Juuriosio

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakemistorakenne

/

/bin
/boot
/dev
/etc
/home
/lib
/lost+found
/media
/mnt
/opt
/proc
/root
/run
/sbin
/selinux
/sources
/srv
/sys
/tmp
/usr
/var

Juuriosio on osio, joka on liitetty liitoskohtaan / eli juurihakemistoon. Muut osiot liitetään juuriosion hakemistoihin tai näin liitettyjen osioiden hakemistoihin.

Juuriosiolla on oltava kaikki, mitä järjestelmä tarvitsee liittääkseen mahdolliset muut osiot, tyypillisesti /bin, /sbin, /dev, /etc ja /lib. Myös pääkäyttäjän kotihakemisto /root on yleensä juuriosiolla. Katso Linuxin hakemistorakenne.

Mitä vähemmän tavaraa ja toimintaa on juuriosiolla, sitä pienempi on riski, että juuriosio rikkoontuu. Siksi jotkut suosittelevat minimaalista juuriosiota, mahdollisesti myös kirjoitussuojatussa tilassa liitettynä (jolloin /etc/mtab vaatii erikoiskäsittelyä).

Useimmat kotikäyttäjät kuitenkin käyttävät suurta juuriosiota, jolla on kaikki järjestelmään liittyvät tiedostot. Järjestelmän korjaamiseen käytetään tavallisesti mieluummin erillistä live-cd:tä kuin juuriosiolla olevaa minimaalista järjestelmää. Tilanne on eri kuin 1,44 Mt levykkeiden aikaan. Juuriosio on kuitenkin vielä erikoisasemassa esimerkiksi sulautetuissa järjestelmissä.

Järjestelmän käynnistyessä juuriosiona käytetään nykyään lähes aina initrd-levykuvaa. Juuriosio vaihdetaan ytimen komentorivillä mainittuun juuriosioon, kun tarvittavat ytimen moduulit on ladattu. Tähän käytetään järjestelmäkutsua pivot_root.

Katso myös[muokkaa]