Graafinen kirjautumisohjelma

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Display manager)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Graafinen kirjautumisohjelma (engl. display manager, lyh. dm) on ohjelma, joka tarjoaa X Window Systemin alla toimivan kirjautumisruudun. Kirjautumistoiminnon ohella graafiset kirjautumisohjelmat tarjoavat yleensä myös mahdollisuuden tietokoneen sammuttamiseen ja uudelleenkäynnistämiseen. Osasta kirjautumisohjelmia löytyy myös tuki Grub- ja LILO-käynnistyslataimille, jolloin on mahdollista valita, käynnistetäänkö tietokone uudelleen johonkin toiseen käyttöjärjestelmään tai Linuxin versioon. Tämän lisäksi tuki löytyy yleensä myös XDMCP-etäkirjautumiselle, kielen ja ikkunointiohjelman (tai istuntotyypin) valinnalle, automaattiselle kirjautumiselle, käyttäjänimen tab-täydennykselle, käyttäjälistalle sekä käyttäjäkuvien näyttämiselle.

Kirjautumisruudun ulkoasua voi yleensä muokata monipuolisesti. Taustakuvan ja värien mukauttamisen ohella voi yleensä myös asentaa teemoja, jotka samalla muuttavat ruudun ulkoasun monia kohtia.

Yleisimmät graafiset kirjautumisohjelmat ovat KDE-työpöytäympäristön KDM, GNOMEn GDM sekä X:n mukana tuleva yksinkertainen XDM. Xfce työpöytäympäristöllä ei ole omaa graafista kirjautumisohjelmaa. LTSP:n versio 5 käyttää SDM:ää, jolla on suora tuki SSH-kirjautumiselle ja joka normaalista kirjautumisohjelmasta poiketen ajetaan asiakaskoneella. Tietyn työpöytäympäristön kirjautumisohjelman käyttö ei estä käyttämästä toista ympäristöä varsinaisessa istunnossa.

Sekä KDM:n että GDM:n mukana tulee X:ssä toimiva asetusohjelma, jonka avulla on mahdollista muokata ohjelman perusasetuksia. Joihinkin kehittyneempiin asetusmahdollisuuksiin pääsee käsiksi vain muokkaamalla suoraan ohjelman asetustiedostoa. XDM:lle ei ole X:ssä toimivaa asetusohjelmaa.

Järjestelmän sammuttaminen ja uudelleenkäynnistäminen suoraan KDE:n tai GNOMEn valikosta edellyttää tukea käytössä olevalle graafiselle kirjautumisohjelmalle. KDE ja GNOME eivät aikaisemmin tukeneet toistensa kirjautumisohjelmia, mutta tilanne on korjattu uusimmissa versioissa. Sulkemisvaihtoehdot puuttuvat työpöytäympäristön valikosta nykyisin vain silloin, kun X-istunto on käynnistetty erikseen esimerkiksi startx-komennolla tai käytössä on XDM tai muu harvinaisempi kirjautumisohjelma. Xfce:llä on oma menetelmänsä sulkemisvaihtoehdon tarjoamiseen [1].

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]