Taajuusanalysaattori työkalut

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvassa Androidin Audizr - Spectrum Analyzer

Live-miksaamisessa tai äänityöskentelyssä saattaa joskus tulla tarve taajuusanalysaattorin eli RTA:n käytölle. Tässä artikkelissa tutkimme mitä taajuusanalysaattoriohjelmistoja on Linuxille ja Androidille tarjolla. Taajuusanalysaattoria käytetään yleensä live-tilanteessa kiertotaajuuksien nopeassa metsästämisessä. Toinen tärkeä käyttötarkoitus on yksittäisten soittimien ekvalisoinnissa, mutta siitä eri artikkelissa. Live-miksaamisessa lavalle tai yleisön joukkoon sijoitetaan pienikalvoinen pallokuvioinen kondensaattorimittamikrofoni esimerkiksi miniDSP UMIK-1, joka mittaa soivia äänitaajuuksia. Tämä mikrofoni yhdistetään tietokoneella olevaan analysointiohjelmistoon.

Eri soittimet ja äänet soivat eri taajuuksilla, joiden kuvausta voi tutkiskella tästä kaavioista. Ja sitten voi leikata häiritsevät taajuudet pois taajuuskorjaimella eli ekvalisaattorilla. Erillisinä laitteina taajuuskorjainten kaksi perustyyppiä ovat parametriset ja graafiset taajuuskorjaimet. Taajuuskorjainten toiminta perustuu analogisiin tai digitaalisiin suotimiin.

Linux[muokkaa]

Linuxille on tarjolla muun muassa seuraavat ohjelmat.

Spectrum3D[muokkaa]

Spectrum3D on gstreameriä käyttävä äänen reaaliaikaiseen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori. Ohjelma näyttää 2D- ja 3D-äänispektrogrammin reaaliajassa tai ei. Voit käyttää mikrofonia tai äänitiedostoa (mukaan lukien mikrofonista tallennetut tiedostot) se on yhteensopiva Jackin kanssa. Valinnaisesti se tukee multitouch-eleitä kosketusnäytöistä ja kosketuslevystä. Ohjelma on vaikeaselkoinen, johtuen kolmiulotteisesta histogrammista.

Spek[muokkaa]

Spek on äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori, joka käyttää ainoastaan tiedostoja. Ohjelmaan ladataan äänitiedosto. Ohjelma luo 3D-äänispektrogrammin äänitiedostosta. 3D-äänispektrogrammin voi tallentaa myös kuvaksi myöhempää tutkimista varten.

Jaaa[muokkaa]

Jaaa on komentorivi pohjainen Jack ja alsa audiosignaaligeneraattori ja spektrianalysaattori, jotka on suunniteltu tekemään tarkkoja mittauksia. Jaaa:ssa voit valita neljästä sisääntulosta, min ja max näytettävät taajuudet.

Japa[muokkaa]

Japa on komentorivi pohjainen Jack ja alsa havaittavissa oleva tai psykoakustinen audiospektrianalysaattori. Toisin kuin JAAA, tämä on enemmän akustinen tai musikaalinen työkalu kuin puhtaasti tekninen. Mahdollisia käyttötapoja ovat taajuuksien valvonta miksauksen tai masteroinnin aikana, ympäristön melun arviointi ja (vaaleanpunaisen melun), PA-järjestelmien tasoitus.

REW[muokkaa]

REW on Javalla toimiva huoneakustiikan analysointiohjelmisto huoneen ja kaiuttimien vasteiden mittaamiseen ja analysointiin. REW:n äänimittaus- ja analysointitoiminnot auttavat sinua optimoimaan kuuntelutilan, studion tai kotiteatterin akustiikan ja löytämään parhaat paikat kaiuttimille, subwoofereille ja kuuntelupisteelle. Se sisältää työkalut äänitestisignaalien tuottamiseksi; mitataan SPL ja impedanssi; mitataan taajuus ja impulssivasteet; vääristymisen mittaus; generoidaan vaihe-, ryhmäviive- ja spektrijakaumakaaviot, vesiputoukset, spektrogrammit ja energia-aika-käyrät; generoidaan reaaliaikaisen analysaattorin (RTA) kuvaajat; lasketaan jälkikaiunta-ajat; lasketaan Thiele-Small-parametrit; määritetään modaaliresonanssien taajuudet ja hajoamisajat; näytöllä taajuuskorjaimen vasteet ja parametristen taajuuskorjaimien asetusten automaattinen säätäminen huonetilojen vaikutusten torjumiseksi ja vasteiden säätämiseksi tavoitekäyrän mukaisiksi.

Friture[muokkaa]

Friture on avoimen lähdekoodin audiosignaalin reaaliaikainen analysointiohjelmisto eli RTA. Sen tarkoituksena on auttaa audiosignaalin analysoinnissa ymmärtää tämän signaalin ominaisuuksia.

Sonic Visualiser[muokkaa]

Sonic Visualiser [1] on ohjelma kun haluat opiskella musiikin tallennusta pikemminkin kuin kuunnella sitä.

Android[muokkaa]

Androidille on tarjolla reaaliaikaisen äänen analysointiin tarkoitettuja ohjelmia, joista tarkemmin alhaalla. Androidin tapauksessa mittamikrofonina käytetään puhelimen omaa mikrofonia. Ohjelmia Androidille löytyy Googlen virallisesta kaupasta.

Advanced Spectrum Analyzer PRO[muokkaa]

Advanced Spectrum Analyzer PRO on täysin ilmainen reaaliaikainen RTA.

Spectroid[muokkaa]

Spectroid on reaaliaikainen audio-spektrianalysaattori.

Audizr - Spectrum Analyzer[muokkaa]

Audizr - Spectrum Analyzer on reaaliaikaisen äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori ammattilaisille ja harrastajille. Ohjelman luo graafin 20 Hz aina 20 kHz saakka. Mittauksen voi myös pysäyttää. Tuntuu, että tämä ohjelma on tarkin ja parhain live-tilanteessa.

Spectrum Analyzer[muokkaa]

Spectrum Analyzer [2] on reaaliaikaisen äänen analysointiin tarkoitettu taajuusanalysaattori, joka näyttää vihreitä pylväitä 40 Hz aina 16 KHz saakka. Ohjelman voi myös kalibroida. Ohjelma äänen analysointi vaikutti vähän epätarkalta.

RTA Analyzer[muokkaa]

RTA Analyzer [3] ohjelmasta on kaksi versiota. Ilmainen ja maksullinen (3.99 euroa).

Ilmainen versio (Standard version)

  • Ohjelman ilmainen versio näyttää 30 pylvästä 32 Hz aina 16 KHz saakka.
  • Ohjelma näyttää myös huiput (peak).
  • Ilmainen versio kaatuu aina kun sitä yrittää kalibroida.
  • jne...

Maksullinen versio (RTA pro)

  • Maksullisessa versiossa voit valita 40, 60 ja 120 pylvään väliltä.
  • Ohjelman maksullisen version voi kalibroida.
  • jne...
v  k  m
Musiikintekoon liittyvät artikkelit
 Yleiset  Johdanto musiikintekoon Linuxilla | Jakelut | Jack
 Sekvensserit, DAW:it, nuotinnus, sävellys  Ardour | Qtractor | Rosegarden | Nuotinnus- ja sävellysohjelmat | Trakkerit | Kaupalliset ohjelmistot
 Syntetisaattorit, samplerit, rumpukoneet  ZynAddSubFX | SetBFree | Hydrogen | LinuxSampler
 Plugin-formaatit  LADSPA | DSSI | LV2 | Linux VST | Windows VST
  Pluginit Taajuusanalysaattorityökalut Laaja lista musiikinteko-ohjelmista