GNU/Linux

Kohteesta Linux.fi
< GNU
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja vapaaohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

GNU/Linux on Free Software Foundationin suosittelema kirjoitusasu järjestelmille joissa käytetään GNU-projektin perusohjelmia Linux-ytimen päällä. Tämä nimeämistapa ei ole kovin suosittu, tunnetuimmista jakeluista sitä käyttää ainoastaan Debian GNU/Linux.

Käyttämällä GNU-etuliitettä halutaan antaa tunnustusta GNU-projektille ja muistutetaan sen arvomaailmasta, missä tärkeää ei ole onko ohjelmisto ilmainen, vaan se, että se on vapaa.

Vapaat käyttöjärjestelmät sovelluksineen on koottu monesta lähteestä, eikä kaikkien tärkeidenkään projektien mainitseminen nimessä ole järkevää (X.org/KDE/Mozilla/GNU/Linux). Free Software Foundationin mukaan GNU on sikäli erikoisasemassa, että FSF tässä projektissa nimenomaan oli luomassa vapaata käyttöjärjestelmää, kokosi tarvittavat palat ja loi puuttuvat osat. Muut projektit (paitsi BSD) ovat keskittyneet tietyn palan kehittämiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa]