Wayland

Linux.fista
Versio hetkellä 29. tammikuuta 2023 kello 09.04 – tehnyt Foliohattu (keskustelu | muokkaukset) (artikkelin sisältöä päivitetty)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wayland

Lisenssi MIT
Kotisivu wayland.freedesktop.org
Lähdekoodi gitlab.freedesktop.org/wayland/wayland.git

Wayland ikkunointiprotokolla, jonka on tarkoitus korvata X. Tällä hetkellä Waylandia käyttää perinteisistä työpöytäjakeluista mm. Fedora, pelikäyttöön tarkoitettu SteamOS ja lisäksi mobiililaitteille suunnattu Sailfish OS. Suurin osa jakeluista tulee todennäköisesti siirtymään Waylandiin lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi Canonical ilmoitti, että Ubuntu tulee siirtymään Waylandiin version 17.10 myötä. KDE ja GNOME on siirretty Waylandille, ja ympäristöön on kehitetty myös monia minimalistisia ikkunanhallintaohjelmia.

Yhteensopivuus X.Org:ille kirjoitettujen ohjelmien kanssa hoidetaan xwayland-yhteensopivuuskerroksella.

Waylandin tarkoitus on yksinkertaistaa ruudunpiirtoa ja karsia vanhoja X-ominaisuuksia pois. Wayland ei itse piirrä mitään, vaan siirtää kaiken piirtotyön tehtäväksi suoraan ikkunaa piirtävässä ohjelmassa niillä menetelmillä, jotka ohjelmien kehittäjät ovat valinneet.

Tietoturva[muokkaa]

X.Org ei eristä ohjelmia mitenkään toisistaan, joten ohjelmien on mahdollista vakoilla toisiansa. Käyttäjän kirjoittaessa selaimeen, voi toinen haitallinen ohjelma kuunnella syötteen. Wayland pyrkii estämään tämän eristämällä ohjelmat toisistaan hiekkalaatikkotekniikalla. Ohjelmat eivät voi nähdä toistensa syötteitä. Wayland ei tee näppäilytallenninten toimintaa kuitenkaan mahdottomaksi, sillä alemmalla tasolla toimivat ohjelmat voivat yhä nähdä kaiken syötteen.

Katso myös[muokkaa]

  • X.Org
  • Mir - Canonicalin vuoteen 2017 saakka kehittämä vaihtoehtoinen ikkunointiprotokolla