Linux.fi:Kahvihuone/Arkisto

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Google-mainokset[muokkaa]

IRCissä heräsi keskustelua Google-mainosten lisäämisestä wikiin. Tulojen avulla voitaisiin palkata ylläpitoa tai kirjoittajia kehittämään tätä wikiä eteenpäin työkseen. Mitä sanoo kansa? --Maakuth 23. toukokuuta 2007 kello 10.36 (EEST)

Ajatus on hyvä. Ainakin voitaisiin kokeilla, saako niistä oikeasti tuloja. Samalla pitäisi kuitenkin painottaa, että mainostulot ovat wikin kehittämistä varten, etteivät käyttäjät pelästy ja pidä sivustoa vain Mpolin rahasampona. Jos esimerkiksi samalla alettaisiin julkaisemaan sql-dumppeja, voitaisiin hälventää mahdollisia epäilyksiä. --Heikki 23. toukokuuta 2007 kello 13.08 (EEST)
Tuskin niistä mainoksista kovin suuria tuloja on odotettavissa, 100e/vuosi saattaa olla jo ihan hyvin. Tämä on myös pienin summa, mitä Google suostuu maksamaan. Oma juttunsa on se, että maksut perustuvat tehtyjen klikkausten määrään. Jos Google on havaitsevinaan "epäasiallisia klikkauksia" eli massaklikkailua, voivat he irtisanoa sopimuksen esittämättä asiasta mitään todisteita ja samalla myöskään maksamatta mitään. Vaikea minun on myöskään keksiä mitään järkevää käyttöä noille mainosrahoille lukuunottamatta palvelinkustannusten osittaista kattamista (tämä on puhtaasti Tepon asia). Jos varsinaisesta artikkelien kirjoittamisesta jollekulle maksettaisiin, tulisi kysymykseen lähinnä se, että jollekin meistä wikiä nyt jo harrastuspohjalta kehittävälle maksettaisiin esimerkiksi yhden viikonlopun työstä jonkin erityisen hienon artikkelin kirjoittamisessa. Jotenkin kuitenkin tuntuu kovin hassulta ajatukselta, että ensin pitkän vaivan ja odotuksen päätteeksi saataisiin jokin pienehkö rahasumma kokoon, joka sitten ilmeisesti yhteisellä äänestyksellä annettaisiin jollekulle siitä hyvästä, että hän vähän aikaa muokkaisi wikiä suurinpiirtein samaan tyyliin kuin aina ennenkin. Varsinaisten ulkopuolisten palkkaaminen taas on käytännössä mahdoton ajatus, sillä he tuskin erityisen halvalla suostuvat työskentelemään. Toisekseen pelkästään sopivan henkilön löytäminen veisi todennäköisesti niin paljon aikaa, että olisimme jo itse ehtineet siinä ajassa kyseisen artikkelin kirjoittamaan. Valmiin sisällön siirtämiseen tänne en myöskään usko, sillä ei-vapaaehtoispohjalta tehtynä se tapaa myös olla harvinaisen kallista puuhaa. Vapaaehtoisesti näin tekevät sen sijaan harvoin edes kaipaavat minkäänlaista korvausta. --Pb 23. toukokuuta 2007 kello 23.08 (EEST)
Tuotosta en osaa sanoa kun ei ole kokemusta mutta rahalla olisi tarkoitus palkata esim. kesäkuukaudeksi nykyistä ylläpitoa täyspäiväiseen työhön, josta oli irkissä puhetta. Satasella nyt ei mitään tee mutta luulen että tuosta saisi selvästi enemmän.--Teppo 25. toukokuuta 2007 kello 00.06 (EEST)
Joo siis Google-mainoksethan perustuu klikkauksiin, ja on torjuttavissa vaikkapa Ad Block Plussalla. Toiseksi, vaikka mutun puolelle menee niin en nyt oikeasti usko että niistä olisi mahdollista saada ylläpidolle edes kahvikassaa. Kolmanneksi, moraali ja laillisuus? Nettimainoksethan on enimmäkseen pornoa, lääkkeitä ja uhkapeliä. Halutaanko Linux.fi:n yhteyteen tällaista tavaraa?

Ja ja. Jos edelleen haluatte palkata jonkun niin googlettakaa sanoilla tienaa tonni. Kahdeksan tuntia päivä, viisi päivää viikossa kuukauden ajan ja bruttona 1000 markkaa "silloin joskus". Tallink-Silja yritti jotain samankaltaista joitakin vuosia sitten. Olisi pitänyt lähteä Viroon matkamyyjäksi, alle kolmen ja puolen euron tuntipalkalla. Että eiköhän sillä 100 eurolla jotain saataisi aikaan. --Cerre 10. huhtikuuta 2010 kello 19.29 (UTC)

Botti[muokkaa]

Säädimme käyttöön wikipediabotin, ja se tuntuu pelaavan hienosti. Botti toimii käyttäjätunnuksella Botti (Botin muokkaukset, eivät näy tuoreet muutokset -listassa). Eli nyt voidaan tarvittaessa ajella paljon työtä vaativia simppeleitä operaatioita! --Heikki 25. maaliskuuta 2007 kello 16.47 (EEST)

Miitti?[muokkaa]

Irkissä heräsi keskustelua miitin järjestämisestä lähestyvien synttäreiden (2v) kunniaksi. Aiheesta tarkemmin sivulla Linux.fi:Miitti. --Heikki 3. maaliskuuta 2007 kello 13:28:54 (EET)

Ohjegenerointityöpaja 9.5.2007?[muokkaa]

Hei! Järjestän Linux -teemailtoja Helsingissä TKO-älyn ja FLUGin yhteisprojektina, ja tuli täällä fyysisen puolen kahvipöydässä puheeksi että kun uusille käyttäjille suunnatut illat ovat niin suosittuja, niin mitä jos pidettäisiin toukokuussa työpaja jossa pykätään suomenkielisiä ohjeita osallistujien mielestä tarpeellisten asioiden tekemiseen (tai jos ohjeet jo on mutta niitä ei vaan löytynyt, linkitetään). Sopisiko Linux-wikiä käyttää ohjegenerointialustana, ja jos niin olisiko tässä jotain valmistelua tarpeen - pitäisikö syntyvät tuotokset esim. merkitä jotenkin tietyllä tavalla Ohjeet-luokan lisäksi, ja onko jokin erityisen hieno ohjesivu josta voisi kehottaa osallistujia ottamaan mallia? --Sini Ruohomaa, etunimi.sukunimi iki.fi.

Hyvä idea! Toki tänne saa ohjeita luoda, eikä niitä minusta tarvitse mitenkään ihmeemmin merkitä. Esimerkiksi Yhteenveto-laatikkoon tai keskustelusivulle voi kuitenkin kirjoittaa, mistä ohje on peräisin ihan vaan mielenkiinnon vuoksi. --Heikki 20. helmikuuta 2007 kello 14:40:04 (EET)
Mahtava homma tosiaan! Eikä välttämättä tarvitse kirjoittaa uusiakaan artikkeleita, vanhoja voi laajentaa, ajanmukaistaa tai korjata kielellisesti. Kielellistä hienosäätöä ym. voi tehdä vaikkei aiheesta varsinaisesti olisikaan tietotaitoa. --Maakuth 20. helmikuuta 2007 kello 18:27:52 (EET)

Luokitusremontti[muokkaa]

Käykääs tarkistamassa Linux.fi:Luokitusremontti ja kommentoikaa. Ei viitsi rueta toteuttamaan noin laajaa muuttelua ilman muiden näkemyksiä. --Maakuth 27. joulukuuta 2006 kello 18:30:06 (EET)

Linkit kaupallisiin firmoihin[muokkaa]

Miten pitäisi suhtautua siihen että wikissä on linkkejä kaupallisten firmojen sivuille ? Ainakin käyttäjä 195.237.17.61 on aktiivisesti siivonnut näitä, mielestäni hyödyllisiä linkkejä pois. JukkaL

Minusta kaupallisien firmojen sivuille voi linkittää jos ne liittyvät oleellisesti asiaan. Eli esimerkiksi artikkelissa Mistä Linux voi olla esimerkiksi tuo linkki Dataclubin sivuille. Mitään tarkkoja sääntöjä en linkkien suhteen kuitenkaan sanoisi, tapauskohtaisesti jokainen voi käyttää omaa harkintakykyään. --Heikki 30. marraskuuta 2006 kello 21:50:47 (EET)
Itsekin olisin semmoisella linjalla, että olkoot vaan jos niistä on lisäarvoa. Eri juttu on sitten pelkkä mainostaminen - linkkien työntäminen paikkoihin jonne ne eivät kuulu. Botnetithän tätä harrastavat. Mutta ei kaupallisuus mielestäni ole mikään varsinainen huono puoli jollekin linkille. Onhan täällä esim. artikkeli Linux-kannettavat, joka muodostuu ihan pelkistä ostovinkeistä ja linkeistä kauppiaiden sivuille. --Maakuth 1. joulukuuta 2006 kello 12:47:47 (EET)
En kyllä sanoisi että tuo käyttäjä on "aktiivisesti siivonnut", yhdessä artikkelissa siirtänyt tietoja paikasta toiseen. --Maakuth 13. joulukuuta 2006 kello 23:29:12 (EET)

Olen uusi linux ja samalla linux.fi käyttäjä. Ihmettelen, että esimerkiksi soneran hinnasto tuolla wlan sivulla on ihan selkeää tekstimainontaa. Maksaako Sonera täsät mainoksesta?

Ei maksa. Kyseinen hinnasto on lisätty artikkeliin luultavasti esimerkin vuoksi (toki on teoriassa mahdollista, että joku Soneran työntekijä olisi sen sinne mainontatarkoituksessa lisännyt). Samassa yhteydessä mainitaan myös DNA:n vastaava palvelu. Toki tuota artikkelin osaa (/koko artikkelia) voisi kehittää ja mahdollisesti poistaa ainakin tarkan hinnaston joka saattaa muuttua nopeastikin. --Heikki 7. joulukuuta 2007 kello 16.38 (EET)


Päivitys etusivulla[muokkaa]

Siirsin Etusivu2:sta etusivulle uuden selkeämmän ryhmittelyn sisällöstä. Samalla toteutin Etusivun osat mallinteilla; etusivu säilyy edelleen suojattuna (se tuntuu olevan liian suosittu spämmäyskohde suojaamattomana), mutta nyt kuka tahansa voi silti muokkailla etusivun sisältöä muokkaamalla seuraavia sivuja:

--Heikki 28. marraskuuta 2006 kello 17:11:35 (EET)

Siivoustoimenpiteitä[muokkaa]

Tekniset ongelmat on saatu korjattua, joten nyt pitäisi saada noiden peelojen tuotokset siivottua. Siivosin nyt sellaista mitä osui eteen, mutta varmaan vielä jotain peelosivuja jäi vähintäänkin uudelleenohjauksiksi. Näistä voi ilmoitella irkissä tai vaikka listata tähän, niin saadaan kaikki siivottua. --Heikki 23. lokakuuta 2006 kello 13:40:36 (EEST)

Mahtavaa. Taas voidaan edetä wikin kehityksessä. --Maakuth 23. lokakuuta 2006 kello 18:42:34 (EEST)

Teknisiä ongelmia[muokkaa]

Pistänpä tänne tietoa, jotta ette ihmettele miksi ylläpitäjät eivät ole poistelemassa tuon teinipeelon luomia sivuja. Wikissä on meinaan nyt sellaisia ongelmia, että sivujen siirtämisessä ja poistamisessa tulee tietokantavirhettä. Tämä johtunee väliaikaisista ongelmista wikiä hostaavan Mpolin palvelimilla muutostöiden takia. Hommat saadaan varmaan kuntoon tässä piakkoin, ja saattaa olla että on palautettava joku varmuuskopio tietokannasta. --Heikki 4. lokakuuta 2006 kello 07:01:22 (EEST)

Jakeluihin perustuvia käyttäjäryhmiä?[muokkaa]

Tuossa kun oman käyttäjäsivuni tein, niin tulin miettineeksi että jos tekaisisi käyttäjäluokkia (tai mallineita), siis jakeluihin perustuvia. Näkisi vähän että minkä järjestelmien käyttäjiä täältä oikein löytyy, ja onpa siitä ehkä jotain hyötyäkin, osaisi ehkä kysyä joitain distrokohtaisia tarkennuksia joistain pikkuasioista suoraan oikeilta käyttäjiltä. --JTS 20. syyskuuta 2006 kello 21:21:51 (EEST)

