Automount

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Automount liittää automaattisesti tiedostojärjestelmän, kun automountin valvontaan asetettuun liitospisteeseen kajotaan. Toiminto on hyödyllinen esimerkiksi CD- ja levykeasemien käytössä. Myös Samba-jakojen liittämistä tuetaan. Automount voi myös irrottaa tiedostojärjestelmän säädettävissä olevan ajan kuluttua tiedostojärjestelmän käytön päättymisestä. USB-tallennusvälineet liitetään yleensä 2.6-sarjan Linuxeissa udevin avulla.

Automountiin liittyy ladattava moduuli autofs ja asetustiedostot /etc/auto.master sekä /etc/auto.<jotain>. auto.master voi näyttää esimerkiksi tältä:

/mnt/automount /etc/auto.automount --timeout=60

Ensimmäinen sarake määrittelee hakemiston, jota automount valvoo. Toinen sarake määrittelee tiedoston, joka sisältää kuvauksen liitettävästä hakemistosta ja loput sarakkeet ovat automount-komennolle annettavia parametreja. Ylläolevaan auto.master-tiedostoon voisi liittyä esimerkiksi seuraavanlainen auto.automount-tiedosto

cdrom -fstype=iso9660 :/dev/hdc
samba -fstype=smbfs,guest //sambaserver/sambashare

Ensimmäinen sarake määrittelee hakemiston, johon tiedostojärjestelmä liitetään, toinen määrittelee mount-komennon optiot ja kolmas määrittelee laitteen, jossa liitettävä tiedostojärjestelmä sijaitsee.

Automount-ohjelma käynnistetään yleensä automaattisesti järjestelmän käynnistyksen aikana. Jokaista valvottavaa hakemistoa varten käynnistyy yksi automount-prosessi.

Katso myös[muokkaa]