P2P

Kohteesta Linux.fi
(Ohjattu sivulta P2P-ohjelmistot)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

P2P:ssä eli vertaisverkossa on kyse suorasta asiakaskoneiden välisestä tietoliikenteestä. P2P:n avulla on saavutettavissa esimerkiksi Linux-jakeluiden ISO-tiedostojen levityksessä huomattavia kustannussäästöjä, kun asiakkaat vaihtavat tiedoston osia keskenään, eivätkä hae sitä suoraan jakelijan palvelimelta. Näin jakelijan palvelimeen kohdistuu pienempi kuorma. Toisaalta vertaisverkoissa levitetään paljon myös tekijänoikeuksien alaista materiaalia laittomasti.

P2P on lyhennys käsitteestä "peer to peer" eli vertaisten kesken, vertaisverkosta. Internet on alkujaan luotu tasa-arvoisten koneiden verkoksi, jossa jokainen kone voi olla (ja usein oli) palvelin. "Henkilökohtaisten tietokoneet" ja "kuluttajaliittymät" muutti asetelman niin, että palvelimista tuli erikoisryhmä. P2P-käsitteeseen ei yleensä lueta perinteisiä vertaisten palvelimien kesken käytettäviä palveluita (joita henkilökohtaisillakin Unix/Linux-koneilla yleensä on kohtuullisen paljon) vaan nimenomaan henkilökohtaisten tietokoneiden kuluttajaliittymillä käytettäviksi tarkoitettuja palveluita.

Tekijänoikeudet[muokkaa]

Noudata tekijänoikeuslakia käyttäessäsi P2P-ohjelmistoja. Katso Wikipedian artikkeli Tekijänoikeus Suomessa.

Vapaita ohjelmia voi hyvin levittää P2P-ohjelmistoilla, sillä niiden lisenssi sallii muun muassa teoksen jakamisen eteenpäin joko muutettuna tai alkuperäisenä. Muutettujen teosten ja vain osittain jaettavien teosten osalta on erityismääräyksiä, joten lisensseihin pitää tutustua ennen tällaista jakoa. Tyypillisesti muutoksista on kerrottava selkeästi, lisenssit ja maininnat niistä liitettävä mukaan jakoon sekä lähdekoodi annettava jakoon valmiin binäärin oheen.

Myös tietty muu aineisto, kuten esimerkiksi jotkin musiikkiteokset, ovat vapaasti levitettävissä edelleen. Lisenssit on kuitenkin syytä lukea huolella; se että jokin teos on vapaasti haettavissa jostakin ei aina tarkoita että sitä saisi levittää eteenpäin.

Ohjelmat[muokkaa]

Anonyymit[muokkaa]

BitTorrent[muokkaa]

Direct Connect[muokkaa]

ed2k[muokkaa]

  • aMule (XMulesta kehitetty, ja kehitetään aktiivisesti)
  • XMule

Multiprotokolla[muokkaa]

  • MLdonkey (Gnutella G2 Fasttrack FileTP Bittorrent Donkey Apollon)

Katso myös[muokkaa]