Ohjelmien käynnistäminen kirjauduttaessa sisään

Linux.fista
Versio hetkellä 4. huhtikuuta 2010 kello 19.17 – tehnyt Heikki (keskustelu | muokkaukset) (→‎Gnome: toinen valikkovaihtoehot)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joskus halutaan ajaa tiettyjä komentoja (esimerkiksi käynnistämään halutut ohjelmat) automaattisesti kirjauduttaessa sisään joko graafiseen työpöytäympäristöön (esim. KDE tai GNOME) tai komentoriville.

Graafinen ympäristö[muokkaa]

KDE[muokkaa]

KDE:n voi asettaa käynnistämään ohjelmia lisäämällä hakemistoon ~/.kde/Autostart (~ viittaa käyttäjän kotihakemistoon) skriptit tai symboliset linkit, jotka KDE suorittaa sisäänkirjautumisen yhteydessä.

Esimerkiksi jos haluaisimme käynnistää Pidginin automaattisesti kun kirjaudumme sisään, voisimme luoda seuraavanlaisen skriptin tähän hakemistoon:

#!/bin/bash
/usr/bin/pidgin

Joka siis ajaisi komennon /usr/bin/pidgin eli käynnistäisi Pidginin sisäänkirjautumisen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti vastaavan symbolisen linkin luominen onnistuisi komennolla

ln -s /usr/bin/pidgin pidgin

Tähän hakemistoon voi lisäksi lisätä .desktop-tiedostoja vaikkapa raahaamalla ne K-valikosta Konqueroriin, jossa on auki kyseinen hakemisto (~/.kde/Autostart).

Gnome[muokkaa]

Istuntojen asetukset -työkalu

Gnomessa sisäänkirjautumisen yhteydessä ajettavia ohjelmia hallitaan Istuntojen asetukset -työkalulla joka löytyy valikosta Järjestelmä - Asetukset - Istunnot tai Käynnistettävät ohjelmat. Uuden sovelluksen voi lisätä käynnistymään automaattisesti napsauttamalla Lisää-painiketta ja kirjoittamalla aukeavaan ikkunaan ohjelman nimi ja komento, joka suoritetaan kirjautumisen yhteydessä. Tämän jälkeen on vielä tarkistettava, että se on valittu Muut käytössä olevat ohjelmat -listassa.

Gnome on myös mahdollista saada muistamaan uloskirjauduttaessa käynnissä olevat ohjelmat ja käynnistämään ne automaattisesti seuraavalla käynnistyskerralla. Tämä onnistuu käyttämällä samaa työkalua ja valitsemalla Istunnon asetukset -välilehdeltä löytyvään Muista käynnissä olevat ohjelmat -asetukset. Toisaalta on myös mahdollista tallentaa sillä hetkellä käynnissä olevat ohjelmat oletuksena käynnistyviksi ohjelmiksi napsauttamalla Muista käynnissä olevat ohjelmat -painiketta.

XFCE[muokkaa]

Sovellusten automaattikäynnistys Xfce:ssä.

Sisäänkirjautumisen yhteydessä käynnistettäviä ohjelmia hallitaan Xfce:ssä asetusvalikon kohdasta Sovellusten automaattikäynnistys. Sama asetusohjelma käynnistyy myös komentoriviltä komennolla xfce-autostart-editor.

Sovelluslistaan voi lisätä uusia ohjelmia napista Lisää ja automaattikäynnistyksen voi tilapäisesti poistaa käytöstä poistamalla ruksin ohjelman kohdalta. Ohjelmien käynnistyskomentoja voi selvittää esimerkiksi Xfce:n valikkomuokkaimen (Menu Editor) avulla tai komentorivillä kokeilemalla. Ohjelmia voi myös etsiä manuaalisesti esimerkiksi hakemistosta /usr/bin/, missä useimmat työpöytäkäytössä tarvittavat ohjelmat sijaitsevat.

Yleinen[muokkaa]

Lisää ohjelman käynnistyskomento tiedostoon ~/.xinitrc, jolloin se ajetaan automaattisesti X:n käynnistyksen yhteydessä (xinit, startx). Muista määrittää ohjelma taustalle käynnistyväksi (&-merkki), jottei se pysäytä xinitrc:n ajamista. Xinitrc:n esimerkkisisältö:

yakuake &
exec openbox

Komentorivi[muokkaa]

Lisää oikea komento komentotulkkisi käynnistystiedostoon. Esimerkiksi Bashissa hyvä vaihtoehto on ~/.bashrc, Zsh:ssa ~/.zshrc ja Tcsh:ssa ~/.tcshrc.