JPEG

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Jpg)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
JPEG

Tiedostopääte .jpeg, .jfif, .jpg, .JPG ja .JPE
Mediatyyppi image/jpeg
Kotisivu www.jpeg.org/jpeg/

JPEG (Joint Picture Experts Group) on yleinen tiedostomuoto, joka sopii mm. valokuville ja www-sivuille. Se sisältää häviöllisen pakkausalgoritmin, jonka pakkaustiiviyttä voi säädellä asteikolla 1-100. JPEG-kuvat on useimmiten tallennettu tiedostopäätteellä .jpg. Se käyttää 24-bittistä värikarttaa (2^24) eli noin 16,7 miljoonaa väriä.

Se on huono tekstin, logojen ja kaavioiden esittämisessä. Reunat ja värit leviävät. Tässä tapauksessa on suositeltavaa käytää PNG:tä tai SVG:tä

JPEG standardi[muokkaa]

JPEG 1 -standardi (ISO/IEC 10918) luotiin vuonna 1992 (viimeisin versio 1994) vuonna 1986 alkaneen prosessin tuloksena. Vaikka tätä standardia pidetään yleisesti yhtenä ainoana määritelmänä, se koostuu todellisuudessa neljästä erillisestä osasta ja koodaustapojen yhdistelmästä.

JPEG 1:n osa 1 (ISO/IEC 10918-1 ITU-T Recommendation T.81) määrittelee keskeisen koodaustekniikan, ja se sisältää monia vaihtoehtoja valokuvien koodaamiseen. Osa 2 määrittelee vaatimustenmukaisuuden testauksen. Osa 3 määrittelee joukon laajennuksia osan 1 koodaustekniikoihin ja muutoksella otettiin käyttöön SPIFF-tiedostomuoto. Osassa 4 keskitytään JPEG 1 -profiilien, SPIFF-profiilien, SPIFF-tunnisteiden, SPIFF-väriavaruuksien ja SPIFF-pakkaustyyppien rekisteröintiin sekä määritellään rekisteröintiviranomaiset. Lopuksi osassa 5 määritellään JPEG-tiedostojen vaihtomuoto (JFIF). Voidaan epäilemättä todeta, että JPEG 1 on ollut yksi menestyksekkäimmistä tähän mennessä määritellyistä multimediastandardeista.

v  k  m
Kuvatiedostomuodot
Häviölliset (compressed) kuvatiedostomuodot
JPEG | jpegli | HEIF | WebP
Häviöttömät kuvatiedostomuodot
PNG | GIF | SVG | HEIF | TIFF | WebP
Kuvatiedostokoodekit
AVIF