Chrome OS

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Chrome OS on Googlen kehittämä ja julkaisema avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmä, jonka ytimenä toimii Linux. Käyttöjärjestelmä on suunniteltu erityisesti www-käyttöön minikannettaville, kuten Chromebookille. Käyttöjärjestelmä ei käytä tavanomaisia ohjelmia vaan Googlen omia web-ohjelmia. Käyttöliittymänä toimii Google Chrome -selain. Käyttöjärjestelmän kaikki tiedot tallennetaan verkkoon. Käyttöjärjestelmän sovellukset asennetaan Chrome Web Storesta.

Chrome OSilla on oma rajoitettu komentotulkkinsa, crosh. Sen voi avata painamalla Ctrl+Alt+T, niinkuin monissa muissakin jakeluissa. croshin ominaisuudet ovat rajoitettuja, eikä sitä käytetä oikein mihinkään. Chromebookilla voi kuitenkin käynnistää kehittäjätilan jonka avulla croshilla voi aktivoida bashin.

Chrome OS kouluissa[muokkaa]

Monissa kouluissa on paljon Chromebook-tietokoneita oppilaita varten. Niiden etu on se, että niitä on helppo käyttää ja ne ovat rajattuja, niin opettajien ei tarvitse puuttua paljoa siihen, mitä oppilaat koneillaan tekevät. Kouluissa käytetään usein verkkopohjaisia palveluita, esimerkiksi Classroomia, jota on monien muiden Googlen palveluiden tapaan helppo Chrome OS-käyttöjärjestelmällä käyttää.

Chrome OS Flex[muokkaa]

Chrome OS Flex on myös Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä. Sillä voi hyvin antaa uuden elämän vanhalle tietokoneelle. Se on ladattavissa Googlen nettisivuilta ilmaiseksi.

Chrome OS vs Linux[muokkaa]

Vaikka Chrome OS on ilmainen käyttöjärjestelmä, voi olla järkevämpää asentaa sen sijaan Linux. Chrome OS on pääosin verkkopohjaisille palveluille (se on liian rajattu) toisin kuin Linux. Toki voit asentaa senkin Linuxin sijaan halutessasi.

v  k  m
Gentoo-pohjaisia jakeluita
 Omia projektejaan  Funtoo Linux | Gentoo | Nova | Sabayon Linux | Chrome OS
 Keskeytyneet  Korora