Jos joku voista tekee pienet siistit mallinteet niin ei kai niistä erityistä haittaakaan olisi (eikä kyllä minusta mitään hyötyäkään) --Heikki 20. syyskuuta 2006 kello 21:45:27 (EEST)
Tämän tyyppisiähän on Wikipediassa, miksikäs noita ei voisi laittaa. Hyötypuoli on tietysti mahdollisesti hiukan minimaalinen, mutta ehkä jotain yhteisöllistä kehitystä voisi seurata. --Maakuth 25. lokakuuta 2006 kello 22:40:25 (EEST)

Kuvakaappausten koko[muokkaa]

Tästä tuli artikkelissa Kmail juttua. Eli kun ohjelmista kertoviin artikkeleihin laitetaan kuvakaappauksen pikkukuva, niin mikä koko kuvalle annetaan. Monessa kuvassa käytetään nyt 200px:ää, mutta joidenkin mielestä se on liian pieni ja 256:tta ehdotetaan. Esimerkiksi artikkelissa Kmail kuvakoko on nyt 256px ja artikkelissa KDevelop 200px. Ehkäpä tuo 200 on turhan pieni, mutta viekö suurempi kuva sitten liikaa tilaa käytettäessä pienempiä resoluutioita? Minulla on ykkösnäytöllä resoluutiona 1280*1024, jossa tuo 256px on kyllä ihan sopivan kokoinen. Eli jonkinlainen yhtenäinen linja noihin pikkukuvien kokoon voitaisiin päättää. --Heikki 25. elokuuta 2006 kello 23:20:07 (EEST)

Lisäsin vertailun tuohon alle. Itsestä on vaikea uskoa että 256 on liian iso kellekään. Tilaa jää vielä 800 resoluutiollakin tarpeeksi tekstille. --JTS 25. elokuuta 2006 kello 23:56:40 (EEST)
Onko sillä loppuen lopuksi merkitystä saako pikkukuvasta selvää vai ei. Senhän voi joka tapauksessa klikata suuremmaksi hallutessaan --Rantarosvo 26. elokuuta 2006 kello 00:10:32 (EEST)
Itse olen 200pxää suosinut. Samapa tuo kunhan itse kuva on 1:1 resoluutiolla tallenettu wikiin. --Maakuth 26. elokuuta 2006 kello 22:15:38 (EEST)

Vertailu[muokkaa]

Kuvakokona 200
Kuvakokona 256

Kirjanmerkit/bookmarks[muokkaa]

Kirjanmerkin nimen tulisi olla ohjaava.

Löysin nämä sivut MBNetistä linkillä "Linux-ohjeita suomeksi". Se olisi ollut erinomainen kirjanmerkin nimi. Linkki itse ehdotti kirjanmerkiksi "Etusivu - Linux.fi".

Kuka etsii suomalaista Linuxia sanalla "etusivu"? Pelkkä "Linux.fi" tai "Linux suomeksi" ohjaisivat paremmin. Sana "etusivu" on (lähes?) tarpeeton.

Lukirähjiöinen Tuo otsikko on mediawikin ominaisuus, sama homma koskee wikipediaakin. Harvemminpa nettisivun otsikko varsinaisesti kertoo sen sisällöstä tuota tarkemmin. Kun menet jollekin muulle sivulle tässä wikissä tai wikipediassa niin huomaat että sivun nimi tulee tuolle samalle kohtaa (Linux.fi:Kahvihuone - Linux.fi). Mielestäni tämä käytänne on ihan hyvä. Mutta tervetuloa lukemaan ja kirjoittamaan! --Maakuth 22. elokuuta 2006 kello 11:03:26 (EEST)

Kehitysidea[muokkaa]

Siirretty sivulta Keskustelu:Etusivu --Heikki 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST) 1. Tänne Linux.fi:hiin voisi pystyttää SMF-foorumin, koska täällä voisi olla tasokas ryhmä kasassa. 2. Etusivulle voisi lisätä Linuxuutiset. 3. Kun kerran on näin hyvä .fi domain on hukkaa tuhlata rahaa siihen, että täällä olisi vain Linuxwiki. Täällä voisi olla paljon muutakin Linuxiin liittyvää.

Pohtimisen arvoisia ideoita...
2. Linux-uutisia tarjoavia suomalaisia sivustoja on jo jopa linkitettynä etusivulla, ja suhtaudun varauksella vähien resurssiemme kuluttamiseen uutisten kirjoittamiseen. Tietysti joku Wikipedian tyylinen "Ajankohtaista"-laatikko voisi toimia jossa olisi yhden rivin "uutisia" tyyliin "KDE 3.5.4 julkaistu".
1. Sama asia, kannattaako meidän lähteä kilpailemaan esim. Raja-anturan tai sfnet.atk.linuxin kanssa? Suhtaudun varauksella, muiden mielipiteitä?
3. Yleinen Linux-sivusto on joskus ollut suunnitteilla, esimerkiksi Tietoa-sivulla luki aiemmin: " wiki.linux.fi on osa www.linux.fi sivustoa.". Tämä projekti vaan taitaa olla kuollut. Teppo ehkä osaisi sanoa tästä jotain.
Ps. Allekirjoitetaan viestit (kirjoita viestisi perään --~~~~)
--Heikki 8. elokuuta 2006 kello 11:09:29 (EEST)
Uutiset voidaankin jo toteuttaa täällä Wikin sisällä, jos niitä joku haluaa alkaa kirjoittamaan. Eli tehdä vain malline uutiset, joka sitten sisällytettäisiin etusivulle (kuten vaikka Wikipediassa on). --JTS 8. elokuuta 2006 kello 16:47:37 (EEST)
Jos jollakulla moiseen riittää aikaa ja viitseliäisyyttä, niin antakaa paukkua. Ylläpito päivittää etusivua sitten tarpeen mukaan. --Maakuth 9. elokuuta 2006 kello 02:24:51 (EEST)
Tein nyt tuon mallinteen: Malline:Uutiset. Jos sinne muodostuu jotain niin liitetään se etusivulle. --Heikki 9. elokuuta 2006 kello 09:27:11 (EEST)
Olen joskus ajatellut, että tällainen Linux.fi-niminen sivusto voisi toimia Linuxin "virallisena" suomalaisena kotisivuna, kuten se vissiinkin joskus muinoin toimikin (yritti toimia). Tällä meinaan, että sivuston tulisi tarjota aivan perinteisessä staattisessa muodossa lyhyt ja ytimekäs kuvaus siitä, mikä on Linux, kertoa kuinka sellainen asennetaan, sekä ylläpitää laajaa ja ajantasaista linkkiluetteloa suomenkielisistä Linux-sivustoista, -ohjeista ja -foorumeista (ja mahdollisesti myös muutamista tärkeimmistä kansainvälisistä). Lisäksi voisi tietysti olla kätevää, jos sivu pystyisi jollain tekniikalla (RSS?) kokoamaan keskeisien Linux-uutissivustojen annin samaan paikkaan. Tämä kaikki edellämainittu varmasti helpottaisi aloittelijoiden siirtymistä Linuxiin. Myös keskustelufoorumi voisi tulla kysymykseen, mutta sen täytyisi olla melko yleisluontoinen, koska eri jakeluilla on kuitenkin omat fooruminsa ja postituslistansa. Lähinnä kai sellainen voisi toimia tappelupaikkana siitä, mikä on paras distro, ja kenties tarjota aloittelijoille apua jakelun valintaan sun muuhun. --Teuvotohvelo 15. elokuuta 2006 kello 21:08:14 (EEST)

Kyllä uutiset ja keskustelufoorumi ym. kaikki voidaan toteuttaa jos joku viitsii tuottaa sisältöä ja esim. niitä uutisia. Linkkilistakin kyllä kunhan löytyy ne linkit. Tervetuloa hommiin.--Teppo 19. elokuuta 2006 kello 00:03:44 (EEST)

Nyt kun toi keskustelufoorumi on toteutettu, kannattaisi laittaa linkki myös wikin etusivulta - olisin itsekin laittanut, mutta sivu taitaa olla lukittu. Kirjauduin keskustelufoorumiinkin nyt ihan sen takia, kun Ubuntu-foorumi on alhaalla, enkä kehdannut mennä OpenSusen foorumiin itkemään asiasta. Foorumiin taisi olla linkki Ubuntu-foorumissa, mutta vaikea oli foorumia löytää linux.fi:n etusivulta - vai onko mulla vain puusilmät. :D T: Peran

Kyllähän se tuossa valikossa on heti Etusivu-kohdan alla (Keskustelualue). Voisihan sitä tietenkin agressiivisemminkin markkinoida. --Maakuth 1. syyskuuta 2007 kello 10.22 (EEST)

Kenen sivusto?[muokkaa]

Olisi mukavaa tietää, kuka tai ketkä tämän sivuston takana ovat. Sivujen alareunassa olevan linkin perusteella löytyvällä sivulla Linux.fi:Tietoja on kerrottu kyllä kuka domainnimen omistaa, mutta selailemalla en löytänyt sen enempää tietoa siitä, mitä Mpolin takaa löytyy. Projektina tämä suomenkielinen Linux-Wiki on valtavan hyvä. Linuxia saadaan toivottavasti tunnetummaksi tavallisen rahvaan joukossa tämän tyylisen työkalun avulla - ja eniten tietenkin tästä on varmaan apua aktiiviharrastajajoukolle itsellensä. Jos olisi tarkemmin tietoa siitä, minkälainen porukka tai organisaatio sivuston taustalla on, väki ehkä paremmin sitoutuisi sivustoon ja ehkäpä jopa paremmalla luottamuksella antaisivat osaamistaan ja aikaansa projektille. Taustaporukan tuntemus tuo luottamusta projektin jatkuvuudelle. -- Karppa 9. helmikuuta 2006 kello 11:43:54 (EET)

Mjoo, tämä omistajuustilanne ei ole itsellenikään kovin selkeä. Jossain määrin tämä on Flugin projekti (Flugin postituslistoilla oli tästä ennen perustamista keskustelua), mutta ei kai kovin virallisesti. Ainoa kunnon omistaja taitaa olla Teppo joka hoitaa serveripuolen ylläpitoa. Ps. pistetään uudet keskustelut kahvihuoneen yläreunaan niin nähdään heti mitkä ovat uusimmat keskustelut ja jonkinlainen järjestys säilyy. --Heikki 9. helmikuuta 2006 kello 13:58:41 (EET)
Loogistahan tuo lienee, uusin ylimmäisenä - enpä tullut ajatelleeksi (tai ajattelin vain asian jotenkin nurinkurisesti).
Teppo ottanee kantaa tuohon omistajuus-asiaan. Lähinnä sivuston omistajuus kiinnostaa minua siinä mielessä, kuinka pitkään sivusto on käytettävissä. Kun taustalla ei ole selkeästi organisoitunutta instituutiota, ei sivuston jatkuvuutta voi taata. Toissalta, mikä instituutio nykyään pystyy minkään asian jatkuvuutta takaamaan sen enempää... Mutta ehkäpä olisi selkeämpää, jos esim. FlUGilla olisi jotenkin selkeämpi rooli Wikin osalta. Ja toki joku esim. Debianin yhteisösopimuksen kaltainen julistus saattaisi vakuuttaa. -- Karppa 9. helmikuuta 2006 kello 14:35:18 (EET)

Teppo selventää

Mpoli Oy on siis Tepon firma joka tuottaa ja ylläpitää erilaisia palveluja pääosin internetissä. Tämä wiki ja muut linux.fi -domainin alla olevat palvelut ovat yksinkertaisesti Mpolin palveluja joita hallitaan valistuneen diktatuurin periaatteella. Mpolilla ei ole ollut pitkään aikaan mitään tekemistä flug:n toiminnan kanssa. Flugin toimintaa tuettiin alussa mutta yhteistyö on loppunut jo vuosia takaperin. Mpoli tukee mm. seuraavia sivustoja ja toimintaa:

http://www.mikseri.net http://www.puistoblues.fi http://www.funk.fi http://www.challenger.mpoli.fi http://www.cruisingnight.tk/

ja monia muita sponsorointikohteita.

