GIMP

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Gimp)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GIMP
Wilber the gimp.png
Ensijulkaisu 15. helmikuu 1996
Vakaa versio 2.10.22  / 7. lokakuu 2020
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPLv2
Kotisivu gimp.org
Lähdekoodi
 • gimp.org/source/
 • download.gimp.org/mirror/pub/gimp/v2.10/
 • GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yleisimmin Linuxissa käytetty kuvankäsittelyohjelma. Sitä käytetään kuvien muokkaamiseen ja muuttamiseen. GIMP osaa avata ja tallentaa kuvatiedostoja useassa eri formaatissa (mm. PNG, GIF, JPEG, GMB, XPM, PBM, PGM, PPM jne.), ja sen avulla voidaan kuvia muuttaa kuvaformaatista toiseen. Käyttöliittymäkirjasto GTK syntyi GIMP-projektin tarpeisiin.

  GIMP:ä voidaan käyttää myös maalausohjelmana. GIMPissä on valikoima piirto- ja maalaustyökaluja kuten maaliruisku, kloonaustyökalu ja sivellin. Näitä työkaluja voidaan käyttää kuvien kanssa usealla eri tavalla. GIMP tarjoaa myös lukuisia erilaisia valintatyökaluja, kuten neliövalinta, soikiovalinta, "sumea valinta", bezier-valinta, "älykkäät sakset" ja värin mukaan valinta.

  GIMP tarjoaa lukuisia erilaisia plugineja joiden avulla kuvia voidaan muokata lukuisilla eri tavoilla. GIMPin toimintaa voidaan myös laajentaa erittäin tehokkaiden skriptausominaisuuksien avulla.

  • GIMP 2.8 versioon on saatavana myös Photoshoppia muistuttava käyttöliittymä GimpPs, jonka asennus tapahtuu seuraavasti. Poistetaan vanha .gimp-2.8 kansio kotihakemistosta ja puretaan kopioitu GimpPs .gimp-2.8 kotihakemistoon.
  • GIMP 2.10 tukee lähes täysin GEGL-kuvankäsittelykirjastoa. Optimisointeja sekä monisäikeistyksen tukea parannettu.
  GIMP 2.10:n oletuskäyttöliittymä.
  GIMPin oletuskäyttöliittymä Unityssa.
  GimpPS on Photoshop-käyttöliittymä GIMPiin.

  Asennus[muokkaa]

  GIMP löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä gimp. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

  Käyttö[muokkaa]

  Peruskäyttöön löytyy erilliset artikkelit: Gimpin perusohje ja Gimpin pienohjeita.

  Ongelmia script-fu-paste-as-pattern[muokkaa]

  Joskus Gimpin kansio rakenne saattaa olla virheellinen ja sieltä voi puuttua kansioita. Ja niitä voi luoda esimerkiksi seuraavilla komentorivi käskyillä.

  mkdir ~/.gimp-2.8/patterns/
  

  Haaraumat[muokkaa]

  GIMPistä oli saatavilla muokattu GIMPShop, joka on Photoshopia muistuttava käyttöliittymä.

  Katso myös[muokkaa]

  Aiheesta muualla[muokkaa]

  Historiallisia jäänteitä[muokkaa]