Beryl

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.

Artikkelin ohjelma on korvattu toisella. Uuden nimi on Compiz ja siitä löytyy lisää tietoa myös compiz.org sivulta. Tämä nykyinen sivu tullaan poistamaan siirtymäkauden jälkeen.


Beryl

Käyttöliittymä X
Lisenssi GPL
Kotisivu www.beryl-project.org

Beryl on Compiz-projektista haarautettu ikkunamanageri, jota käytetään 3D-kiihdytetyn työpöydän aikaansaamiseksi. Alkuperäiseen Compiziin verrattuna Beryl tarjosi enemmän hienoja efektejä, mutta oli toisaalta epävakaampi.

Beryl vaatii taustalle joko Xgl:n, AIGLX:n tai Nvidian 9000-sarjan ajurin, ja 3D-kiihdytys saadaan aikaan OpenGL:llä. Sen toiminta ei riipu käytetystä työpöytäympäristöstä, eli se toimii mm. KDE.ssä ja GNOME:ssa.

Beryliä ei enää kehitetä, vaan se on yhdistynyt Compizin kanssa.

Berylin vesiefekti

Asennus[muokkaa]

Arch Linux[muokkaa]

Berylin voi Arch Linuxiin asentaa joko paketista beryl-kde (vain KDE-tuki), beryl-gnome (vain GNOME-tuki) tai beryl (tuki molemmille työpöytäympäristöille). Lisäksi on tarjolla paketti beryl-extras, joka tarjoaa joitakin ylimääräisiä liitännäisiä. Lisäohjeita käyttöönottoon löytyy Arch Linuxin wikistä.

Fedora[muokkaa]

Fedoran versiossa 8 on Beryl korvattu Compiz Fusionilla.

Beryl löytyy Fedoran virallisista pakettilähteistä. Metapaketti beryl asentaa Berylin sekä KDE- että GNOME-tuella varustettuna ja paketit beryl-kde ja beryl-gnome vain jompaakumpaa työpöytäympäristöä tukevina versioina. Berylin hallinta-ohjelma Beryl Manager löytyy asennuksen jälkeen Järjestelmä-valikosta tai voidaan käynnistää komentoriviltä komennolla beryl-manager.

openSUSE[muokkaa]

Ohje Berylin käyttöönottoon löytyy opensuse.fi:n wikistä.

Ubuntu[muokkaa]

Ubuntu Gutsystä (7.10) lähtien Compiz Fusion-työpöytätehosteet asentuvat oletusarvoisesti, ja ne voi ottaa käyttöön GNOME-työpöydällä valikosta Järjestelmä->Asetukset->Työpöytätehosteet, ja KDE:ssä valikosta K->Järjestelmä->Työpöytätehosteet.

Katso myös[muokkaa]