MTP

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.

MTP (Media Transfer Protocol) on Microsoftin kehittämä PTP:hen pohjautuva protokolla, joka on tarkoitettu mp3-soitinten ja muiden kannettavien mediasoitinten kanssa kommunikoimiseen. MTP:n tarkoituksena on ääni- ja videotiedostojen sekä niihin liittyvän metadatan siirto, soittimen etähallinta ja muu soittimen ja tietokoneen välillä tarvittava tiedonsiirto.

Toisin kuin USB-massamuistitekniikassa jossa laitetta hallitaan kokonaisena liitettynä lohkolaitteena, käsittelee MTP-protokolla tiedostoja yksittäisinä loogisina yksikköinä. MTP on toukokuusta 2008 alkaen standardisoitu PTP-protokollan laajennokseksi. Linuxiin MTP-tuki saadaan libmtp-kirjaston avulla. Myös Gphotoon sisältyy osittainen tuki MTP:lle.

Usein käytetty graafinen käyttöliittymä libmtp:lle on Gnomad2. MTP-laitetta on mahdollista käsitellä tavallisen tietostojärjestelmän kaltaisesti FUSE-tekniikkaa hyödyntävän MTPFS-ohjelmiston avulla.