GnuCash

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GnuCash
Gnucash.png
Kirjanpitoa GnuCashilla
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPL
Kotisivu www.gnucash.org

GnuCash on kirjanpito-ohjelmisto, joka on tarkoitettu henkilökohtaiseen tai pienen yrityksen taloudenhallintaan ja kirjanpitoon. Ohjelmassa on kahdenkertaisen kirjanpidon mahdollistava tilialusta, jonka tilirakenne sisältää kaikki kirjanpidon tilityypit. Ohjelmassa on kaikki keskeiset kirjanpito-ohjelmiston ominaisuudet ja sitä voidaan käyttää tietokantapohjaisena usean yhtäaikaisen käyttäjän järjestelmänä.

Yrityksille olennaisia ominaisuuksia ovat mm. asiakas-, toimittaja- ja työntekijärekisterit sekä niihin liittyvä myynti- ja ostoreskontra ja tuki verokannoille. Ohjelmassa on myös kattava raporttitoiminnallisuus, jolla saa tehtyä mm. tavalliset yrityksen ja yhteisön tilinpäätökseen tarvittavat talousraportit.

Tavalliselle käyttäjälle helpottavia ominaisuuksia ovat ennakoiva syöttö tapahtumia lisättäessä, ajastetut tapahtumat ja joissakin maissa varsin laajasti käytetyt sähköiset liittymät pankkien ja pankkiiriliikkeiden järjestelmiin, jotka eivät välttämättä kuitenkaan toimi suomalaisten pankkien kanssa.

Käyttöönotto on varsin suoraviivainen ja asetusvelho kysyy muutamia käyttötarpeeseen liittyviä kysymyksiä. GnuCashin avulla oman talouden seuraaminen on mahdollista ja toimivuus on ilmeisen kilpailukykyinen muihin vastaaviin ohjelmiin verrattuna. Ohjelma kehittyy varsin nopeasti ja todennäköisellä kehityspolulla on painottuminen pienyritysten tarpeisiin. Keskeisin puute tällä hetkellä on palkanlaskentaominaisuuksien puute, johon kuitenkin löytyy suomalaisille käyttäjille muita verkkopohjaisia ratkaisuja, esimerkiksi Verohallinnon Palkka.fi-palvelu.

GnuCash on toteutettu GTK-kirjastolla, ja se soveltuu parhaiten GNOME-työpöydälle, mutta toimii hyvin kaikissa työpöytäympäristöissä.