ainakin korostamaan, että ''kuka tahansa'' voi muokata artikkeleita, ja siten kenties toisi uusia muokkaajia. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 25. huhtikuuta 2008 kello 19.35 (EEST)
 
:Hyvä ajatus. Kaipa tuo jollain css-muutoksella käy varsin kivuttomasti. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 25. huhtikuuta 2008 kello 19.40 (EEST)
 
::Laitetaanpa kokeeksi... --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 25. huhtikuuta 2008 kello 20.10 (EEST)
 
 
 
==80.223.125.28:n muokkaukset==
 
Mitä mieltä olette näistä 80.223.125.28:n [[Toiminnot:Muokkaukset/80.223.125.28|muokkauksista]]? Omasta mielestäni [[:Luokka:Jakelut|Jakelut]]-luokan jakaminen aliluokkiin äitijakeluiden perusteella lähinnä sotkee pakkaa. Jakeluryhmittäisten "kokoomamallineiden" laittaminen voisi kaiketi olla ihan hyväkin idea (vaikka onkin osittain päällekkäinen Katso myös -otsikon ja [[:Malline:Jakelu|Jakelu]]-mallineen kanssa), mikäli sen toteuttaa hivenen harkitummin ja teknisesti oikein. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 5. maaliskuuta 2008 kello 16.09 (EET)
 
:En lähtisi jakamaan jakelut-luokkaa alaluokkiin, mutta jakeluartikkelien katso myös -osiota voisi osittain korvata sukulaisjakeluita listaavalla mallineella. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 5. maaliskuuta 2008 kello 17.48 (EET)
 
 
 
===Luokittelusta===
 
::[[Linux.fi:Luokitusremontti]] - Asiasta kannattanee keskustella myös luokituksen kohdalla. [[Käyttäjä:80.223.125.28|80.223.125.28]] 8. maaliskuuta 2008 kello 12.42 (EET)
 
 
 
== Lisäosia ja parannusehdotus mallineeseen [[Malline:Perustietoa|perustietoa]] ==
 
 
 
Tuli näin heti tähän wikiin tutustuessani esille pari ongelmakohtaa. Esimerkiksi lähteiden helppoon merkitsemiseen käytettävää ''[http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:Cite Cite]''-lisäosaa ei ole, eikä kyllä mitään muitakaan käyttömukavuutta parantavia lisäosia löydy.
 
 
 
Koska [[Malline:Perustietoa|perustietoa-malline]] oli suojattu vain ylläpitäjien ja byrokraattien muokattavaksi, tuli mieleeni eräs ''ParserFunctions''-lisäosan vaativa parannusehdotus <small>([http://meta.wikimedia.org/wiki/ParserFunctions#Installation asennusohje Metassa])</small>:
 
 
 
''[[Malline:Perustietoa]]'':<br />
 
: <code><nowiki>
 
<div style="margin:0; margin-top:10px; border:1px solid #aaa; padding: 0.2em 1em 0.2em 1em; background-color:#F8F8FF; align:right; font-size:1em">
 
Tämä otsikko on perustietoa, jolle parempi paikka on {{#if: {{{1|}}} | [[wikipedia:fi:{{{1}}}|Wikipedia]] | [http://fi.wikipedia.org/ Wikipedia]}}. Tässä wikissä se sisältää pääasiallisesti Linux-erikoistietoa.</div>
 
</nowiki></code>
 
 
 
<nowiki>{{Perustietoa}}</nowiki>:
 
<div style="margin:0; margin-top:10px; border:1px solid #aaa; padding: 0.2em 1em 0.2em 1em; background-color:#F8F8FF; align:right; font-size:1em">
 
Tämä otsikko on perustietoa, jolle parempi paikka on [http://fi.wikipedia.org/ Wikipedia]. Tässä wikissä se sisältää pääasiallisesti Linux-erikoistietoa.</div>
 
 
 
<nowiki>{{Perustietoa|Hiiri (osoitinlaite)}}</nowiki>:
 
<div style="margin:0; margin-top:10px; border:1px solid #aaa; padding: 0.2em 1em 0.2em 1em; background-color:#F8F8FF; align:right; font-size:1em">
 
