Microsoft Windows

Linux.fista
Versio hetkellä 9. elokuuta 2023 kello 13.48 – tehnyt Hiiri522 (keskustelu | muokkaukset) (→‎Windows XP ja Vista)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
Windows logo and wordmark - 2021.svg

Windowsin versiot[muokkaa]

Windows 1.0 ja 2.0[muokkaa]

Windows 1.0 ja 2.0 olivat hyvin yksinkertaisia. Niissä oli luettelo tiedostoista ja sovelluksista ja jotain niistä klikkaamalla se aukesi.

Windows 3.0[muokkaa]

Vaikka Windows 3.0 oli myös yksinkertainen, siinä oli jo ikkunajärjestelmä. Tehtäväpalkkia alhaalla ei tosin vielä ollut.

Windows ME ja NT[muokkaa]

Windows ME:ssä ja NT:ssä oli jo tehtäväpalkki ja työpöytä kuvakkeineen.

Windows 95 ja 98[muokkaa]

Windows 95 ja 98 olivat 1900-luvun lopussa kehitetty Windows-versiokaksikko. Niissä oli alhaalla jo harmaa tehtäväpalkki.

Windows 2000[muokkaa]

Windows 2000 oli 2000-vuoden käyttöjärjestelmä. Nimi viittasi hyvin tehokkaaseen ja kehittyneeseen käyttöjärjestelmään, mikä sopi hyvin, kun vuosituhatkin vaihtui.

Windows XP ja Vista[muokkaa]

Windows XP on yksi klassinen Windows-versio. Se kehitettiin vuonna 2001. Taustakuvana siinä oli vihreä niitty mutta sen pystyi vaihtamaan. Windows Vista taas kehitettiin vuonna 2007, eli se on paljon uudempi. Silti ne ovat klassinen versiopari!

Windows 7[muokkaa]

Windows 7:n muistaa värikkäästä Windows-logosta vaaleansinisen taustan päällä.

Windows 8, 8.1 ja 8.1 Lite[muokkaa]

Windows 8 oli jo hyvin kehittynyt Windows-versio etenkin siinä vaiheessa, kun koneeseen kirjauduttiin ja päästiin työpöydälle. Siitä kehitettiin myöhemmin versio 8.1 ja siitä taas kevytversio 8.1 Lite.

Windows 10[muokkaa]

Windows 9-versiota ei kuitenkaan ole, vaan Microsoft on ohittanut sen versionumeroissa. Windows 10 tuli sen jälkeen ja on käytössä tänäkin päivänä. Siinä on Windows-ikkuna, josta tulee valoa. Windows 10 on jo todella mainio käyttöjärjestelmä, koska se on tällä hetkellä toisiksi uusin Windows-versio. Se on käytössä monissa työpaikoissa ja oppilaitoksissa Suomessa.

Windows 10:n tuki päättyy vuonna 2025, joten voi olla, että tulevaisuudessa monilla on käytössä versio, jota ei tueta.

Windows 11[muokkaa]

Uusin Windows-versio on Windows 11. Se on selkeästi kehittyneempi Windows 10:stä. Tehtäväpalkin kuvakkeet on automaattisesti keskitetty ja kaikki näyttää lasisemmalta.

Windows on maailman suosituin käyttöjärjestelmä[muokkaa]

Windows on maailman suosituin käyttöjärjestelmä. Suomessakin sitä käyttää moni varsinkin töissä, koska siellä heillä on myös ostettu Microsoft 365, eli he voivat käyttää työpöytäsovelluksena Wordia, Exceliä, PowerPointia ja muita siihen kuuluvia palveluita.

Valitettavasti tämä tuo kuitenkin negatiivisen asian esille: suurin osa haittaohjelmista ja viruksistakin on tehty Windowsille. Tämän takia Linuxin käytöstä on paljon hyötyä.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

  • Linux-työaseman liittäminen Windows AD-toimialueeseen
  • Windows-ohjelmien ajaminen Linuxissa
  • Proton on yhteensopivuusohjelmisto, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-pelejä Linuxissa.
  • Wine on yhteensopivuusohjelmisto, jonka avulla on mahdollista ajaa monia Windows-ohjelmistoja ja -sovelluksia Linuxissa.
  • CrossOver on Wineen pohjautuva avoin toteutus Windowsin API:lle. Se on suunniteltu erityisesti toimistokäyttöön pyörittämään mm. Microsoft Officea ja Photoshopia.
  • PlayOnLinux on ohjelmisto ja skriptikirjasto, jonka avulla voit helposti asentaa ja käyttää lukuisia pelejä ja ohjelmistoja, jotka on suunniteltu toimimaan Microsoft Windows -käyttöjärjestelmässä.
  • Cygwin on Red Hatin ylläpitämä ohjelmakirjasto, joka mahdollistaa useiden Unix- ja Linux-ohjelmien käyttämisen Windowsin alla.
  • Windows Subsystem for Linux
  • NTFS-3G on tiedostojärjestelmäajuri, jonka avulla on mahdollista liittää NTFS-tiedostojärjestelmä sekä luku- että kirjoitusoikeuksin hakemistopuuhun.
  • ReactOS on avoin Windows-yhteensopiva käyttöjärjestelmä.