Firmware

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

Firmware on laitteen toimiakseen tarvitsema ohjelma. Erona ajuriin on se, että firmwarea ajetaan esimerkiksi verkkokortissa tai web-kamerassa, kun taas ajuria ajetaan laitetta käyttävän tietokoneen käyttöjärjestelmässä.

Toisin kuin ajureita, firmwarea ei tarvitse välttämättä sovittaa eri käyttöjärjestelmille. Ennen vanhaan laitteen firmware tuli laitteen mukana haihtumattomassa ROM-, PROM- tai EPROM-muistissa. Nykyään kuitenkin tällainen muistipiiri puuttuu monesta laitteesta ja firmware täytyy siirtää sitä tarvitsevaan laitteeseen esimerkiksi laitteen käynnistyessä. Firmwarea voidaan pitää osana laitteen sisäistä toteutusta, mutta sen laitteeseen siirtäminen tehdään yleensä laiteajurin toimesta.

Myös vapaan ajurin tukema laite saattaa tarvita toimiakseen epävapaan firmwaren, joita osa jakeluista ei suostu mukanaan toimittamaan. Tämän vuoksi firmwaren saattaa joutua hankkimaan jostain epävirallisesta lähteestä.

Firmwaret ovat joskus suljettuja lakiteknisistä syistä. Esimerkiksi WLAN-kortti saa käyttää vain tiettyä taajuusaluetta ja lähetystehoa, joita voitaisiin joissain tapauksissa muuttaa säädösten vastaisiksi, jos firmwarea pystyttäisiin muokkaamaan.

Firmwaren asentaminen on jokseenkin laite- ja käyttöjärjestelmäkohtaista. Pelkkä kopioiminen oikeaan hakemistoon riittää joskus. Firmwaret löytyvät Linuxissa yleensä hakemistosta /lib/firmware/.

Aiheesta muualla[muokkaa]