AVIF

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
AVIF

Kehittäjä(t) Alliance for Open Media
Säiliömuoto HEIF
Tiedostopääte .avif
Mediatyyppi image/avif
Koodekki AVIF, ISOBMFF, AV1
Lisenssi Rojaltivapaa, BSD-2-Clause
Kotisivu aomediacodec.github.io/av1-avif/
Avoin koodi github.com/AOMediaCodec/libavif

AVIF (AV1 Image File Format) on AV1-kuvatiedostokoodekki, joka tukee AV1-bittivirran syntaksia ja semantiikan osajoukon tallentamista HEIF-säiliömuotoon. Se kilpailee HEVC:n kanssa, joka käyttää samaa ISOBMFF:lle rakennettua HEIC-säiliömuotoa. AVIF-määrityksen versio 1.0.0 valmistui helmikuussa 2019.

AV1 Image File Format -muodossa määritellään useita profiileja, jotka rajoittavat AV1-bittivirran sallittua syntaksia ja semantiikkaa tavoitteena parantaa yhteentoimivuutta erityisesti laitteistototeutusten osalta. Tässä eritelmässä määritellyt profiilit noudattavat MIAF-eritelmän konventioita. AV1:llä koodatut kuvat, jotka eivät täytä määriteltyjen profiilien rajoituksia, voivat silti olla tämän AV1-kuvatiedostomuodon mukaisia, jos ne noudattavat yleisiä AVIF-vaatimuksia.

AV1-kuvatiedostomuoto tukee High Dynamic Range (HDR) ja Wide Color Gamut (WCG) -kuvia sekä Standard Dynamic Range (SDR) -kuvia. Se tukee yksivärikuvia, sekä monikanavakuvia kaikilla AV1-standardissa määritellyillä bittisyvyyksillä ja väriavaruuksilla. AV1-kuvatiedostomuoto tukee myös AV1-standardissa määriteltyjä monikerroskuvia, jotka voidaan tallentaa sekä kuvaelementteinä että kuvasekvensseinä.

AVIF-tiedosto on suunniteltu niin, että se on HEIF-vaatimusten mukainen tiedosto, sekä kuvaelementtien että kuvasekvenssien osalta. Tämä eritelmä noudattaa erityisesti suosituksia, jotka on annettu Annex I." -asiakirjassa: Guidelines On Defining New Image Formats and Brands - Ohjeita uusien kuvamuotojen ja tuotemerkkien määrittelystä.

Tässä määrittelyssä käytetään uudelleen AV1-ISOBMFF-standardissa käytettyä syntaksia ja semantiikkaa.

Katso myös[muokkaa]

  • AV1 avoimen lähdekoodin rojaltivapaa eli maksuton videokoodekki.
v  k  m
Kuvatiedostomuodot
Häviölliset (compressed) kuvatiedostomuodot
JPEG | jpegli | HEIF | WebP
Häviöttömät kuvatiedostomuodot
PNG | GIF | SVG | HEIF | TIFF | WebP
Kuvatiedostokoodekit
AVIF