MPlayer

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 28. joulukuuta 2011 kello 00.06 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset) (→‎Käyttö: utf-8-muotoinen tekstitystiedosto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MPlayer
Mplayer-logo.png
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPL
Kotisivu mplayerhq.hu
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty
MPlayerin graafinen edustaohjelma GMPlayer.

MPlayer - The Movie Player on avoimen lähdekoodin mediasoitinohjelma. Se kehitettiin alkujaan Linuxille, mutta se toimii nykyään myös muilla Unixeilla ja mm. Windowsilla. MPlayeria levitetään GNU GPL -lisenssin alaisena, ja sen alkuperäiset tekijät olivat enimmäkseen unkarilaisia.

MPlayerin sanotaan osaavan toistaa enemmän videomuotoja kuin minkään muun soitto-ohjelma. Siinä on sisäänrakennettuna suuri määrä koodekkeja, joskin osa tuetuista muodoista vaatii Microsoft Windowsin konekielisten DLL-tiedostojen käyttöä ja on siten käytettävissä vain x86-alustalla.

MPlayerille on saatavilla suuri joukko (graafisia) edustaohjelmia, kuten projektin oma GMPlayer eli Mplayer-gui sekä GMplayer, Gnome MPlayer, KMplayer ja KPlayer. MPlayeria voidaan Phononin avulla käyttää taustaohjelmana missä tahansa KDE:n 4-versiota tukevassa mediasoittimessa.

Mplayerin mukana tulee mencoder, jolla voi muuttaa mediatiedostoja muodosta toiseen. Tästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa mencoder. MPlayer osaa toimia myös digi-tv-korttien kanssa. Tästä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Linux ja digi-tv.

Asennus

Mplayer löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä mplayer. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Käyttö

Koneella olevan videotiedoston soittaminen onnistuu esimerkiksi näin (olettaen että tarvittavat koodekit löytyvät):

mplayer /polku/videoon.avi

MPlayer osaa näyttää myös tekstitykset, jotka annetaan valitsimella -sub:

mplayer /polku/videoon.avi -sub /polku/tekstityksiin.sub

Vinkki: Jos tekstityksen kirjasin on liian pieni tai suuri, kokoa voi muuttaa lisäämällä tiedostoon ~/.mplayer/config rivin subfont-text-scale=3 (tämä tiedosto ei välttämättä ole olemassa, tällöin se täytyy luoda). Numeroa muuttamalla voi säätää kirjasimen kokoa.
Vinkki: Jos tekstityksessä isot skandit (Ä ja Ö) näkyvät kysymysmerkkeinä, kokeile lisätä ylläolevaan komentoon valitsin -subcp iso8859-15 tai jos kaikki skandit (åäöÅÄÖ) näkyvät kahtena peräkkäisenä kysymysmerkkinä, niin valitsin -subcp utf-8.

Seuraava komento aloittaa dvd:n soittamisen tsekinkielisellä äänellä sekä ruotsinkielisellä tekstityksellä. Jos tekstitystä ei ole saatavilla ruotsiksi, ohjelma etsii seuraavaksi japanin- ja sitten suomenkielistä tekstitystä.

mplayer dvd://1 -alang cs -slang sv,ja,fi

Internetin video- tai ääni-streamia voi helposti tallentaa paikalliselle koneelle tiedostoon, mikäli asianmukaiset koodekit ovat asennettuna. Tämä onnistuu seuraavalla komennolla:

mplayer -dumpstream URL_LÄHTEESEEN -dumpfile KOHDETIEDOSTO_LEVYLLÄ

Äänen erotus videotiedostoista:

mplayer -dumpaudio videotiedosto.ogv -dumpfile aanitiedosto.dump

Komento ei uudelleenpakkaa ääntä mitenkään, vaan se säilyy samassa muodossa kuin missä se oli videotiedoston alla (esim mp3, Ogg Vorbis). Äänitiedoston muodon voi tarvittaessa ottaa selville esimerkiksi komennolla file.

Videotiedostosta voidaan vastaavalla tavalla erottaa myös pelkkä videokuva:

 mplayer -dumpvideo videotiedosto.ogv -dumpfile video.ilman.aanta.dump

Katso myös

Aiheesta muualla