Mpolin omasta toiminnasta voi mainita mm. peliserverivuokrauksen http://www.nollapingi.net Omat ja vieraat koneet laskien hostattavana ja ylläpidossa on noin 100 palvelinta joista yksi (1) on windows-pohjainen.

Mpolin nimi periytyy muinaisesta harrastuksesta eli Metropoli BBS järjestelmästä.

Elämän suuria kysymyksiä[muokkaa]

Nyt kun olen päässyt keskustelusivujen kirjotuksessa makuun, niin jatketaan samaan malliin;) Utelisinkin nyt: Käykö tänne artikkelit mm. muista POSIX järjestelmistä (BSD, Solaris (ei, en käytä solarista), Syllable, Minix...) ja niiden kerneleistä? Nuohan toimivat aika pitkälti samoilla ohjelmilla (GNU yms.) joten se luultavasti rikastaisi vain wikin sisältöä. Mikä on tuomio tälläselle sisällölle? --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 12:40:09 (EEST)

Ainakin BSD:stä on jo tynkäartikkeli. Minusta ainakin artikkelit koskien ko. järjestelmien toimintaa Linuxin kanssa esim. samassa verkossa / samalla koneella kuuluvat kyllä tänne, mutta muiden, Linuxiin liittymättömien artikkelien kanssa ollaankin jo vähän "wikin rajojen" ulkopuolella. Tosin koska wikillä ei ole mitään paperimedian kaltaisia kokorajoja, ei meidän tarvitse olla kovin tiukkoja "rajojen" suhteen. Eli summa summarum: minun puolestani POSIX-järjestelmiä koskevia artikkeleita saa kirjoittaa kunhan pidetään mielessä että tämä on pääasiassa Linux-wiki. --Heikki 4. heinäkuuta 2006 kello 12:53:56 (EEST)
Okje, ihan järkevä periaate! --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 13:00:53 (EEST)
Hyvältä kuulostaa minunkin mielestäni. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 13:48:30 (EEST)
Jepså! Mietin tossa ennen kun rupean mitään tekemään, niin olisiko se hyvä organisoida kunnolla heti alkuunsa. Tarkoitan luokkia yms. (Eka mietin projektisivua kans, mutta täällä ei taida projektisivuja olla) Ytimien ja käyttöjärjestelmien selaaminen voisi helpottua huomattavasti jos olisi vaikka jokin "POSIX"-luokka. Pääsyy on se, että niitä artikkeleja tulisi (hamaassa tulevaisuudessa) olemaan mailmaton määrä (Linux ja variantit, L4 perhe ja niiden variantit, BSD:t, Solaris, Syllable, HURD, Minix yms). Mulla on kait joku ihme luokkafetissi, mutta tässätilanteessa luokka olis (kaiketi) ihan tarpeellinen;) --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 14:54:54 (EEST)
Voihan niitä luokkia vapaasti tehdä, hyvin harkittuina ne vain parantavat käytettävyyttä. Mitä nyt tähän POSIX-luokkaan tulee, niin kuvaavampi nimi voisi olla Ytimet. Toinen juttu sitten, että kannattaako lähteä kilpailemaan Wikipedian kanssa tekemällä tänne esim. iso läjä Minix-artikkeleita kun vähät voimavarat voisi paremmin käyttää Linux-ohjeistuksen tekoon. Edelleenkään tuskin kannattaa tänne kirjoittaa omaa artikkelia Linux-ytimen historiasta kun Wikipediasta jo sellainen löytyy. Linkkaaminen ja redirect-sivut ovat tietysti eri asia. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 15:20:36 (EEST)
Hmmm, joo, "Ytimet" olisi muuten ihan ok, mutta sitten ongelmaksi tulee Syllablen tapaiset marginaali käyttikset, jotka ovat sekä ydin että käyttöjärjestelmä. Hmmm, kompromissihän voisi olla "Ytimet&käyttöjärjestelmät" tai jotain sinne päin? (Voin luokka aloittaa tekemään, heti kun on nimet mietitty;)) Taikka yksi vaihtoehto voisi olla että kuvaukset käyttöjärjestelmistä tehtäisiin omaan artikkeliin, ja ytimet (joista on varmaan enemmän kerrottavaa) olisivat eri artikkelissa... ...Taikka sitten projekti voitaisiin aloittaa kuten WWW-Selaimet, eli laittettaisiin aluksi kaikki ytimet samaan artikkeliin? Miltäs vaihtoehdot kuulostaa?--Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 17:32:36 (EEST)
Vähän tuntuu, että tuo menee jo tämän wikin aihealueen ulkopuolelle. Kenties voisit mieluummin parannella Wikipedian näitä aiheita käsitteleviä artikkeleja? --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 20:52:39 (EEST)
Joo, laajemmat artikkelit noista aiheista voisi kuulua wikipediaan, mutta siitä syystä ehdottaisinkin alkuun WWW-Selaimet-artikkelin tyylistä lähestymistapaa, niin ei tule liikaa "täytettä", sieltä voisi sitten myöhemmin niitä irrotella erikseen jos ne kasvaa. Mutta pidän sinäänsä tärkeänä noista järjestelmistä kertomista, koska käyttäjälle Solariksen, BSDn, ja Linuxin erot graafisissa ohjelmissa ja komentorivillä ei näy, vaan muutokset ovat "pinnan alaisia", eli erillaisia tapoja käsitellä ajureita, eri tehtäväajastin, eri rakenne yms.(siis yleensä) Ja siitä syystä olisi hyvä tuoda käyttäjälle selville, että ls komento toimii myös käyttäjän BSD.ssä;) (meinaan, että muitten Posix-järjestelmien käyttäjät voisivat etsiä täältä vinkkejä, siksi tämä olisi hyvä paikka sille tiedolle;)) --Solarius 4. heinäkuuta 2006 kello 21:39:43 (EEST)
Voithan sinä toki vapaasti tuollaisen Unix-sukuiset käyttöjärjestelmät -artikkelin tehdä. Pointtinani vain nyt oli se, että tämäntapaiseen aihealueen rajoilla liikkuvaan hommaan ei välttämättä nyt niin paljon kannattaisi vaivaa uhrata, vähät resurssit kannattaisi mieluummin suunnata sivuston varsinaisen pääsisällön paranteluun. --Pb 4. heinäkuuta 2006 kello 23:02:44 (EEST)
Ajattelin joo (ainakin aluksi) yhden artikkelin, joka voisi kertoa niistä muista ytimistä, aloitan vääntämään sitä nyt, kerron täällä kun se on aloitettu --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 15:09:48 (EEST)
Välihuomautus: artikkeli jonka tyyliä meinasin, onkin WWW-selaimet;) --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 15:12:07 (EEST)
Ny on aloitettu!Muita käyttöjärjestelmäytimiä Joudun lähtemään nyt pomppimaan muualla, joten olen varmaan vasta illalla parantelemassa sitä --Solarius 5. heinäkuuta 2006 kello 16:14:03 (EEST)

Kuvakaappausten tekijänoikeudet[muokkaa]

Katselin tässä että Pb:llä on ollut tapana laittaa ainakin pelien kuvakaappauksiin lisenssiksi itse pelin lisenssi (GPL tai LGPL), kun muutoin tähän asti on ollut monilla (mukaan lukien minulla) tapana lisensoida kuvakaappaukset wikin lisenssin alla. Enpä tiedä ylittävätkö kuvakaappaukset edes teostokynnystä, ja onhan tämä aika "turha" pikkuasia, mutta minusta voisi olla jokin yhtenäinen linja. --Heikki 7. huhtikuuta 2006 kello 11:22:09 (EEST)

Niin, onhan sitä mielenkiintoinen pohtia. Wikipediassa aihetta on näemmä käsitelty tarkemmin, tai ei oikeastaan. Eipä noilla kuvien lisensseille nyt ole edes suurempaa väliä jos niitä kerran saa käyttää ja ei muokkailla. Uusi logo on ainakin public domainia, että sen suhteen ei ole ongelmaa :) --Maakuth 7. huhtikuuta 2006 kello 11:40:25 (EEST)
Minun käsittääkseni ohjelman tekijällä olisi yleensä tekijänoikeus myös ohjelmasta otettuihin kuvakaappauksiin, joten tavallaanhan se rikkoisi tekijänoikeutta, jos GPL-lisensoidun ohjelman kuvakaappaus julkaistaisiin vaikkapa CC:n alaisuudessa. Nyt kun katsoin, niin Wikipediassa on mallinne, jossa lukee seuraavaa: "Tämä kuvakaappaus on tekijänoikeudella suojatusta elokuvasta, televisio-ohjelmasta, tietokoneohjelmasta tai -pelistä. Kuvaa käytetään Wikipediassa Suomen tekijänoikeuslain sitaattioikeuden ja Yhdysvaltojen tekijänoikeuslain fair use -oikeuden nojalla artikkelissa [[{{{1}}}]]. Kuvan käyttö muussa yhteydessä on kielletty. Kuvakaappauksen lähde on mainittava. " Kyllähän tämäkin tukee sitä, että ohjelman tekijällä olisi jonkinlainen tekijänoikeus myös kuvakaappauksiin. Sitaattioikeudella niitä kuitenkin saisi julkaista, ja aika harvalla ohjelmantekijällä luultavasti on muutenkaan mitään sitä vastaan, että täällä wikissä tavallaan mainostetaan hänen ohjelmaansa kuvakaappauksen avulla. Vähän sekavaahan tämä kuitenkin nyt on. Toisaalta onko siitä nyt erityisesti niin haittaakaan, vaikka täällä wikissä kuvakaappaukset olisivat eri lisensseillä? Vaikka tietysti ongelmiahan tulee sitten, kun joku täällä julkaisee kuvakaappauksen suljetusta kaupallisesta ohjelmasta. Mitä sille sitten lisenssiksi pannaan, vai pannaanko mitään? --Pb 7. huhtikuuta 2006 kello 12:57:55 (EEST)
Niin samapa kai tuo. Kieltämättä tuo jälleenlisensöinti tuntuu näin tarkemmin ajateltuna hiukan arveluttavalta. Jos jätetään kaappauksista lisenssimaininnat kokonaan pois :P --Maakuth 7. huhtikuuta 2006 kello 14:01:15 (EEST)
Jätetään vaan. Enemmän taitavat yleensä aiheuttaa ongelmia kuin mitä niistä on hyötyä. Varsinaiset "teokset", kuten vaikkapa itsepiirretyt kuviot ovat tietysti sitten asia erikseen. --Pb 7. huhtikuuta 2006 kello 16:48:06 (EEST)
Juu, tehdään niin. --Heikki 7. huhtikuuta 2006 kello 16:51:20 (EEST)

Bileet!?[muokkaa]

800 artikkelia meni tänään rikki, ja 1v-synttärit on 18.4. Mites juhlitaan? --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:04:35 (EEST)

Juhlitaan niin, että jatketaan tätä samaa muokkaustahtia aina synttäreihin asti, että saadaan silloin 1000:s artikkeli kasaan. Sitten rynnätään nyyseihin ja kaikkialle muuallekin huutamaan näitä kahta merkkitapausta ja saadaan wikille kovasti lisää tunnettavuutta ja kasoittain lisää muokkaajia. 18.4.2007 voidaankin sitten juhlia 3000:a artikkelia. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 12:14:56 (EEST)
Voihan tuota yrittää! Aiheita tarvittaisiin. Entisiä etusivuja ihasteltiin eilen, aika skeptisesti lähtenyt homma liikkeelle :). Hyvä että tämä on näinkin hyvin liikkeellä. --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:24:45 (EEST)
Vähän tällaista aaltoilevaahan tämä wikihomma aina on. Vähän aikaa innostutaan muokkaamaan kovasti ja inspiraatiota riittää, sitten myöhemmin voi taas tulla todella hiljaisia aikoja. Toivotaan, että sitä nyt jaksaisi muokata. Itsellä on tällä hetkellä meneillään uusien komentorivikomentojen lisääminen Komentorivi-luokkaan sekä peliartikkelien kirjoittaminen. Myöhemmin olisi ehkä tarkoitus laajentaa aloittelijan ohjeita, komentorivin perusteita sekä tätä Netfilter/Iptables-hommaa. Saa nyt nähdä, kuinka kauan sitä jaksaa muokkailla tähän tahtiin. Tosin joillakuilla vain loppuu se inspiraatio [1]. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 12:45:17 (EEST)
Näinhän se menee. 1000:n artikkelin tavoite on aika hurja, artikkeleita pitäisi syntyä yli 15 päivässä synttäreihin asti. Mutta voihan sitä yrittää :) --Maakuth 5. huhtikuuta 2006 kello 12:52:36 (EEST)
1000 artikkelia tosiaan turhan huima, mutta jos tällainen muokkaustahti pysyy yllä niin ei tiedä mihin päädytään (muistetaan kuitenkin että määrä ei korvaa laatua). Nyt kun spämmiaalloistakin on päästy eroon voi enemmän keskittyä sisällöntuottamiseen (kunhan nyt ensin saa koeviikon ohitse koulussa). Oli kyllä mukava katsella noita vanhoja Etusivuja yms, näkee että on jotain saatu aikaan! --Heikki 5. huhtikuuta 2006 kello 14:15:58 (EEST)
Voi olla, että jää saavuttamatta... Hyvä siihen on kuitenkin pyrkiä. Muokkausaikaakin nyt on, näin abi kun olen, ja pääsykokeisiin on vielä pitkä aika. --Pb 5. huhtikuuta 2006 kello 14:22:03 (EEST)

komento- ja koodiesimerkit[muokkaa]

Mietinpä vaan, että wikiin komentoesimerkkejä lisäillessä on aika turhaa tehdä se ilmoittamatta distroa, jossa kyseinen komento/asetus/xxx toimii. Esimerkkinä nyt vaikka tuo DHCP.

