Taajuusanalysaattori työkalut

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 14. syyskuuta 2017 kello 21.17 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (Taajuusanalysaattori työkalut artikkeli)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spek.png

Live miksaamisessa tai äänityöskentelyssä saattaa joskus tulla tarve taajuusanalysaattorin eli RTA:n käytölle. Tässä artikkelissa tutkimme mitä taajuusanalysaattori ohjelmistoja on Linuxille ja Androidille tarjolla. Taajuusanalysaattoria käytetään yleensä live tilanteessa kiertotaajuuksien nopeassa metsästämisessä, mutta sitä myös käytetään tiettyjen soittimien ääniaaltojen muokkauksessa, mutta siitä eri artikkelissa. Live miksaamisessa lavalle yleensä sijoitetaan pallokuvioinen mittamikrofoni, joka mittaa lavalla soivia äänitaajuuksia. Eri soittimet ja äänet soivat eri taajuuksilla, joiden taajuuksia voit tutkia tästä.

Linux

Linuxille on tarjolla muun muassa seuraavat ohjelmat, joista tarkemmin alhaalla.

Spectrum3D

Spectrum3D on gstreameriä käyttävä äänen reaaliaikaiseen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori. Ohjelma näyttää 2D- ja 3D-äänispektrogrammin reaaliajassa tai ei. Voit käyttää mikrofonia tai äänitiedostoa (mukaan lukien mikrofonista tallennetut tiedostot) se on yhteensopiva Jackin kanssa. Valinnaisesti se tukee multitouch-eleitä kosketusnäytöistä ja kosketuslevystä. Ohjelma on vaikeaselkoinen, johtuen kolmiulotteisesta histogrammista.

Spek

Spek on äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori, joka käyttää ainoastaan tiedostoja. Ohjelmaan ladataan äänitiedosto. Ohjelma luo 3D-äänispektrogrammin äänitiedostosta. 3D-äänispektrogrammin voi tallentaa myös kuvaksi myöhempää tutkimista varten.

Jaaa

Jaaa on komentorivi pohjainen äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori, joka käyttää Jackia.

Sonic Visualiser

Sonic Visualiser [1] on ohjelma kun haluat opiskella musiikkitallennusta pikemminkin kuin kuunnella sitä.

Android

Androidille on tarjolla reaaliaikaisen äänen analysointiin tarkoitetut ohjelmat, joista tarkemmin alhaalla. Androidin tapauksessa mittamikrofonina käytetään puhelimen omaa mikrofonia.

Audizr - Spectrum Analyzer

Audizr - Spectrum Analyzer [2] on reaaliaikaisen äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori ammattilaisille ja harrastajille. Ohjelman luo graafin 20 Hz aina 20.000 Hz (20 kHz) saakka. Mittauksen voi myös pysäyttää. Ohjelman voi myös kalibroida. Tämä ohjelma tuntuu että se on tarkin ja parhain Live tilanteessa.

Spectrum Analyzer

Spectrum Analyzer [3] on reaaliaikaisen äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori, joka näyttää vihreitä pylväitä 40 Hz aina 16 KHz saakka. Ohjelman voi myös kalibroida. Ohjelma äänen analysointi vaikutti vähän epätarkalta.

RTA Analyzer

RTA Analyzer [4] ohjelmasta on kaksi versiota. Ilmainen ja maksullinen. Ohjelma näyttää pylväitä 32 Hz aina 16 KHz saakka. Ohjelma näyttää myös huiput (peak). Ohjelman voi myös kalibroida.