Identd

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

identd on palvelin, joka kertoo etäkoneelle, kuka paikallinen käyttäjä käyttää etäpalvelimen palvelua (ident-protokollalla). Ensisijainen tarkoitus on helpottaa väärinkäytösten tai ongelmien selvittelyä.

Kun etäkoneen ylläpito epäilee palveluitensa väärinkäyttöä, ylläpito voi ottaa yhteyttä käyttäjän paikallisen koneen ylläpitoon ja kertoa tapahtuneesta. Tällöin on hyvin käytännöllistä, jos etäkoneen lokeista ilmenee mikä paikallisen (monen käyttäjän) koneen käyttäjätunnuksista on kyseisen yhteydenoton takana. identd:n antamat tiedot siis annetaan inetd:n ylläpitäjälle väärinkäytön selvittämiseksi.

Perinteisesti inetd on kertonut käyttäjätunnuksen nimen. Tämä on ongelma anonyymipalveluita käytettäessä, sillä tiedot kuitenkin on tarkoitus tulkita paikallisesti. Inetd voi tunnuksen sijaan kertoa vaikka satunnaisluvun, joka paikallisten lokien avulla voidaan muuttaa käyttäjätunnukseksi. Samalla voidaan mahdollisesti varmistaa, että tieto todellakin on peräisin paikalliselta inetd:ltä eikä esimerkiksi samaa ip-numeroa aiemmin käyttäneeltä toiselta koneelta.

ident-protokollaa käytetään perinteisesti IRC-palvelinten taholta, jotta voitaisiin estää yksittäinen monen käyttäjän koneen käyttäjä haittaamatta palvelimen käyttöä muiden osalta. Jos ident-palvelu on yksittäisen käyttäjän hallinnassa, kuten henkilökohtaisilla tietokoneilla, hyöty on olematon.