GnuCash

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GnuCash
Gnucash.png
Kirjanpitoa GnuCashilla
Käyttöliittymä GTK
Lisenssi GPL
Kotisivu www.gnucash.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

GnuCash on henkilökohtainen taloudenhallinta- ja kirjanpito-ohjelmisto. Perustana on kahdenkertaisen kirjanpidon mahdollistava tilialusta, jonka tilirakenne sisältää kaikki kirjanpidon tilityypit. Ohjelmassa on mm. monivaluuttatoiminnallisuus ja sitä voidaan käyttää tietokantapohjaisena usean yhtäaikaisen käyttäjän järjestelmänä. Laajan toiminnallisuutensa ja raporttiensa ansiosta GnuCash soveltuu jo yrityksen kirjanpito-ohjelmaksi, mutta kehityksessä on selvästi painotettu yksityishenkilöiden tarpeita.

Tavalliselle käyttäjälle helpottavia ominaisuuksia ovat ennakoiva syöttö tapahtumia lisättäessä, ajastetut tapahtumat ja joissakin maissa varsin laajasti käytetyt sähköiset liittymät pankkien ja pankkiiriliikkeiden järjestelmiin. Käyttöönotto on varsin suoraviivainen ja asetusvelho kysyy muutamia käyttöötarpeeseen liittyviä kysymyksiä. GnuCashin avulla oman talouden seuraaminen on mahdollista ja toimivuus on ilmeisen kilpailukykyinen muihin vastaaviin ohjelmiin verrattuna.

Ohjelma kehittyy varsin nopeasti ja todennäköisellä kehityspolulla on painottuminen pienyritysten tarpeisiin. Kehittäjäyhteisö näkee vapaan taloushallinto-ohjelman puuttumisen ongelmaksi. Tällä hetkellä gnucashista puuttuu yrityksen kannalta palkanlaskenta, reskontrat ja laskutus. Kaikenlaista muutakin on suunnitteilla ja todennäköisesti monet kehitystavoitteista saavutetaan.

GnuCash on toteutettu GTK-kirjastolla, ja se soveltuu parhaiten GNOME-työpöydälle.