Juu, dhclient mahtanee olla kaikille Linux-distroille yhteinen, ja FreeBSD:ssäkin se toimii. Mutta joo, toi /etc/network/interfaces onkin debian-spesifinen vastoin kuvitelmiani. Korjataanpa. Ja allekirjoitellaan nämä postittelut niin tietää kuka sanoi mitäkin ilman historian selailua. --Maakuth 4. huhtikuuta 2006 kello 18:33:10 (EEST)
Tämä distrospesifisyys on aika hankala ongelma. Muutamissa artikkeleissa (esim. NFSv4 ja Samban käyttöönotto) menee suuri osa artikkelin sisällöstä ohi muilta kuin Fedoran käyttäjiltä. Kirjoittajien tulisi pyrkiä ottamaan huomioon eri distrojen erot, noiden distrospesifisten artikkelien muuttamisessa yleispätevämmiksi olisi joillekkin paljon hommaa... --Heikki 4. huhtikuuta 2006 kello 18:44:34 (EEST)
Loputon suohan se on jos rupeaa tekemään kaikille distroille omat sivut tmv. mutta helpolla pääsee jo jos ilmoittaa edes sen yhden distron jolla homma toimii, että esimerkki antaa edes osviittaa. Suurin osa lukijoista kuitenkin on kai aloittelijoita? Sikke 4. huhtikuuta 2006 kello 20:13:09 (EEST)
Juu, yleiseen tasoon pyritään ja jos selvitetään erikoistapauksia niin pitää mainita että missä jakelussa näin on. Jonkunmoinen osa lukijoista varmaankin on aloittelijoita, mutta edistyneemmillekin käyttäjille löytyy lukemista, mm. pitkälle edennyt WLAN-artikkeli. --Maakuth 4. huhtikuuta 2006 kello 20:15:51 (EEST)
Joo pyritään vaan, voin allekirjoittaa ;) Ajattelin osallistua talkoisiin aina silloin tällöin kun on tullut muutama vuosi asiaan perehdyttyä... Sikke 4. huhtikuuta 2006 kello 20:19:04 (EEST)

Spämmintorjunta ja mustat listat[muokkaa]

Selailin Wikimedian Metawikin spämmintorjuntaan liittyviä sivuja ([2] [3]) ja löysin erään sangen tehokkaalta vaikuttavan spämmintorjuntaominaisuuden, nimittäin mustat listat. Eli käytännössä näiden idea on se, että Mediawiki aina ennen minkä tahansa sivun tallennusta tutkii, löytyykö tekstistä tiettyjä avainsanoja, jotka on määritelty wikin omassa mustassa listassa, ja jos löytyy, niin se estää sivun tallennuksen suoraan. Wikimedialla on oma valmis musta listansa, joka olisi helppo kopioida tännekin. Tämä lista ei yleiswikin ollessa kyseessä ole edes erityisen tiukka, vaan sivuilla sallitaan esimerkiksi erään tunnetun v-alkuisen lääkkeen nimi. Kun tämä wiki nyt kuitenkin käsittelee pelkkää tietotekniikkaa, eikä esimerkiksi farmasiaa tai lääketiedettä, niin mustaa listaa voisi tiukentaa entisestään ja näin välttyä vielä suuremmalta osalta spämmistä. --Pb 20. maaliskuuta 2006 kello 18:42:07 (EET)

Hyvältä vaikuttaa tosiaan. Nämä spämmiaallot botnetillä ovat aika v-mäisiä palautella... Toivottavasti saadaan tuo käyttöön. --Heikki 20. maaliskuuta 2006 kello 20:57:43 (EET)
Jaa niin vielä, toistaiseksi jos joku huomaa spämmäysaallon iskeneen niin olisi hyvä jos ilmoittaisitte mahdollisimman nopeasti ylläpitoon esim. #wikilinux@ircnet tai pikaviestimillä (kts. ylläpitäjien käyttäjäsivut), jotta spämmääjät saadaan bannattua mahdollisimman aikaisin. --Heikki 20. maaliskuuta 2006 kello 21:38:46 (EET)
Lähetin asiasta viestiä Tepolle, sanoi, että parin päivän sisällä pitäisi tulla käyttöön, kunhan hän muilta kiireiltään ehtii. --Pb 21. maaliskuuta 2006 kello 09:50:01 (EET)
Hienoa! --Heikki 21. maaliskuuta 2006 kello 10:16:10 (EET)

Viikon yhteistyö[muokkaa]

Uuden etusivun kanssa otettiin käyttöön viikon yhteistyö Wikipedian malliin mutta ei se ole paljon (toistaiseksi) näin pienellä käyttäjämäärällä toiminut. Pitäisikö se muuttaa yleiseksi yhteistyö/huomiota kaipaava sivu/tärkeä artikkelitoive -kohdaksi vaiko poistaa kokonaan turhana? --Heikki 8. helmikuuta 2006 kello 20:32:07 (EET)

"Viikon" vaan pois. --82.141.92.90 8. helmikuuta 2006 kello 21:33:18 (EET)
Voisi sen kyllä korvata jollain paremmalla ilmaisulla. Pelkkä "Yhteistyöartikkeli" voisi olla jo suht hyvä nimi, vaikka parempiakin on varmasti olemassa. --Pb 8. helmikuuta 2006 kello 21:39:04 (EET)
Tämän "demokraattisen äänestyksen" perusteella muutin nyt ainakin toistaiseksi nuo tekstit muotoon "yhteistyöartikkeli". --Heikki 8. helmikuuta 2006 kello 22:03:31 (EET)

Eikö saa kirjoittaa viipeen?[muokkaa]

Kirjoittamillani sivuilla olevat viipeen tai viipeellä on korjattu käyttämään viiveen ja viiveellä -taivutuksia. Toi mun kirjoittama käsittääkseni on oikein, tiedän kyllä kielitoimiston nykyään hyväksyvän noi toisetkin taivutukset mutta onko tässä wikissä kielletty taivuttamasta viive-sanaa kuten sitä alunperi kuului taivuttaa?

Kiellettyhän ei ole, mutta kun kuka tahansa saa muuttaa, ja viipeen -ilmaisu tuntuu monesta vieraalta, niin se tulee sitten korjattua. --Maakuth 16. tammikuuta 2006 kello 22:14:03 (EET)
No olkoon sitten, nuo jotka korjaa oikein kirjoitettua tekstiä tuskin uskoo vaikka todistelisinkin sen kirjoittamani olleen oikein. Pitää vaan sietää. --Tale 17. tammikuuta 2006 kello 07:45:02 (EET)
Juurikin näin. Ei ole aina elämä helppoa :( --Maakuth 17. tammikuuta 2006 kello 14:51:17 (EET)

Miten merkitään luokkaviittaukset?[muokkaa]

Sivulla Tietoturva | Debianin päivittäminen on kohta

 [[Luokka:Komentorivi|komentoriviltä]]

Tuossa ei tule sana "komentoriviltä" näkyviin. En löytänyt ohjeista apua, ehkä tuo Luokka: viittaus ei toimi muuta kuin sivun alalaidassa? Miten tuo kuuluisi kirjoittaa?

Luokat merkitään merkinnällä merkinnällä [[Luokka:Luokannimi]] eikä siihen tule mitään muuta. Tällöin luokka ilmestyy sivun alareunaan. Luokkasivulle voi kuitenkin linkittää seuraavasti: [[:Luokka:Luokannimi]]. --Heikki 9. tammikuuta 2006 kello 16:52:07 (EET)

Putken avulla voi antaa lajitteluavaimen luokitteluun. Luokkaan viittaaminen kuten hHeikki sanoi. — Nike 10. tammikuuta 2006 kello 02:46:29 (EET)

Wikipedia-forkit[muokkaa]

Pitäisiköhän näille poistetuille "Wikipedia-forkeille" luoda jonkinlaiset redirect-sivut, tai ainakin lisätä ne kaikki siihen etusivun Wikipedia-palkkiin, kun ihmiset kuitenkin tulevat tätä (hyvin keskeistä) sisältöä täältä etsimään, ja ihmettelevät, kun eivät löydäkään. Sinänsä järkeviähän nämä poistot ovat, turha haaskata vähiä voimavaroja Wikipedian kanssa kilpailemiseen tällaisen tiedon tuottamisessa. --Pb 8. marraskuuta 2005 kello 21:16:28 (EET)

Hmm... olet kyllä oikeassa. Niitä on kyllä tullut tähän mennessä aika paljon poisteltua, mutta täytyy varmaan vähintäänkin tästälähin jättää redirecti (linkki wikipediaan). Ehkä noita jo poistettujakin sivuja voisi luoda uudelleen ohjailemaan wikipediaan. --Heikki 8. marraskuuta 2005 kello 22:06:10 (EET)
Lisäys. Tehdään "redirecti" interwikillä: [[wikipedia:fi:jotain]], ja käytetään näille sivuille mallinnetta perustietoa (eli {{perustietoa}}).

Kahvihuoneen siivous[muokkaa]

Pitäiskö tätä kahvihuonetta kuitenkin jotenkin siivota/arkistoida, kuten Heikki jo kerran tekikin (ja sitten palautettiin ennalleen)? Tämä sivu kun on melko pitkä ja vaikeasti seurattava. --Tuomas 30. lokakuuta 2005 kello 20:34:39 (EET)

Kuten irkissäkin puhuttiin, tämä on tosiaan melko epäselvä. Minusta joitain osia voitaisiin kyllä arkistoida. --Heikki 30. lokakuuta 2005 kello 21:18:26 (EET)
Myönnetään, että tämä sivu on liian pitkä ja täällä on paljon tavaraa, joka ei millään lailla ole relevanttia wikin kehityksen nykytilaa ajatellen. Mutta tuossa edellisessä siivouksessa kyllä meni liikaa tavaraa pois. Poistaa olisi syytä vain sellaiset osat, joista aika on niin sanotusti ajanut ohi, eivätkä ne enää ole järkeviä saati sellaisia, että joku niitä kommentoisi. --Pb 30. lokakuuta 2005 kello 22:24:19 (EET)
Jatkoin siivousta pistäen maininnan, että uudet aiheet laitettava sivun alkuun. Samalla nostin alhaalta muutamia uusia juttuja ylös. --Heikki 7. marraskuuta 2005 kello 22:12:56 (EET)


Pikku-Tux wikin logona[muokkaa]

Tuo pikkuruinen Tux tuolla wikin logokentässä ei ole erityisen tyylikäs. Miten olisi, jos joko sen vanhan mitäänsanomattoman mutta toisaalta ärsyttämättömän logon voisi palauttaa tai sitten saada siihen jokin kunnon kokoinen, mielellään jotenkin omaperäisesti tyylitelty Tux. Tässä olisi esimerkki erittäin onnistuneesta logovalinnasta: http://www.linuxguiden.no/. Ja tässä melko mielikuvituksettomasta mutta silti tätä nykyistä Pikku-Tuxia selvästi paremmasta ratkaisusta: http://www.linuxguiden.se/. Tai sitten jos joku keksii jonkun hyvän pingviiniä sisältämättömän mutta silti Linux-aiheisen logon niin sellainenkin voisi käydä. --Pb 7. marraskuuta 2005 kello 20:31:39 (EET)

Ratkaisu on perin väliaikainen, tuohon on kuulemma Ihan Oikealta Graafikolta (TM) tulossa logo. --Maakuth 7. marraskuuta 2005 kello 20:33:38 (EET)
Kun tuo graafikko nyt tuntuu olevan vähän hidas käänteissään, niin miten olisi, jos vähän omatoimisesti muutettaisiin tuota logoa. Esimerkiksi pelkkä Tuxin pää tyyliin tämä olisi mielestäni selvästi tyylikkäämpi kuin tuollainen pikkuruinen kokovartalokuva. --Pb 12. helmikuuta 2006 kello 12:40:12 (EET)
Eipä taida olla asiaa meillä tuota muuttelemaan. Tepolle voi valittaa tästä asiasta. --Maakuth 12. helmikuuta 2006 kello 13:51:03 (EET)


Käyttäjän CSS-tyylisivut[muokkaa]

Toivoisin käyttäjän mukautustyylisivuja käyttöön myös wiki.linux.fi:hin. Tällöin kukin rekisteröitynyt käyttäjä voisi mukauttaa omalta osaltaan wikin ulkoasua mieleisekseen CSS-tyylisivulla (ks. esim. omani, Käyttäjä:Japsu/monobook.css). En usko käyttäjäkohtaisten CSS-tyylien myöskään mitenkään vaarantavan tietoturvaa tmv. Mukautustyylithän saa käyttöön pistämällä LocalSettings.php-tiedostoon rivin $wgAllowUserCss = true;. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 15:27:20 (EEST)

RSS-syöte[muokkaa]

Tiedä sitten minne tästä kannattais mainita, mutta laitetaampa tänne. RSS-syötteessä on [[]]-tägejä kuvauksessa, ne vois ottaa pois... Poistakaa vaikka tämä kohta sitten, kun asia on kunnossa. -tpr

Huomautanpa tästä eräälle Mediawikin deville. Tämähän on siis mediawikin ongelma eikä siis koske yksin wiki.linux.fi:tä. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 15:22:28 (EEST)
Juttelin asiasta eräälle deville ja vastaus oli ‿kuitenkin, niin kauan kun ne ajaa 1.4 sarjaa niin voin melkein luvata ettei muutoksia tule‿. Ehkä 1.5:ssä sitten, kuka tietää. -- Japsu 22. elokuuta 2005 kello 16:36:38 (EEST)
Tuskin siihenkään: ‿You should backport bug fixes to the stable branch (currently REL1_5), but it's no longer necessary to backport features.‿ [4]Nike 22. elokuuta 2005 kello 17:37:45 (EEST)


Mail lists are dead, long live Wiki![muokkaa]

Wikin tarpeellisuus on itsestäänselvyys, jos halutaan kehittää ja kehittyä. Se että ideoita ei tipu joka minuutti tai että kaikilla ihmisillä ei ole antaa yhdelle harrastukselle 24h vuorokaudessa on elämää. En usko että missään on sellaista kehittäjäyhteisöä, joka tekee näkyvää tulosta kellon ympäri.

Mutta sen sijaan olen havainnut että täällä ollaan valmiita kritisoimaan saamattomuudesta muita ja sitten jos ne muut yrittää saada aikaan tulosta, niin heti tehdään selväksi että kyseinen vauhti ei riitä.

Ajan wikiä siksi, että tätä kautta ihmisten on helppo tehdä ehdotuksia, aloittaa asioita ja jättää ne näkyviin. Kun tällainen WIKI on olemassa voivat ihmiset helposti, idean tultua tai muistettuaaan jotain käydä lisäämässä sen yhteiseen arkistoon. Jos ei ole mitään paikkaa jää ideat helposti unohduksiin. Jos Linus Torvaldsilla ei olisi ollut uutisryhmiä käytössä, olisi linux jäänyt todennäköisesti kahden version projektiksi - Vapaasti lainaten "Kapinakoodi" kirjasta.

Se että uutisryhmät ja sähköpostilistat ovat olleet aikanaan tärkeitä, olisi nyt hyvä ymmärtää, että wiki on tärkeä apuväline - ei itsetarkoitus. Jos Linuxia ja muita fiksuja ratkaisuja halutaan kehittää ja markkinoida, on sen eteen nähtävä vaivaa. Meillä on nyt tässä hyvä paikka antaa kaikille mahdollisuus kertoa, mitä tehdä.

Postilistalle liittyminen voi olla joillekin kynnys, mutta wikiin voit kirjoittaa vaikka kirjaston koneelta hyvän idean, joka on sitten heti yhteisön käytössä. Miksi me haluaisimme estää yhteisöä elämästä ja kasvamasta? Tietokone on osittain korvannut mm. kynän ja paperin, eikö siis Wiki voi osittain korvata sähköpostilistan.


-- gnomeboy su huhti 24 11:40:14 EEST 2005

Käytännöistä[muokkaa]

MediaWiki-ympäristöä aikaisemminkin käyttäneenä (ja ylläpitäneenä) toivoisin tiettyjä käytäntöjä otettavaksi käyttöön myös täällä Linux.fi-wikissä. Tässä luettelemani käytännöt helpottaisivat tiedon löytämistä ja tuottaisivat siistimpiä sivuja. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 10:50:59 (EEST)

Selvä ero tekstisivujen ja niiden keskustelusivujen välillä[muokkaa]

Monissa rajoittuneemmissa wikiohjelmistoissa ei sivuilla automaattisesti ole varsinaisia keskustelusivuja, mutta MediaWikissä on: kunkin sivun ylälaidasta löytyy "Keskustelu"-välilehti. Kommentit sivun sisällöstä, parannusehdotukset yms. kuuluvat siis mielestäni keskustelusivulle, eivät asianomaisen sivun alalaitaan.

Projektisivu Kahvihuone (tämä sivu) on (ainakin Fi.Wikipediassa) muuten poikkeus - sitä käytetään suoraan keskustelusivuna. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:23:36 (EEST)

Luokkien käyttö[muokkaa]

Mikäli sivut luokitellaan kuvaaviin luokkiin, etsimänsä tiedon löytää paljon helpommin. Luokathan toimivat siten, että luokiteltavan sivun alalaitaan lisätään teksti

[[Luokka:Luokannimi]]

jolloin sivu lisätään automaagisesti luokkaan "Luokannimi".

Täytyisi vain tehdä jokin yleinen lista luokkien nimistä, jotta oikean luokan osaa laittaa. --Heikki 27. huhtikuuta 2005 kello 21:43:46 (EEST)

Tein sivun noita luokkia varten jonne voitaisiin kerätä lista luokista (jos ne otetaan käyttöön). --Heikki 29. huhtikuuta 2005 kello 20:45:54 (EEST)

Kannattaa varmaan tehdä joku "komennot" tai "softat" luokka johon tulee kaikki komennot kuten vim, ls ja vastaavat.. Tuomas 23. lokakuuta 2005 kello 14:29:58 (EEST)
Hei! Nyt luokat käyttöön vielä kun se on kohtuullisen pienitöistä. Sitten kun sivuja on tuhansia luokat on hankalampi ja ikävämpi ottaa käyttöön. Jos ylläpito ei osaa, niin antakaa ees hyväksyntä luokat-sivulle niin lähdetään kehittään siitä. -- Tuomas 25. lokakuuta 2005 kello 21:12:51 (EEST)


'Luokat valmiit'
Tehtiin sitten parin tunnin urakkana minä, Maakuth ja Tuomas luokitusjärjestelmä alkuun, kaikki sivut luokiteltu (paitsi Laitteistopäivitys joka on lukittu). Kts. Luokat. Melkoinen homma oli, mutta toivottavasti kannatti, nyt pitää vaan uusia artikkeleita tehdessä muistaa luokitella.--Heikki 30. lokakuuta 2005 kello 00:43:22 (EEST)
Kiitän hyvin tehdystä työstä. On paljon helpompi ja mukavampi löytää tarvitsemansa tieto wikistä, kun sisältö on järjestetty loogisiin kokonaisuuksiin. Eräät vähäsisältöiset luokat myös houkuttelevat kirjoittamaan uusia artikkeleita. --Pb 30. lokakuuta 2005 kello 18:53:43 (EET)

Kuvaavat nimet sivuille[muokkaa]

Ensisijainen hakuperuste MediaWikissä ovat sivujen otsikot. Siksi kuvaavilla otsikoilla varustettuja sivuja löytää paljon kätevämmin.

Todellakin[muokkaa]

Ei siis nimiksi mitään "Emulaattorit_Pääsivu" kuten jossain huomasin (ja korjasin). MediaWiki osaa käsitellä välilyönnit artikkelien nimissä, käytetään mahdollisuutta hyväksi, ja annetaan suomenkieliset, hyvät otsikot. --Maakuth 27. elokuuta 2005 kello 07:58:11 (EEST)

Ilman ylläpitäjää aika syvältä[muokkaa]

Ehdotin postituslistalla slashdot-tyylistä saittia, joka ei saanut osakseen kuin yhden tyrmäyksen. Ei /.:aan mikään täydellinen ratkaisu ole, mutta siinä sentään jotain ylläpitoa ja kontrollia. Nyt jokainen vatipää pääsee muuttamaan / poistamaan asiallista materiaalia sekä lisäämään sontaa jne. Ei mielestäni linux.fi saitin alle sopivaa toimintaa. Esim. IP:stä 82.181.126.120 on ollut mukavaa poistella linkkejä ja lisätä omaa kuparia-linkkiänsä jne. Valitettavasti täysin vapaa ympäristö ei toimi :C -Timka-

Ikäväähän tuo[muokkaa]

Ei ehkä aivan niin syvältä, sillä muutokset kyllä näkyvät ja ne saa palautettua, mutta ikäväähän se on, että jotkut viitsivät nähdä vaivaa ihan vain häiritäkseen. Jos on asenteeltaan niin suuresti wikiä vastaan, niin miksei vain anna asian olla.

Totta kyllä, että ainakin pidemmän päälle olisi pakollinen rekisteröityminen ennen muokkausoikeuksia varmasti paikallaan. Silloin olisi ainakin omalla nimellään vastuussa tekemisistään.

--Pesasa 21. huhtikuuta 2005 kello 09:15:09 (EEST)

Hieno tämä WIKI[muokkaa]

  • kuten Kahvihuoneessa mainittiin, erillinen keskustelusivu on oiva paikka keskustelulle
  • Tämä korvaa myös osaksi sähköpostin, eli nyt Wiki tarjoaakin sekä julkaisut että keskustelut
  • Hyvä valinta wikiksi tämä kyseinen
  • Wiki sinällään on kuin projektisuunnitelma, joka on yhtä aikaa kaikkien nähtävissä/muokattavissa
  • FLUG voisi myös mainostaa wikiä, näin ollen käyttö laajenisi.

gnomeboy

Oikeastihan flugin pitäisi päättää haluaako käyttää wikiä ja jos, pidetäänkö se täällä vai siirretäänkö flugin hallintaan. Tämän asentamiseen menee tosiaan vartin verran aikaa mutta mitäänhän tällä ei tee jos ei joku vastuullinen henkilö ota asiakseen ylläpitää tätä. Mitään hyvää täällä ei vielä ole tapahtunut mutta oikeita käyttökokemuksia syntynee viikkojen ja kuukausien sisällä.

-Teppo-

Miksin FLUGin pitäisi käyttää wikiä? Eikö se voi täällä olla? FLUGhan on muutenkin kuolemassa (IMHO)

-FOobar-

ihan ok[muokkaa]

Kunhan joku pitää huolen, että tänne postattu tavara ei KATOA mihinkään. Pakollinen rekisteröinti: käytä yksiksesi. Vandaalit pääsee sisälle kummiski. Hyvää tapahtuu koko ajan. Ei sitä kannata noin vain marginalisoida. --80.220.157.169 29. huhtikuuta 2005 kello 03:23:54 (EEST)

hyvinhän tänne[muokkaa]

On tavaraa tullut ja tulee koko ajan. Ei kai nyt kukaan tosissaan kuvittele, että joku yhdessä yössä jonkun linux administaraattorikirjan tänne suomentaa ja kirjoittaa. Itse olen jo saanut paljon vinkkejä.