Tämä otsikko on perustietoa, jolle parempi paikka on [[wikipedia:fi:Hiiri (osoitinlaite)|Wikipedia]]. Tässä wikissä se sisältää pääasiallisesti Linux-erikoistietoa.</div>
 
 
 
Olisivatko nämä vain haaveita vai jopa mahdollisia ottaa käyttöön? — [[Käyttäjä:Str4nd|Str4nd]] 22. lokakuuta 2007 kello 19.11 (EEST)
 
:Uusista lisäosista täytyy neuvotella [[Käyttäjä:Teppo|Tepon]] kanssa, joka on Linux.fi:n laitteistoylläpitäjä. Etukäteen täytyy tietysti keskustella, mille kaikelle on tarvetta eli mitä me osaamme/jaksamme/viitsimme hyödyntää. --[[Käyttäjä:Pb|Pb]] 22. lokakuuta 2007 kello 20.02 (EEST)
 
:: Kyllä, olisi hyvä saada tähän samaan keskusteluun muitakin tarvittavia lisäosia ja keskustelua niiden tarpeellisuudesta (esim. äänestys), ettei tarvitsisi säätää asetuksia useita kertoja. --[[Käyttäjä:Str4nd|str4nd]] <small style="color:grey">([[Keskustelu käyttäjästä:Str4nd|jutskaa]])</small> 23. lokakuuta 2007 kello 12.11 (EEST)
 
 
 
:::Ainakin tuo ''ParserFunctions''-lisäosa vaikuttaa kätevältä. Lähdemerkinnöille ei monissa artikkeleissa ole tarvetta, mutta tuskin ne mahdollistavasta liitännäisestä haittaakaan olisi. En tunne juurikaan Mediawikin liitännäisiä, joten en oikein tiedä, mitä siellä oikein on tarjolla. Muita ehdotuksia? Asennus ei ainakaan näytä pahalta, tosin voi olla, että ainakin toistaiseksi käytössä oleva php4 ja vanhahko mediawiki tuottavat ongelmia. --[[Käyttäjä:Heikki|Heikki]] 23. lokakuuta 2007 kello 19.26 (EEST)
 
::::MediaWikin lisäosat löytyvät [http://www.mediawiki.org/wiki/Category:Extensions MediaWikin sivuilta], Wikipedian lisäosat löytyvät Wikipedian [[wikipedia:fi:Toiminnot:Versio|Toiminnot:Versiosta]], kuitenkin suurin osa Wikipediaan asennetuista lisäosista on hyödyttömiä tänne asennettuna. --[[Käyttäjä:Str4nd|str4nd]] <small style="color:grey">([[Keskustelu käyttäjästä:Str4nd|jutskaa]])</small> 24. lokakuuta 2007 kello 12.14 (EEST)
 
 
 
:::::Muutamia lisäosia joita voisi harkita, pistin joskus irkkiin, mutta laitan vielä tänne muistiin: ''newuserlog, renameuser, user merge and delete, gadgets, configure, mibbit (selain-irc), apc (vaatii 1.13, eikä täällä vissiin ole edes apc:tä), categorytree, cleanchanges, dismissable sitenotice'' – [[Käyttäjä:Nike|Nike]] 14. toukokuuta 2008 kello 13.32 (EEST)
 
 
 
=== /index.php -> /wiki + /w? ===
 
Parannusehdotuksiin liittyen: Voisiko Teppo päivitellä myös MediaWikiä niin, ettei index.php:tä enää näkyisi? Ohjeet löytyvät [http://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Short_URL MediaWikin sivuilta]. --[[Käyttäjä:Str4nd|str4nd]] <small style="color:grey">([[Keskustelu käyttäjästä:Str4nd|jutskaa]])</small> 27. lokakuuta 2007 kello 18.29 (EEST)
 
 
 
ModRewritellä pitäisi onnistua Wiki-sivujen osoitteet tyyliin http://linux.fi/Synaptic. Nykyinen tyylli http://linux.fi/index.php/Synaptic on turhan pitkä..--[[Käyttäjä:80.221.60.224|80.221.60.224]] 21. tammikuuta 2008 kello 13.02 (EET)
 
 
 
.htaccess-tiedosto (ei testattu):
 
RewriteRule ^([^/]+).html /index.php/$1
 
 
 
==Linux.fi==
 
Mitä tältä sivulta odotetaan, halutaan tai toivotaan? Wikissä alkaa hiljalleen olla hyvänlaisesti materiaalia, ja foorumi on ilmeisesti piakkoin tulossa. Kertokaapas mitä muuta kivaa tämä sivu voisi suomenkielisille avoimen lähdekoodin käyttäjille tarjota. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 12. elokuuta 2007 kello 00.47 (EEST)
 
 
 
== Virallinen suhde [http://lokalisointi.org kotoistamiseen]? ==
 
Tulipa tuossa mieleen että mitä ovat täällä wikittelijät mieltä ohjelmien [http://lokalisointi.org kotoistamisesta]? Onhan tuo aika iso osa avoimen lähdekoodin suuntauksista ja eduista, notta olisikohan foorumikohtainen ja/tai yleisempi sanakirja[http://lokalisointi.org/sanakirja/] paikallaan? Emmehän me tahdo [http://fi.wikipedia.org/wiki/Anglismi anglisteiksi] rueta, emmehän? Hieman eppäilyttää jotkut front- ja backendit, rootit ja adminit sun muut, mitkä eivät edes ole varsinaista suomea. Kuulostanee varmaan koomiselta mutta anglismin seurauksena suomenkieli kuihtuu kun riittävän pitkälle ajassa mennään :)
 
 
 
Yours truly,
 
 
 
--[[Käyttäjä:V|V]] @ 8. heinäkuuta 2007 kello 19.49 (EEST)
 
:[[Linux.fi:Merkitsemiskäytäntöjä|Merkitsemiskäytännöissä]] ilmaistaan selkeästi tämän wikin kielelliset periaatteet. Joillekin termeille vaan ei välttämättä ole kunnollisia suomennoksia, tai niitä ei kukaan käytä, mistä johtuen pitemmälle ehtinyt harrastaja ei edes tunnista tuttujen termien suomenkielisiä vastineita. Ainakin itse tarkistan aina lokalisointi.orgista, löytyisikö termille jokin suomennos. Alkuperäiset englanninkieliset termit on kuitenkin syytä jättää sulkeisiin suomennoksen ohelle, jotta sen tunnistavat nekin, jotka eivät vielä ole suomennosta nähneet. --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 8. heinäkuuta 2007 kello 20.18 (EEST)
 
:Lisäksi omien sanojensa tueksi voisi kannattaa ottaa vaikkapa kuvankaappaukset suomennetuista ohjelmista englanninkielisten sijaan, ja vältellä häröjä otsikoita kuten "GUI kehoitteet". Ja se on muuten kehote eikä kehoite :) --[[Käyttäjä:Maakuth|Maakuth]] 8. heinäkuuta 2007 kello 20.49 (EEST)
 
::Asia ymmärretty. --[[Käyttäjä:V|V]] 8. heinäkuuta 2007 kello 20.58 (EEST)
 
  
 
== Mallineiden luokitus ==
 
== Mallineiden luokitus ==
 
Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan [[:Luokka:Mallineet|mallineet]]. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --[[Käyttäjä:Kalakeitto Kilju|Kalakeitto Kilju]] 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)
 
Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan [[:Luokka:Mallineet|mallineet]]. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --[[Käyttäjä:Kalakeitto Kilju|Kalakeitto Kilju]] 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)

Versio 10. huhtikuuta 2010 kello 21.45

HUOM! Lisääthän uudet keskusteluaiheet kahvihuoneen alkuun, niin sivu pysyy selkeämpänä. Hyvän tavan mukaista on myös käyttää --~~~~~ -merkintää viestien lopussa, jotta kirjoittaja ja kirjoitusaika jäisivät selvemmin esille.

Allaolevat linkit johtavat keskusteluarkistoihin.

Mallineiden luokitus

Kaikki mallineet tulisi luokitella luokkaan mallineet. Näin niiden löytäminen helpottuisi huomattavasti. --Kalakeitto Kilju 10. huhtikuuta 2010 kello 18.41 (UTC)