Greylisting

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Greylisting on sähköpostipalvelimissa toimiva, toistaiseksi kohtuullisen tehokkaaksi osoittautunut ratkaisu roskapostin torjuntaan. Greylistingin etu on se, että se on hyvin kevyt sillä se ei käsittele saapuvia viestejä eikä näin ollen vaadi raskaiden heuristiikkojen tai staattisen analyysin käyttöä.

Greylistingin toiminta perustuu siihen, etteivät roskapostia lähettävät palvelimet yleensä käyttäydy kuten oikeat palvelimet. Greylistingissä ei-luotetulta sähköpostipalvelimelta ensimmäistä kertaa tulevaa viestiä ei hyväksytä suoraan, vaan lähettävälle palvelimelle lähetetään vastaus 450: Recipient address rejected, ja pyydetään palvelinta lähettämään viesti uudelleen määritellyn ajan kuluttua. Koska roskapostia lähettävät palvelimet eivät useinkaan vastaanota paluutietoja lähettämistään viesteistä, ne eivät myöskään yleensä yritä viestin uudelleenlähetystä.

Greylistingissä lähettävän palvelimen ja viestin tiedot tallennetaan tietokantaan, ja jos sama palvelin yrittää lähettää saman viestin uudelleen määritellyn ajan kuluttua (tai myöhemmin), järjestelmä havaitsee että kyseessä on uudelleenlähetys ja suostuu vastaanottamaan sähköpostiviestin. Koska käytännössä kaikki oikeat sähköpostipalvelimet yrittävät lähettää matkalle jääneen viestin uudestaan useita kertoja, kertaalleen kieltäytyminen ei johda viestin häviämiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa]