XDMCP

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

XDMCP, X Display Manager Control Protocol on verkkoprotokolla, jolla X-pääte tai vastaavalla ohjelmistolla varustettu muu kone pyytää graafista kirjautumista toiselle koneelle ja siten X-istunnon aloittamista sillä. Tuki XDMCP:lle sisältyy useimpiin graafisiin kirjautumisohjelmiin.

Nykyään käytetään tämän selväkielisen protokollan sijaan yleensä SSH-putkea. XDMCP:tä voi käyttää tällaisen putken läpi tai silloin, kun asiakaskoneilla ei ole SSH:ta.

Toiminta[muokkaa]

XDMCP:tä käyttävä X-pääte lähettää X-palvelimen käynnistämisen jälkeen UDP-paketilla kyselyn (Query, BroadcastQuery tai IndirectQuery) porttiin 177, joko tietylle palvelimelle tai koko lähiverkkoon (broadcast), johon saa vastauksena joko listan käytettävissä olevista palvelimista tai hyväksynnän (Willing) tai kiellon käyttää pyydettyä palvelinta. Asiakaskone kertoo haluavansa käyttää tiettyä palvelinta (Request) ja saatuaan palvelimen vastauksen (Accept) se pyytää kirjautumisikkunaa (Manage) , jonka jälkeen istunto toimii kuin paikallisenkin graafisen kirjautumisen jälkeen, paitsi että ohjelmat (muut kuin itse X-palvelin ja asiakkaan taustapalvelut) ajetaan palvelinkoneella.

Asiakkaan ja palvelimen tunnistuksessa (Request ja Accept) voi käyttää tunnisteita ja kryptografisia avainpareja, mutta itse liikenne on selväkielistä ja siten altis monelle hyökkäykselle. LTSP:n uusi versio 5 käyttää kirjautumisohjelma, jolla XDHCP:tä vastaava liikenne hoidetaan ssh-putken kautta.

XDMCP luotiin vuonna 1989.