J.Halmu

p.s niin, että valmiin näköisen tavaranhan voisi joku käydä nappaamassa vaikka flugin puolelle. Ainakin oma ideani oli tämä lämmitellessäni tämän käyttöönottoa.

Kivat sivut - pitääkin tutustua.[muokkaa]

Aika leppoisan tuntuista keskustelua Linuxin tiimoilta. Ihan kuin itseensätyytyväisiä linux guruja ei olisi olemassakaan. No minulla pyöri mielessä tämmöinen, että CentOs-4.0-1386-bin.DVD.iso paketti on saatavilla torrenttina (googlaa). Latausnopeus ~300KB/s. Ei paha. Aivan pakko kokeilla lomalla. Onko kenelläkään kokemuksia distrosta. Mahtaako lifebookin wlan toimia ilman käsitöitä?

-j-maro-


Centos on hyvä. Lähitulevaisuudessa tämä wiki siirtyy uudelle nopeammalle koneelle joka pyörii Centosin voimalla.

Kuka tahansa lisää ja poistaa?[muokkaa]

Eikö ylläpito voisi merkata ainakin todella hyvin tehtyjä materiaaleja sellaisiksi että niitä ei voi poistaa/muokata?

No jos esim. wikipedian mallia seurataan, niin eipä sielläkään ole juuri mitään lukittu... Töhrimisiä esiintyy nykytahdilla melkoisen harvoin (pari kertaa kuukaudessa korkeintaan), ja ne on yleensä peruttu parin tunnin kuluessa tapahtuneesta - ylläpitäjät seuraavat tilannetta jatkuvasti. Etusivu on lukittu, sen töhriminen on aika ilkeää, ja sen muokattavuus ei ole niin olennaista. Jos siihen on kehitysehdotuksia, niin Etusivu2 on sitä varten. WLAN -artikkeli taitaa olla laajin ja asiantuntevin täällä. Tärkeitä, mutta vajavaisesti katettuja kokonaisuuksia pyritään parantelemaan Viikon yhteistyö -valinnoilla, mutta ne eivät ole vielä juuri hedelmää tuottaneet. Tervetuloa vaan kaikki kirjoittamaan! --Maakuth 2. tammikuuta 2006 kello 21:47:11 (EET)
Kannattaa nimittäni huomata, että artikkelien kohdalla on historia-nappi, jonka takaa löytyy kaikki artikkelin aiemmat muokkaukset. Myös tavalliset käyttäjät voivat siten palautella artikkeleja vandaalien jäljiltä. Ylläpidon puolelta annamme sitten häiriköille ilmaisen matkan banaanisaarille :) --Heikki 2. tammikuuta 2006 kello 22:37:11 (EET)


Vinkit[muokkaa]

Ehdotan, kuten postilistalla jo mainitsin, ensimmäiseksi yritykseksi ottaa pohjaksi http://www.uta.fi/~jm58660/100vinkkia.html ja muokata niistä 365 vinkkiä.

Perusteeksi esitän, että tuossa tekstin lisääminen ainakin on helppoa, mutta toisaalta päästään näkemään miten homma sitten sujuu kun vinkkejä pitää alkaa kenties kategorisoimaan tms. myöhemmin.

Muitakin ehdotuksia aloituskohteeksi saa esittää. Näkisin kuitenkin hyväksi, että aluksi keskitytään selvästi johonkin. -- Jori M

botit[muokkaa]

buba91 ja zuzu ovat raivostuttavia, tekevät näkymättömiä linkkejä.

Nuo botit lisäävät linkkejä sivuihin parantaakseen maksavien asiakkaiden sivujen näkymistä Googlessa. Googlessa on systeemi nimeltään Page Rank, joka arvioi, että jos sivulle on paljon linkkejä, sen täytyy olla tärkeä, joten se saa luvan näkyä ensimmäisten hakutulosten joukossa. Koska tänne ei haluta bottien sotkuja, niiden muokkamista täytyy joko rajoittaa tai tehdä niiden toiminta kannattamattomaksi.
Tässä wikissä on jo tehty spämmääminen totaalisen kannattamattomaksi toiminnaksi. On laitettu wikin asetukset sellaisiksi, että ulos osoittaviin linkkeihin tulee tunnus, jonka ansioista Google ei huomioi niitä sivujen asemaa laskiesssaan. Se tekee spämmäämisen töysin kannattamattomaksi. [5] Tämä wiki estää myös Googlea käymästä läpi sivun vanhoja versioita. Siis Google edes ottaisi huomioon sivujen vanhojen versioiden spämmilinkkejä laskiessaan sivujen asemaa, jos se muuten huomioisikin ulososoittavat linkit. Valitettavasti osa spämmääjistä ei tutki, onko heidän spämmäämissään sivuistoissaan nämä asetukset vai ei. Siksi nämä eivät yksin riitävä.
Seuraava askel olisi rajoittaa päivässä yhdelle sivulle lisättävien ulososoittavien linkkien määrää. [6] En tosin tiedä, onko tämän tekninen toteuttaminen MediaWiki-ohjelmiston kanssa kovin yksinkertaista, mutta joka tapauksessa jotkut wikit tekevät niin.
Lisäys: tuota ominaisuutta ei ainakaan vielä sisälly MediaWikiin.
Sitten voisi blokkailla spämmääviä IP-osoitteita ja käyttäjiä. Näistä voi aloittaa: Käyttäjä:Buba91, Käyttäjä:Zuza55.
Chonged-svustolla on lisää ohjeita. MeatBall-wikissä on myös kirjoituksia aiheesta. En henkilökohtaisesti pidä captcha-systeemeistä, sillä olen kohdanut monia epäluotettavasti toimivia captchia. Lisäksi ne estävät sokeita kirjoittamasta wikeihin, mitä pidän epäoikeudenmukaisena.
Näihin toimenpiteiden suorittamiseen tarvitaan ylläpitäjiä ja sellaisia henkilöitä, jotka pääsevät käsiksi ewikiohjelmiston palvelimelta säädettäviin asetuksiin. Tähän mennessä spämmintorjuntaa on hoidettu vain palauttelemalla sivuja, mutta spämmi on niin laaja-alaista, että käsin palautteku on turhauttavaa, tarvitaan järeämpiä keinoja. -85.76.146.129 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)
Ja vielä MediaWiki-kohtaisia spämmintorjuntaohjeita:[7], [8]. -85.76.146.129 24. lokakuuta 2005 kello 05:04:00 (EEST)


Kun Norjassa osataan, miksei Suomessakin?[muokkaa]

Käykääpä kaikki katsomassa http://www.linuxguiden.no/. Erityisesti Tuoreet muutokset (Siste endringer) on aika eri näköinen kuin tämän wikin. Mistähän mahtaa johtua, että Norjassa osataan, mutta ei Suomessa? Onhan suomalaisilla Linus Torvalds, mutta norjalaisilla vain Trolltech. Asukkaitakin on Suomessa enemmän. Toisaalta Linuxin käyttö esim. julkisella sektorilla on Norjassa huomattavasti yleisempää (ks. esim. Skolelinux). Mutta kyllä täällä nyt parempaan pitäisi pystyä. Kaikki vain editoimaan! WLAN on jo hyvää alkua.

-

Ollaa jäljessä. Linux ei ole lyönyt oikein läpi.

No ei tässä nyt ole hävettävää, norjan Linux-wikissä näkyy olevan vasta rikottu 1000:en artikkelin raja, ja täällä on jo sentään yli 500 (tosin aika lyhyitä osittain). Kuitenkin varsin pienellä käyttäjämäärällä on tehty melkoinen kasa artikkeleita. Vielä kun ylläpito olis mukana.. --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 20:09:27 (EEST)
Mikä tuossa norjalaisessa wikissä on hyvää (ja miksi olen sitä täällä vähän mainostanutkin) on se, että siellä on artikkeleissa paljon konkreettisia käyttöesimerkkejä, artikkelit ovat yleensä pidempiä, perusjärjestelmäkomennot ja toiminnot on melko hyvin dokumentoitu ja luokatkin siellä on. Toisin sanoen tuo wiki alkaa käydä aika hyvin täysipainoisesta Linux-ohjekirjasta ja -hakuteoksesta. Vaikka tämä meidän omakin wikimme on todella hyvä suoritus näin pieneltä porukalta, niin matkaa on vielä siihen, kun täällä alkaa olla enemmän sellaisia artikkeleita kuin vaikkapa tämä. --Pb 28. lokakuuta 2005 kello 23:10:32 (EEST)
Ahaa, ymmärrän. Eiköhän tästäkin vielä hyvä tule, kun puuhastellaan :) Ahaa, luokkajakoa jo suunnitellaankin luokkasivulla. --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 23:23:37 (EEST)
Jep, jotkut artikkelit ovat (vielä) hieman wikipeidamaisia, enemmän ohjeita pitäisi saada. Luokkajaosta tosiaan keskustellaan jo tälläkin sivulla (ja kts. Luokat). Eiköhän tämä tästä pikkuhiljaa... --Heikki 28. lokakuuta 2005 kello 23:30:03 (EEST)
Antakaa aikaa, kyllä tää kehittyy. Luokat olisi kyllä syytä saada käyttöön. --Tuomas 29. lokakuuta 2005 kello 17:51:39 (EEST)

Saako noita miten palautettua kätevästi?[muokkaa]

Grr. Millä noista tuhoboteista pääsee eroon?

Hankkimalla paikalle ylläpitäjän, joka ehkä joskus on jopa paikalla ja silloin kun on niin saattaisi tehdä jotain........ --Nike 10. lokakuuta 2005 kello 14:43:38 (EEST)

Miten olisi jokin Yahoo-tyyppinen tunnista-kuvasta-tekstit-jotta-pystyisit-tallentamaan -käytäntö? Elikkä että jossain kuvassa lukisi hieman vaikeaselkoisesti esim. jb6ysgs7 ja se pitäisi sitten kirjoittaa lomakkeen tekstikenttään ennen kuin voi tallentaa artikkelin. Ylimääräistä vaivaahan tällainen tietysti tuottaisi.

Nythän muokkauksia tapahtui hirveässä tahdissa, kenties ratkaisu olisi yhden IP:n tekemien muokkauksien nopeuden rajoittaminen. Eli yhdestä IP:stä saisi muuttaa vaikkapa yhtä sivua minuutissa. --Maakuth 10. lokakuuta 2005 kello 20:12:28 (EEST)

Miten pitkältä ajalta vanhoja versioita on saatavilla, kyseleepi Jori jonka Komentojen ajastaminen -sivusta olisi jossain uudempikin versio...

Eivätköhän nuo vanhat versiot ole siellä kaikki, klikkaa vain sitä historia-linkkiä. --Pb 21. lokakuuta 2005 kello 11:40:21 (EEST)


Sivujen nimeäminen[muokkaa]

Pitääkö niiden olla yksikössä vai monikossa? Jos ei ole sääntöä, niin ihmiset tekevä linkkejä sekä yksikkö- että monikkomuotoihin ja alkaa muodostua päällekkäisiä sivuja. Katsokaa vaikka Ikkunaohjelma, Ikkunamanagerit. Kannatan yksikkömuotoa, koska siihen voi linkittää tyylikkäästi malliin [[työpöytäympäristö]]n, joska tulee tämän näköinen: työpöytäympäristön. Linkki monikkomuotoon ei suju yhtä tyylikkäästi: [[työpöytäympäristöt|työpöytäympäristön]]. Kun ollaan päätetty oikea sivun nimen muoto, niin vääränmutoiset sivut pitäisi siirtää (siirrä-toiminnolla, ei kopioimalla tekstiä) oikeaan paikkaan. Mikäli toinen sivu tai uudelleenohjaus estää siirron, ylläpitäjän pitäisi poistaa estävä sivu. Muilta käyttäjiltä se ei onnistu.

