KeePassX

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tux.png
KeePassX on saapunut kehityksessä tiensä päähän, eikä siihen enää julkaista tietoturvapäivityksiä. Tietoturvan kannalta on tärkeää käyttää aktiivisesti kehitettyjä ohjelmistoja.
Tiimalasi.png

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.


KeePassX
KeePassX logo.png
Käyttöliittymä Qt
Lisenssi GPLv2+
Kotisivu keepassx.org
Lähdekoodi github.com/keepassx/keepassx

KeePassX on salasanojen hallintaan tarkoitettu ohjelma, joka tallentaa tiedot vahvasti salattuun tietokantaan. Tietokanta salataan joko AES (Rijndael) tai Twofish salausalgoritmilla käyttäen 256 bittistä avainta. Tietokannan salauksessa käytetään salasanaa, avaintiedostoa tai niiden yhdistelmää. KeePassX sisältää myös tehokkaan salasanojen generointityökalun vahvojen salasanojen luontiin joka hyödyntää hiiren liikkeistä ja satunnaisista näppäinten painalluksista saatavaa dataa.

KeePassX on alun perin Windowssille tehdyn KeePass-ohjelman haarauma, sillä KeePass-ohjelmasta löytyy vain epävirallisia versioita Linuxille. KeePassX on tosin käännetty myös Windowsille ja macOS:lle.

Huomautus: Suositeltavaa on käyttää Linux-ympäristössä natiivisti toimivaa ja aktiivisesti yhteisön ylläpitämää KeePassXC-ohjelmaa.


Hidas kehitys ja projektin keskeytys[muokkaa]

Sen verkkaisen kehityksen takia, siitä tehtiin yhteisön ylläpitämä KeePassXC-haarauma, jota ylläpidetään aktiivisesti. KeePassX:n viimeinen versio on vuodelta 2016.

Versiot[muokkaa]

Monen vuoden kehityksen jälkeen KeePassX:stä julkaistiin 2-sarjan vakaa versio 2.0.[1] Ohjelma kirjoitettiin alusta alkaen uudelleen ja se käyttääkin tietokannassa uutta .kdbx -tiedostopäätettä. Vanhan .kdb -muotoisen tietokannan voi muuntaa KeePassX:llä suoraan uuteen muotoon, mutta sitä ei voi muuntaa takaisin.

Joulukuussa 2015 huomattiin että KeePassX 2.0 korruptoi vanhasta versiosta tuotuja tietokantoja joissain tapauksissa. Kannattaakin ottaa varmuuskopio vanhasta tietokannasta ennen kuin päivittää KeePassX:n uuteen versioon.[2]

Asennus[muokkaa]

KeePassX löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä keepassx. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

v  k  m
Salasanojen hallinta
Encryptr | KeePass | KeePassX | KeePassXC | pass