Qtractor

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 7. syyskuuta 2012 kello 19.10 – tehnyt Heikkiket (keskustelu | muokkaukset) (Siirretty teksti oikeaan paikkaan (oli ihan missä sattuu))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Qtractor
Qtractor.png
Qtractorin pääikkuna
Käyttöliittymä QT
Lisenssi GPL v2 tai myöhempi
Kotisivu qtractor.sourceforge.net
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

Qtractor on Rui Nuno Capelan tekemä midisekvensseri, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan Apple Logicia ja muita vastaavia kaupallisia ohjelmistoja. Ominaisuusvalikoima on toki suppeampi ja käyttöliittymä karumpi, mutta ohjelma on silti kelvollinen midi-sekvensointiin.

Rui Nuno Capelan käsialaa ovat myös monet muut tunnetut Linuxin audio-ohjelmat, kuten esimerkiksi QJackCtl, Qsynth ja Qsampler. Qtractor on osa samaa perhettä, ja paikoin ohjelma muistuttaakin kovasti sisaruksiaan.

Qtractorilla voi nauhoittaa ja editoida niin midi- kuin audiodataakin. Ohjelma osaa sekä lähettää midiä standalone-syntetisaattoreille Alsan lävitse, että toimia plugin-hostina. Tuettujen pluginien määrä on vaikuttava: LADSPA, Linux VST, LV2 sekä DSSI. Lisäksi Qtractorista löytyy joustavat reititysominaisuudet, tempokartta, audiopalojen timestretchaus-toiminnallisuus sekä midi-kvantisointi.
Aux-raidat

Qtractorin reitityslogiikka saattaa hämmentää aloittelevaa käyttäjää. Ohessa on nopea ohjeistus, jonka avulla pitäisi yksinkertaisen efektiraidan luomisen onnistua. Luo midi- tai audioraita normaaliin tapaan ja tee sille jotain sisältöä. Luo sitten tyhjä audioraita, ja klikkaa Input/Output -pudotusvalikkojen vieressä olevaa pientä selaa-nappia:

Qtractor track dialog.png

Anna auenneessa ikkunassa uudelle busille kuvaava nimi ja klikkaa Create:

Qtractor new bus.png

Sulje bus-ikkuna, ja valitse sitten luomasi uusi bus Input/Output -pudotusvalikoista.

Qtractor select bus.png

Nyt kaikki tarvittavat raidat ja bussit on luotu. Paina F9-näppäintä, jotta mikseri-ikkuna ilmestyy näkyviin. Klikkaa mikserissä haluamasi raidan plugin-osuutta hiiren kakkosnapilla ja valitse Inserts->Add Aux Send. Valitse esiin pomppaavasta ikkunasta Aux Send Bus -kohtaan aiemmin luomasi bus, avaa Send gainia jonkin verran, ja aktivoi send oikean ylälaidan Active-napilla.

Tämän jälkeen voit sijoittaa aiemmin luomaasi kaikuraitaan kaikupluginin normaaliin tapaan (esimerkiksi Calf Reverb käy hyvin). Muista säätää pluginista kuiva signaali nolliin! Se tehdään tavallisesti dry/wet -säätimellä, tai erillisillä dry amount ja wet amount -nappuloilla.

Katso myös

[1] - Rui Nuno Capelan kotisivut, joilta löytyy ohjeita Qtractorin ja muiden ohjelmien käyttöön, sekä tukifoorumi.