Yksikkömuoto voisi olla hyvä. Ja otsikot suomeksi, "Emulaattorit pääsivu" ei mielestäni ole hyvä, suomenkielinen otsikko. MediaWikin otsikointi on suunniteltu oikeita otsikkoja varten, eiköhän myös käytetä sitä siihen. --Maakuth 24. lokakuuta 2005 kello 16:52:54 (EEST)

Sivujen siirtäminen[muokkaa]

Mikäli wikin lisenssiksi tulee sellainen, joka vaatii kertomaan, ketkä kaikki ovat kirjoittaneet tekstin, niin sivujen siirtely vain tekstiä kopiomalla rikkoo lisensiä vastaan, sillä se hävittää tiedot sivun aiemmista muokkaajista. Tässä on tehty sellainen siirto, verratkaa sivujen [9] ja [10] historioita. Kun sivu siirrettiin noin peelosti, niin sen nykyisestä sijainnista ei enää näe, että tekstin kirjoittikin Pb eikä tekstiä sittemmin räplännyt IP. Vaikka lisenssiksi tulisikin jokin toisentyyppinen lisenssi, pidän silti tuollaista sivuhistorian sotkemista huonona käytöksenä ja kunnioituksen puutteena muita wikin käyttäjien työtä kohtaan. Sivu pitäisi palauttaa, sivuhistoriat yhdistää tai jotan sellaista. Tässä wikissä on varmaan lisää vastaavia surkeita esimerkkejä. -85.76.146.129 23. lokakuuta 2005 kello 22:35:27 (EEST)

Niin, tuo "Siirrä" -toiminto hävittää sivun muokkaushistorian (tai siis jättää sen siirtämättä), mikä on kyllä huono juttu. Itsekin olen siirrellyt typerästi otsikoituja sivuja ("Emulaattorit pääsivu") järkevämpiin nimiin, en tiedä miten tuossa voisi järkevästi säilyttää muokkaustiedot. Olisiko MediaWikissä tuohon joku toiminto? --Maakuth 24. lokakuuta 2005 kello 16:47:58 (EEST)
Toisaalta jos se alkuperäinen kirjoittaja ois tehnyt alkuperäisen sivun oikean nimiseksi, ei sitä olisi tarvinut siirtääkään :) Mielestäni sivuhistorian menetys on kuitenkin pienempi paha, kuin se että jätettäisiin "oikea" siirto tekemättä. Taitaa vaan olla niin monta lusikkaa tässäkin sopassa.. -- Tuomas 24. lokakuuta 2005 kello 17:24:48 (EEST)
Kyllähän sen muokkaushistorian pitäisi siirtyä mukana, lukeehan siirtosivun ohjeessa, että "Alla olevalla lomakkeella voit antaa sivulle uuden nimen, jolloin sen koko muokkaushistoria siirtyy mukana." Käytännössä näin ei kuitenkaan tunnu tapahtuvan. Missä vika? Vaikka pieni pahahan muokkaushistorian häviäminen on siihen verrattuna, että sivulla on huono nimi. --Pb 24. lokakuuta 2005 kello 17:57:27 (EEST)
Eipä kuulosta tutulta ongelmalta, mutta sanompa silti: päivittäkää ohjelmisto. — Nike 25. lokakuuta 2005 kello 12:13:46 (EEST)
Juuri tein siirron (IPv6 asentaminen->IPv6-tunneli) ja muokkaushistoria sekä keskustelusivu siirtyivät kiltisti mukana. --Heikki 30. lokakuuta 2005 kello 10:18:03 (EET)


Ylläpitoa[muokkaa]

Kovasti kaivataan ylläpitoa estämään häiriköintiä jne. jne. Siirrytäänkö suljettuun järjestelmään vai miten ajattelitte estää tahallisen sotkemisen? Poistamalla käyttäjätunnuksia?

Jos jotakuta kiinnostaa ylläpitää tätä, voi ilmoittautua.


--Teppo 28. lokakuuta 2005 kello 20:50:21 (EEST)

Ilmoittaudun, toivottavasti joku muukin innostuu mukaan, ettei tarvitse itsekseen olla kantamassa koko vastuuta. Tepolla varmastikin on muutakin tekemistä, että sikäli ymmärrän, ettei hän ole kauhean aktiivisesti tätä ylläpitelemässä. Muutkin tänne aktiivisesti kirjoittelevat voinevat ilmoittautua... Ylläpitäjän hommaan siis kuulunee lähinnä sivujen poistelu ja muu, esim. softan päivitykset jäänevät yhtä Tepon harteille? --Maakuth 28. lokakuuta 2005 kello 21:01:26 (EEST)
Voin ilmoittautua myös ehdolle Maakuthin kaveriksi, jos tämä käy asiasta päättäville&käyttäjille (pitäisikö jotain äänestystä värkätä vai hoitaako Teppo (tai joku muu) homman diktaattorina?) --Heikki 28. lokakuuta 2005 kello 22:36:02 (EEST)
Minäkin huolin moden oikeudet, Wikin ylläpito on tuttua hommaa www.autowiki.fi:n puolelta. --Tuomas 30. lokakuuta 2005 kello 19:59:43 (EET)
Nike ilmoittautuu myös ehdolle. Taustasta sanottakoon sen verran, että sekä ohjelmoinut ja suomentanut Mediawikiä että ollut suomenkielisen Wikipedian ja Wikikirjaston ylläpitäjänä yli vuoden ja on opiskelija. — Nike 1. marraskuuta 2005 kello 19:17:40 (EET)

Ircci[muokkaa]

Pitäiskö ottaa jokin ircnet kanava kuten #wikilinux käyttöön missä tänne wikiin kirjoittelevat vois keskustella sivujen ylläpidosta, kehityksestä ja näistä tämänkin sivun asioista? --Tuomas 29. lokakuuta 2005 kello 19:01:31 (EEST)

Kyllähän se käy, valitaan vaikka #wiki.linux.fi quakenetissä. --Maakuth 29. lokakuuta 2005 kello 20:01:51 (EEST)
Ahaa, #wikilinux ircnetissä näkyykin olevan jo. --Maakuth 29. lokakuuta 2005 kello 21:23:08 (EEST)
Jep, sinne kaikki vaan :) --Heikki 30. lokakuuta 2005 kello 00:45:20 (EEST)

Uusi etusivu[muokkaa]

Nykyisessä etusivussa nuo linkit wikin sisältöön (etenkin tekniset ohjeet) on aika huonosti tehty, nyt kun luokkarakennekin on kunnossa voidaan luokkia hyödyntää etusivulla. Tässä on uusi ehdotus etusivuksi: Etusivu2. Samassa lisäsimme viikon yhteistyöartikkelin. Molemmista uudistuksista voi kommentoida tähän, ja jos kovin pahoja vastalauseita ei tule niin vaihdetaan etusivu uuteen ja otetaan yhteistyöartikkeli käyttöön lähipäivinä. --Heikki 31. lokakuuta 2005 kello 22:18:54 (EET)

Hieno on, kannatetaan. --Maakuth 31. lokakuuta 2005 kello 22:20:31 (EET)
Vaihdetaan pois vaan, uusi versio on jo huomattavasti parempi kuin vanha. --Pb 1. marraskuuta 2005 kello 18:12:32 (EET)
Vaihdettu --Heikki 1. marraskuuta 2005 kello 18:41:00 (EET)

Hiljaista...[muokkaa]

Ihmeen hiljaista on täällä viimeaikoina ollut. Mistähän johtuu? Voisiko olla niin, että ihmiset eivät kirjoita, kun näkevät, että kukaan muukaan ei tee niin. Ajatellaan, että mitäpä sitä turhia raatamaan sellaisen eteen jota juuri kukaan ei näy käyttävän. Toisaalta sitten kun joku kirjoittaa paljon, niin muutkin innostuvat ja paikka herää henkiin. Tätä samaa ihmiötähän näkee jatkuvasti esim. nyyseissä.

Toivotaan, että ihmiset nyt innostuisivat. Pitäisi saada tästä niin hyvä paikka, että suomenkieliset Linux-käyttäjät aina ensin hakeutuisivat tänne, kun pitää saada selville vaikkapa jonkin ohjelman tehtävä tai käyttö.

Valtavat määrät Linuxin käyttötaitoa ja -tietoa meiltä kyllä löytyy, pitäisi vain saada ihmiset kirjoittamaan ne ylös jotta muutkin voisivat niistä nauttia. Siihen tällainen wiki on todella hyvä väline.

Jep, olen jonkin verran tänne kirjoitellut aina ajoittain, mutta nyt ei taas ole ollut aikaa eikä inspiraatiota. Linux-pulmissa koitan aina neuvoa ihmisiä kääntymään tämän sivuston puoleen. SAL-FAQin sisällön tuominen laajentaisi aineistoa merkittävästi, ja sitten tähän voisi viitata SAL-FAQin sijaan. Lisenssikysymys vain pitäisi hoitaa ensin kuntoon. Artikkelin aloittaminen tänne vaatii suunnilleen saman verran (tai vähemmän) vaivannäköä kuin newseihin, että ei pitäisi olla ylivoimaista. Jos neuvot muita newseissä, voit samalla kirjoittaa ratkaisumallisi tänne. --Maakuth 3. lokakuuta 2005 kello 21:22:42 (EEST)

Haku[muokkaa]

Haku ei tunnu oikein pelaavan. Kun laittaa hakuun vaikkapa p2p, niin ei tule yhtään hakutulosta. Tämän takia tein P2P -sivun, kun en tienny P2P-ohjelmistot-sivun olemassaolosta. Mitä kummaa? --Maakuth 6. syyskuuta 2005 kello 22:19:13 (EEST)

Ei voi tietää, P2P on ehkä kolmikirjaimisena liian lyhyt, ja vajaat sanat eivät myöskään tunnu löytyvän — Nike 7. syyskuuta 2005 kello 17:22:31 (EEST)
P2P sivulle on paljon linkkejä, mutta P2P-ohjelmistot sivulle ei, joten tuon jälkimmäisen voisi poistaa ja sen sisällön ympätä P2P -sivuun. Tuolta P2P-ohjelmistot sivulta voisi myös laittaa edelleenohjauksen P2P-sivulle. Tuomas 23. lokakuuta 2005 kello 13:31:28 (EEST)

Yksiköistä[muokkaa]

Ei ole tarkotus ruveta peikkoilemaan, mutta näin Gt-tunnusta käytettävän gigatavuille. Mielestäni olisi kuitenkin hyvä käyttää vakiintuneita GB-tyylisiä yksiköitä. Toinen vaihtoehto tietysti on olla eksplisiittisen tarkka ja käyttää GiB-tyylisiä yksiköitä siellä, missä ne olisivat oikein. Luultavasti vanhat unix-parrat kuitenkin puhaltavat minut kumoon siitä heti aluksi. Kuitenkin, haluaisin Gt-tyylisistä yksiköistä luovuttavan, ainakin. — Nike 7. syyskuuta 2005 kello 17:25:32 (EEST)

Ohjelmiston versio[muokkaa]

Suosittelen Mediawikin päivittämistä nykyisestä 1.4.0:sta uusimpaan versioon, tällä hetkellä 1.4.9, tai toivottavasti pian julkaistaan 1.5-versioon. 1.4.0 sisältää kourallisen tietoturvaongelmia, joita en kyllä ole tosin vielä nähnyt hyödynnettävän. 1.5-sarjaan päivittäminen vaatii enemmän työtä, koska tietokannan rakenne on muuttunut. 1.4-sarjaan tulee enää tietoturvapäivityksiä, 1.5-sarjaan enintään joitan pieniä uusia ominaiksuusia. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 15:01:45 (EEST)


Lisää käytännöistä[muokkaa]

Ylläpitäjät..err ylläpitäjä voisi pikkuhiljaa luoda elinvoimaisen järjestelmän, jonka avulla mahdollisesti ilmestyvät häiriköt pidetään kurissa, ja roskat ynnä muut poistetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ylläpitäjiä käy seuraamassa wikiä, ja tarvittaessa estää käyttäjiä, poistaa turhia sivuja ja palauttaa asiattomia muokkauksia. Viimeisintä näistä voi toki tehdä myös tavalliset käyttäjät, mutta ylläpitäjille se on helpompaa. Sanon tämän siltä varalta, että jos (toivottavasti, tarkoittaa että tänne eksyy ihmisiä) ylläpitäjää joskus tarvitaan, niin se olisi hyvä löytyä nopsaan tai käyttäjät turhautuvat, kun ensimmäinen sitkeä häirikkö iskee. Tähän mennessä näyttänyt aika rauhallisesta. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 15:22:32 (EEST)


