Jolla

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jolla Oy

Perustettu 2011
Toimiala Ohjelmistot
Alkuperämaa Suomi
Kotipaikka Helsinki
Kotisivu jolla.com
Avoin koodi sailfishos.org


Jolla on suomalaistaustainen mobiililaitteita ja niiden ohjelmistoja kehittävä yritys. Yrityksen merkittävän tuote on Linux-pohjainen Sailfish OS-mobiilikäyttöjärjestelmä, joka muunmuassa pohjautuu Nokian Mer-käyttöjärjestelmään. Ensimmäisen puhelimen, Jolla JP-1301n julkaisun jälkeen, Jolla yritti vielä kehittää Jolla tablet-taulutietokonetta, joukkorahoituksen turvin, mutta keskeisen rahoittajan lakkautettua tukensa, lukuisat joukkorahoitukseen osallistuneet jäivät ilman taulutietokonetta. Kaikesta huolimatta, Jolla lopulta pystyi maksamaan takaisin niille, jotka olivat joukkorahoitukseen osallistuneet ja jääneet ilman taulutietokonetta. Tämän takaiskun seurauksena, Jolla keskittyi pelkästään Sailfish OS:n kehitykseen ja jätti laitejulkaisut taakseen.

Länsimaissa flopanneen puhelinmyynnin jälkeen yritys on kohdistanut ponnistelunsa Venäjälle ja muihin kehittyviin maihin - joista ainakin ensimmäisen valtionhallinnon ainoa motiivi on päästä eroon Yhdysvalloissa valmistettujen laitteiden mahdollisesta vakoilutekniikasta. Venäjälle suunnattu versio tunnetaan nimellä Aurora (Avrora) OS.

Tätä nykyä Sailfish OS:n käyttäminen vaatii käytännössä Android-laitteen, joka tukee Sailfish OS:n asentamista, kuten Sonyn Xperia-älypuhelimet. Sailfish OS:n voi asentaa ilmaiseksi, mutta maksullisella lisenssillä saa myös Android-tuen, joka mahdollistaa Android-sovellusten suorittamisen Sailfish OS:n sisällä sekä esim. ennustavan tekstinsyötön. Myös ilmaisia yhteisöversioita, ilman Android-tukea on saatavilla lukuisille Android-laitteille, joille virallista tukea ei löydy.


Yrityksen toimintakulttuuri vähintäänkin yhtä erikoinen kuin sen puhelimen käyttökokemus - työntekijöidensä mukaan se on sekoitus neuvostoliittolaista kollektiivia ja ruotsalaista julkista sektoria. Sitä ei johdeta ylhäältä - vaan alhaalta - kaikki päätökset pitää diskuteerata kaikkien kanssa ja yrityksen johdolla ei ole lopulta asioihin mitään sanomista.

Yrityksen nimi Jolla (eng. dinghy) viittaa pelastusveneeseen johon kaikki työntekijät hyppäsivät Steven Elopin palavasta porauslautasta.

Jollan omat laitteet[muokkaa]

Puhelin[muokkaa]

Taulutietokone[muokkaa]

Taulutietokoneen kehitys rahoitettiin ennakkotilauksilla, mutta kerätyt rahat käytettiin yhtiön juokseviin menoihin ja laitetta lopulta toimitettiin vain 121 kappaletta, muut maksaneet asiakkaat jäivät ilman toimitusta. Osalle asiakkaita ennakkomaksu palautettiin, mutta koska johdolla on ollut vaikeuksia löytää rahoittajaa toiminnalleen, osa tilaajista ja sitä kehittäneistä alihankkijoista jäivät ilman maksua. Rahoituksen kadotessa, kiinalainen taulutietokoneen valmistaja möi tilatut taulutietokoneet, joita alkoikin löytymään kiinalaisista verkkokaupoista, jotkin Sailfish OS:n kanssa ja jotkin Androidin kanssa.

Kello[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]