Hakukoneet

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakukone on verkkoselaimessa toimiva sivusto, jonka avulla käyttäjä voi etsiä tietoa eri asioista internetistä. Suurin osa ihmisistä käyttää kaupallisia, suljetun lähdekoodin omisteisia hakupalveluita, joissa hakutuloksia muokataan, käyttäjälle usein pakolla tarjotaan mainoksia unohtamatta käyttäjän yksilöintiä, perustuen käyttäjän tekemiin hakuihin, käyttäjästä paljastuvaan metadataan, joka on saatavilla esim. käyttäjän käyttämästä selaimesta, IP-osoitteesta kuin mahdollisista seurantaevästeistä.

Näiden rinnalle on myös ilmaantunut yhtälailla suljettuja, omisteisia hakukoneita, jotka ovat keränneet suosiota markkinoimalla itseään käyttäjien yksityisyyttä kunnioittavina, mutta niiden suljetun luonteen takia, kyseiset ominaisuudet jäävät väittämien tasolle.

Saatavilla on myös vapaita, avoimen lähdekoodin hakukoneita, käyttäjien yksityisyyttä kunnioittavia, mainoksettomia, hakukoneita, joita voi joko itse isännöidä sekä myös hakukoneita, joita voi käyttää aivan kuten suljettuja ja omisteisia hakukoneita, asettaen ne halutessa verkkoselaimen hakukoneeksi.

Vapaat hakukoneet[muokkaa]

Searx[muokkaa]

Searx on vapaa, avoimen lähdekoodin metahakukone, joka hakee tiedot muista hakukoneista, suojellen käyttäjänsä yksityisyyttä.

YaCy[muokkaa]

YaCy on vapaa, avoimen lähdekoodin hajautettu, vertaisverkkoa tukeva hakukone, joka on mahdollista esim. asettaa hakemaan tuloksia omalta kotisivulta, toimimaan itsenäisenä, yksityisenä hakukoneena, ilman vertaisverkkoa tai esim. organisaation käyttöön räätälöitynä intranet-hakukoneena.

Suljetut, omisteiset hakukoneet[muokkaa]

DuckDuckGo[muokkaa]

Yksityisyyttä korostava Yhdysvaltalainen DuckDuckGo noutaa hakutuloksensa useammasta eri hakukoneesta kuten Yahoo, Bing ja Yandex eri ohjelmointirajapintojen avulla. Myös wikipedian tietoja käytetään hyväksi tuloksia muodostettaessa.

2022 Venäjän Ukrainaan hyökkäyksen seurauksena, DuckDuckGo alkoi manipuloimaan hakutuloksiaan, joita on verrattu myös sensurointiin.

Google[muokkaa]

Maailman tunnetuin hakukone Yhdysvalloista, josta tuli verbi tietojen etsimiselle internetistä. Louhii käyttäjiensä haut sekä muut tiedot ja pyrkii yksilöimään heidät tietojen mainonnassa käyttämiseen sekä edelleenmyyntiin kolmansille osapuolille. Hakutulokset ovat vahvasti mainonnan saturoimia sekä muokattuja yrityksen arvojen mukaisesti.

Startpage.com[muokkaa]

Google-hakuja välityspalvelemien takaa tarjoava Startpage.com, on hollantilaisen hakuyrityksen Startpage BV:n alun perin perustama ja kehittämä, jota pitäisi suojella Hollannin sekä EU:n yksityisyyslait, ja siten suojella loppukäyttäjää seurannalta ja Yhdysvaltain vakoiluohjelmilta kuten PRISM:ltä.

Palvelun todellisen suojan voi jokainen arvioida itse, sillä tätä nykyä sen omistaja on vain käyttäjien yksilöintiin ja seurantaan erikoistuneen System1-mainosyrityksen tytäryhtiö.

Katso myös[muokkaa]