Wayland

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 1. lokakuuta 2020 kello 04.58 – tehnyt Foliohattu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wayland
Wayland Logo.svg
Käyttöliittymä
Lisenssi MIT
Kotisivu wayland.freedesktop.org
Lähdekoodi gitlab.freedesktop.org/wayland/wayland.git

Wayland ikkunointiprotokolla, jonka on tarkoitus korvata X. Tällä hetkellä Waylandia käyttää perinteisistä työpöytäjakeluista Fedora, ja lisäksi mobiililaitteille suunnattu Sailfish OS käyttää Waylandia. Suurin osa jakeluista tulee todennäköisesti siirtymään Waylandiin lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Canonical ilmoitti, että Ubuntu tulee siirtymään Waylandiin version 17.10 myötä. KDE ja Gnome on portattu Waylandille, ja ympäristöön on kehitetty myös monia minimalistisia ikkunamanagereja.

Yhteensopivuus X.org:ille kirjoitettujen ohjelmien kanssa hoidetaan xwayland-yhteensopivuuskerroksella.

Waylandin tarkoitus on yksinkertaistaa ruudunpiirtoa ja karsia vanhoja X-ominaisuuksia pois. Wayland ei itse piirrä mitään, vaan siirtää kaiken piirtotyön tehtäväksi suoraan ikkunaa piirtävässä ohjelmassa niillä menetelmillä, jotka ohjelmien kehittäjät ovat valinneet.

Tietoturva[muokkaa]

X.org ei eristä ohjelmia mitenkään toisistaan, joten ohjelmien on mahdollista vakoilla toisiansa. Käyttäjän kirjoittaessa selaimeen, voi toinen haitallinen ohjelma kuunnella syötteen. Wayland pyrkii estämään tämän eristämällä ohjelmat toisistaan hiekkalaatikkotekniikalla. Ohjelmat eivät voi nähdä toistensa syötteitä. Wayland ei tee keyloggereiden toimintaa kuitenkaan mahdottomaksi, sillä alemmalla tasolla toimivat ohjelmat voivat yhä nähdä kaiken syötteen.

Katso myös[muokkaa]

  • X.Org
  • Mir - Canonicalin vuoteen 2017 saakka kehittämä vaihtoehtoinen ikkunointiprotokolla