MP3-soitin
Useimmat MP3-soittimet toimivat Linuxissa. Soittimen käyttö riippuu tekniikasta, jolla sen ja tietokoneen välinen tiedonsiirto on toteutettu.
USB-massamuistitekniikka[muokkaa]
Erittäin monet soittimet on toteutettu käyttäen USB-massamuistitekniikkaa, mikä tarkoittaa sitä, että ne näkyvät tietokoneelle tavallisina USB-muisteina. Tiedostoja voidaan tällöin siirtää soittimelle kuin mille tahansa muistitikulle.
MTP-protokolla[muokkaa]
Toinen yleinen tapa tietokoneen ja soittimen väliseen kommunikointiin on MTP-protokolla. MTP-protokollaa käyttävää soitinta voi pelkän tiedostojen siirtämisen ohella myös muulla tavoin hallita tietokoneen kautta. MTP-soittimia ovat esimerkiksi Creativen ZEN-soittimet.
MTP:tä käyttäviä soittimia voidaan hallita Linuxissa esimerkiksi Gnomad2-ohjelman avulla. Tuki MTP-soittimille sisältyy myös moniin musiikkisoitinohjelmiin, kuten Amarokiin, Clementineen, Bansheehen ja Rytmilaatikkoon.
iPod-soittimet[muokkaa]
iPod- ja iPhone-soitinten hallinta on teknisesti monia muita soitinmalleja vaikeampaa, sillä niitä käsiteltäessä ei riitä, että tiedosto fyysisesti kopioidaan soittimen tiedostojärjestelmään, vaan tieto sen olemassaolosta täytyy myös tallentaa erilliseen suljetussa muodossa olevaan tietokantaan.
Tuki iPod- ja iPhone-soittimille saadaan Linuxissa libgpod ja libimobiledevice-nimisten kirjastojen avulla. Eri soittimien hallintaan kykeneviä ohjelmia ovat esimerkiksi Amarok, Banshee, Clementine, gtkpod, Gnupod, Rhythmbox, Nightingale ja MediaChest. Katso testitulostaulukko eri iPod-soittimien toimivuudesta ohjelmissa.
Floola ja Yamipod ovat suljetun lähdekoodin iPod-soitin ohjelmia, jotka toimivat myös Linuxissa (iPod Touchit eivät näillä toimi). Applen iTunes-ohjelmisto toimii Winen alla osittain [1] mutta ei synkronoi kappaleita laitteeseen.
Creative NOMAD Jukebox[muokkaa]
Creative NOMAD Jukebox on vuoteen 2004 asti julkaistu MP3-soitinmallisto. Soittimet käyttävät tiedonsiirtoon omaa erityistä protokollaansa, jolle on saatavilla Linux-tuki libnjb-kirjaston kautta. Soitinten hallinta onnistuu esimerkiksi Gnomad2-ohjelmiston avulla.
Linux-pohjaisia soittimia[muokkaa]
- Wizpy - MP3- ja Ogg Vorbis-soitin. Pohjautuu Turbolinux-jakeluun.
Linux-yhteensopivia soittimia[muokkaa]
- SanDisk Sansa Clip ja Sansa Fuze - MP3- ja Ogg Vorbis -soitin, MTP-yhteensopiva. Myös laiteohjelmisto (firmware) on päivitettävissä Linux-käyttöjärjestelmissä.