SAL-FAQ[muokkaa]

Mites SAL-FAQin lisenssi, saisiko sieltä tuoda artikkeleita tänne? Jotakinhan on jo tuotukin, ja suomalaiset (varsinkaan linux-harrastajat) tuskin siitä suuttuvat vaikkei täysin lisenssien mukaisesti menisikään, hyvällä asiallahan tässä ollaan, mutta siltikin. Tällä sivulla olisi periaatteessa hyvät mahdollisuudet kehittyä SAL-FAQia laajemmaksi tietokokoelmaksi ja osittain korvatakin se. Urakkaa helpottaisi, jos ei tarvitsisi keksiä ruutia uudelleen, vaan SAL-FAQin juttuja voisi tuoda tänne. Miten on, onko sallittua? --Maakuth 27. elokuuta 2005 kello 07:55:14 (EEST)

Ei ole kysymys tekijöiden tai käyttäjien tunteista, vaan lain noudattamisesta. Lisenssin puute tai muut epäselvyydet käytännössä rajoittavat wikin käytön yksityiseen käyttöön ja nakertavat sen arvostettavuutta. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 14:49:51 (EEST)
Juu tiedän että tunteista tässä ei ole kysymys. Täällä pitäisi tosiaankin tehdä jokin lisenssiratkaisu, muuten ei oikein ole vakavasti otettavissa. --Maakuth 6. syyskuuta 2005 kello 22:21:09 (EEST)
Tämän mukaan SAL-FAQ on GPL:n alainen, eli jos täällä otettaisiin GFDL käyttöön, olisiko sisällön tuominen sieltä mahdollista? --Maakuth 17. syyskuuta 2005 kello 21:21:18 (EEST)

3. maailmansota?[muokkaa]

Vaihdoinpa "kansio" -viittaukset "hakemistoihin". Teinkö globaalin luokan poliittisen virheen? --Maakuth 23. heinäkuuta 2005 kello 17:39:18 (EEST)

Graafisessa käyttöliittymässä kansio, konsolisoftissa hakemisto. Suurinpiirtein näin on lokalisoitu ohjelmia. Kts. Lokalisointi.orgin sanakirjasta folder/directory, se ehkä selittää asian paremmin :)
-tpr

Katohan[muokkaa]

tää on nii hieno et menee varmaa rikki ;-)

Juha H

Allekirjoituksia[muokkaa]

Jos vielä allekirjoitettaisiin, niin että tiedetään, kuka kulloinkin kuittailee.

Petri Salmela

Mitenköhään tuollaisen automaattisen allekirjoituksen saa aikaan. J.Halmu

MediaWikissä allekirjoituksen saa aikaan laittamalla neljä tildeä (~~~~) tai klikkaamalla tekstikentän yläpuolella olevan rivin toiseksi viimeistä nappia. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:19:42 (EEST)

Antaa mennä[muokkaa]

Me ei vielä tiedetä mitä tänne kertyy. Tehdään etusivulle vaan ja joku sitten joskus voi järjestellä niitä jonkinlaiseen (hierarkkiseen) järjestykseen. Kun vain keksittäisiin joku logiikka...

Minusta on hyvä että kukin voi tallentaa neuvoja itse hankalaksi kokemiin asioihin.

Ja korjatkaa reilusti toisten tekosia!

Jukka Lind

.. mieluummin korjailkaa, älkää arvostelko. Se vituttaa eniten --anonymous

rock and roll[muokkaa]

Kehitysvauhti on huimaa. Oikolukua ja korjauksia tarvitaan.

Lisenssi?[muokkaa]

Millä lisenssillä tämän wikin sisältö on saatavilla? En löytänyt asiasta ekplisiittistä mainintaa mistään. Osa jutuista oli näköjään kopioitu Wikipediasta joten ne tietty ovat GFDL:n alla, mutta mites muuten? Ajattelin vaan, että jos tänne joskus syntyy jotain oikeasti laadukasta sisältöä, niin sitä voisi olla kiva käyttää muuallakin, esim. juuri Wikipediassa. --Jonik 18. kesäkuuta 2005 kello 12:29:43 (EEST)

wikin lisessillä? open content. eli älä kirjoita tänne jos et halua että tekstiäsi voidaan käyttä.

Te ette tajua hölkäyksen pöläystä lisensseistä. Jos lisenssi on tyyppiä copyleft, niin se tarkoittaa, että tekstiin perustuvat uudetkin tekstit on julkaistava samalla lisenssillä. Wikipedian GFDL on tällainen samoin kuin GPL ja Creatice Commons Share Alike -lisenssit. Eli GFDL-materiaalia saa lisätä vain, jos muukin wiki on GFDL, GPL:ää vain jos GPL jne. Mutta et voi sotkea copyleft-materiaalia sellaiseen tekstiin, joka on eri lisenssillä tai tavallisin oikeuksin julkaistu. Päättäkää se lisenssi tai sulkekaa koko wiki. Itse suosittelen Creative Commonsin Attribution - ShareAlike 2.0 -lisenssiä. GPL on tietokoneohjelmille, GFDL:ssä on kansilehtiä, invariant sectioneita ja muuta epäkäytännöllistä tavaraa. Mutta Creative Commonsin lisenssi on helposti selitettävä ja copyleft-lisenssi. Attribution eli tekijöiden nimen näkyminen voidaan toteuttaa vain säilyttämällä wikin sivujen muokkaushistoria. -62.237.20.164 14. heinäkuuta 2005 kello 12:13:54 (EEST)

Voi pöllö. Tämä edistääkin asiaa taas vitusti.

Sopiva lisenssi nyt vain on välttämätön, että wiki tietoja voisi hyödyntää tehokkasti. — Nike 31. elokuuta 2005 kello 14:46:45 (EEST)
Juu, lisenssiasia on sitä paitsi saatava kuntoon mahdollisimman pian, että kirjoittajat tietävät mitä oikeuksia teksteihin luovuttavat (tällä hetkellä oikeastaan kaikki). Ilman kunnollista lisenssiä ei kukaan viitsi rueta tuottamaan enempää sisältöä, kun sivun ylläpitäjä voi laillisesti vaikka ottaa koko sivuston sisällön haltuunsa ja omiin nimiinsä. Ei inspiroi. --Maakuth 7. syyskuuta 2005 kello 21:34:45 (EEST)
Perustin Lisenssi-sivun, jonne laitoin ehdotuksesi Creative Commonsin Nimi Mainittava -lisenssin, joka siis sallii muutetunkin version kaupallisen käytön, kunhan alkuperäiset tekijät mainitaan. Tätä voi toki muuttaa, laitoin vain jonkinlaisen keskustelulähtökohdan tuonne. Jatketaan lisenssisivun keskustelussa. --Maakuth 13. syyskuuta 2005 kello 19:09:06 (EEST)

Tekemistäni rakennemuutoksista[muokkaa]

Yritin hieman siivota etusivua ja tärkeimpiä muita sivuja, jotta ne eivät näyttäisi aivan niin sekavilta. Toivottavasti en hukannut mitään wikiin jo lisättyä tietoa. Kaikki vanhatkin versiot ovat tietenkin tallessa asianmukaisten sivujen historia-välilehdillä. -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 11:05:06 (EEST)

Lisäämäni linkki FC3-opas ainakin tuntui kadonneen. Miten haluaisit sen lisättävän? -- Timka

Ah. Linkkisi on sivulla Linkkejä, jota en muistanut linkittää Etusivulle. :) -- Japsu 19. huhtikuuta 2005 kello 14:18:47 (EEST)

Suomenkieli ja kukkaset[muokkaa]

Kerta tämäkin suomeksi on, niin miten olisi osio termien kääntämiseen ja erityisesti termeille, joita ei käännetä suomeksi? Kirjoitin tuossa ensimmäisen jutun ja heti tuli ongelmia termien kanssa, joille ei muistu hyvää suomennosta. Linkkejä?

-- pq

Termejä voi käydä katsomassa ainakin lokalisointi.orgin sanakirjasta. Tosin osio noille pohdinnoille olisi ihan hyvä, niin saadaan hiottua suomennoksia entistä paremmaksi ajan mittaan. -tpr
Toin sal-faqista Sanasto -artikkeliin sanaston, jospa siinne rakentelisi. Tosiaan, onko tuossa jotain juridista ongelmaa? -Maakuth

Dead already?[muokkaa]

Lisäsin muutaman linkin vain, jotta jotakin tapahtuisi saitilla. Flugin postituslistalla esitetyt kommentit Wikin "tarpeellisuudesta" käyvät toteen, jos ei saitti pysy aktiivisena. Pelkkä uusi työkalu ei saa aikaiseksi muutosta, muutos täytyy lähteä käyttäjistä...
- Timka -

Samalla on muutaman aktiivisen ihmisen rajallisia resursseja tuhlattu turhaan asentamiseen ja testaamiseen sen sijaan että niitä olisi kanavoitu järkevämmin. Wikin ruinaajat voisivat nyt näyttää että tämä tuli tarpeeseen ja tehdä sitä sisältöä

Erittäin hyvä, että tällainen on, itsekin huomasin kykeneväni kirjoittelemaan aika paljonkin perustietoa tähän wikiin. Huomasin myös, että linkit tyhjille sivuille inspiroivat kirjoittamaan, elikkä laittakaa vaan lisää tyhjiä alaotsikoita ja tyhjiä sivuja, ties vaikka niihin joku innostuisi kirjoittamaan. Pitäisiköhän vanhasta SAL-FAQista tuoda kirjoituksia tänne? - Maakuth

Wikipedian materiaalin käyttäminen[muokkaa]

Muutamat sivut (erityisesti Mikä on Linux? ja Linux-käyttöjärjestelmä) näyttävät olevan suoria kopioita Wikipediasta. Wikipedian lisenssi (GFDL) periaatteessa sallii tämän tietyin rajoituksin, joista tärkeimpinä

  1. lisenssi (GFDL) on säilytettävä
  2. lähde (Wikipedia) on mainittava

Joku lainoppinut voisi selventää asiaa vielä tarkemmin. Kuitenkin haluaisin ilmaista huoleni siitä, että nämä Wikipediasta kopioidut artikkelit oli siirretty suoraan tänne ilman minkäänlaisia tekijänoikeus- ja lisenssihuomautuksia (jotka itse äsken lisäsin).

Eikö olisi järkevämpää linkittää suoraan Wikipediaan tiedon kopioimisen sijasta? MediaWiki tarjoaa hienon ominaisuuden nimeltään interwiki-linkitys, joka toimii siten, että tehdään tavallinen linkki, jossa artikkelin edessä on kohdewikiä osoittava koodi kaksoispisteellä erotettuna. Englanninkieliseen Wikipediaan viitataan koodilla wikipedia ja suomenkieliseen koodilla wikipedia:fi. Linkit noihin kahteen Wikipedian artikkeliin saa aikaan seuraavasti:

Tekijänoikeus- ja lisenssiasioissa kannattaa sisällönkin osalta olla muutenkin varovainen. Mielestäni nyrkkisääntönä kannattaisi pitää, että wikiin laitetaan ainoastaan materiaalia,

  1. jonka käyttäjä on kirjoittanut itse,
  2. joka on täysin tekijänoikeudesta vapaa (public domain) tai
  3. jonka lisäämiseen wikiin on tapauskohtainen lupa tekijältä

Ilonpilaajana hyörii jälleen Japsu 22. elokuuta 2005 kello 16:35:09 (EEST)

Ai hitto, pitääkö tänne siis tuon takia laittaa GFDL.. Ei oo kyllä mitään hyötyä forkata wikipedian artikkeleita tänne, jos interwikikin on noin kiva. Eikös siinä olis ideaa? --Maakuth 13. syyskuuta 2005 kello 21:44:55 (EEST)
Jeps, mm. lisenssisyistä linkitin suoraan Wikipediaan nuo etusivun yleistietolinkit, turha kai täällä on pitää omia forkattuja versioita noista, kun wikipediankin versiot ovat oikein hyviä. Juuri perustieto asiasta onnistuu wikipedialta hyvin, täällä voidaan käsitellä sitten syvemmältä. --Maakuth 17. syyskuuta 2005 kello 21:15:50 (EEST)