Mir

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mir
Lisenssi GPLv3
Kotisivu wiki.ubuntu.com/Mir

Mir oli Canonicalin kehittämä ikkunointipalvelin, jonka tarkoituksena oli korvata perinteinen X.org-ikkunointipalvelin. Canonical aloitti Mir-projektin, koska yrityksessä ei oltu tyytyväisiä Wayland-projektiin, jolla oli sama päämäärä. Mirin oli tarkoitus korvata X.org Ubuntun 13.10 -versiosta lähtien, mutta siirtymistä jouduttiin lykkäämään. Yksikään muu jakelu ei ilmoittanut siirtyvänsä käyttämään Miriä, ei edes yksikään Ubuntun rinnakkaisversio. Keväällä 2017 Canonical ilmoitti, että Mirin kehitys lopetetaan ja Ubuntu siirtyy käyttämään Waylandia vuoden 2017 aikana.

XMir[muokkaa]

XMir oli X:n toteutus pyörimässä Mir-ikkunointipalvelimen päällä tarkoituksenaan luoda yhteensopivuskerros X:lle suunnitelluille työpöytäympäristöille ja ohjelmille.

Kritiikkiä[muokkaa]

Toisinkuin X.org ja Wayland, jotka on kumpikin lisensoitu erittäin liberaalilla MIT-lisenssillä, Mir lisensoitiin GPLv3-lisenssillä, joka vaatii johdannaisteosten lisensoimisen samalla lisenssillä. Mirin kehittäjien piti lisäksi allekirjoitettava sopimus, joka salli Canonicalille oikeuden Mirin uudelleenlisensoimiseen millä tahansa lisenssillä. Ilmeisesti Canonicalin aikomuksena oli siis myydä laitteistovalmistajille kaupallisia lisenssejä Miriin. GPLv3 lisenssin ei ollut tässä tapauksessa tarkoitus auttaa yhteisöä, vaan suojata ohjelmisto mahdollisilta kilpailijoilta, jotka olisivat muuten voineet myydä sen muokattuja versioita.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]