Ero sivun ”Xgl” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”HYVÄSTI NUSSIJAT”)
(Kumottu muokkaus #23411, jonka teki ARTTUSN WIHOWIIMEINEN MARSSI TÄYTIN TOIVEENNE PÄÄSETTE NYT EROON MUSTA!!!!!!!! ([[User talk:ARTTUSN WIH)
Rivi 1: Rivi 1:
HYVÄSTI NUSSIJAT
+
Xgl on erillinen [[X Window System|X-palvelin]], joka piirtää työpöydän [[OpenGL]]:ää käyttäen. Xgl mahdollistaa kolmiulotteisen työpöydän käytön ja yleensä myös parantaa työpöydän suorituskykyä, sillä useimpien nykyaikaisten näytönohjainten 3D-toiminnot ovat huomattavasti 2D-toimintoja edistyneempiä.
 +
Xgl:n kehityksen aloitti [[Novell]] David Revemanin johdolla ja ensimmäinen versio julkaistiin 2.1.2006. Kolmiulotteisen työpöydän käyttöönotto edellyttää lisäksi jonkin 3D-efektejä tukevan [[ikkunointiohjelma]]n, kuten [[Compiz]]in tai [[Beryl]]in, käyttöä.
 +
 
 +
[[AIGLX]] on vastaavaa toiminnallisuutta tarjoava komponentti, joka on kehitetty osaksi [[X.org]]-jakelua. Se mahdollistaa 3D-työpöydän käytön ilman Xgl:n tapaista erillistä, varsinaisen X-palvelimen toimintoja korvaavaa ohjelmistoa. Myös NVIDIAn [[binääriajurit]] tarjoavat vastaavanlaista toiminnallisuutta.
 +
 
 +
==Aiheesta muualla==
 +
*[[wikipedia:Xgl|Xgl englanninkielisessä Wikipediassa]]
 +
*[http://en.opensuse.org/Xgl Xgl OpenSUSEn wikissä]
 +
 
 +
[[Luokka:3D-työpöytä]]

Versio 26. lokakuuta 2008 kello 11.17

Xgl on erillinen X-palvelin, joka piirtää työpöydän OpenGL:ää käyttäen. Xgl mahdollistaa kolmiulotteisen työpöydän käytön ja yleensä myös parantaa työpöydän suorituskykyä, sillä useimpien nykyaikaisten näytönohjainten 3D-toiminnot ovat huomattavasti 2D-toimintoja edistyneempiä. Xgl:n kehityksen aloitti Novell David Revemanin johdolla ja ensimmäinen versio julkaistiin 2.1.2006. Kolmiulotteisen työpöydän käyttöönotto edellyttää lisäksi jonkin 3D-efektejä tukevan ikkunointiohjelman, kuten Compizin tai Berylin, käyttöä.

AIGLX on vastaavaa toiminnallisuutta tarjoava komponentti, joka on kehitetty osaksi X.org-jakelua. Se mahdollistaa 3D-työpöydän käytön ilman Xgl:n tapaista erillistä, varsinaisen X-palvelimen toimintoja korvaavaa ohjelmistoa. Myös NVIDIAn binääriajurit tarjoavat vastaavanlaista toiminnallisuutta.

Aiheesta muualla