Keskustelu:Java

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vieraan binäärin asentaminen ei-roottina[muokkaa]

Onko jotakin syytä ajaa javan asennusohjelma roottina? rpm:n tapauksessa saadaan silloin riippuvuudet kuntoon, mutta sopivat dummy-paketit lienee kohtuullisen helppo tehdä.

Mikäli ymmärrän Sunin ohjeet oikein, ohjeina voisi käyttää seuraavaa. En laita varsinaiselle sivulle, kun en ole kokeillut.

---

Suorita komentorivillä seuraava. Korvaa tunnus tähän käyttöön luodulla tunnuksella, jolla ei ole mitään tarpeettomia oikeuksia. Rivien alussa olevat #- ja $-merkit näyttävät mitä komentoja suoritetaan rootin ja mitkä tunnuksen oikeuksilla, niitä ei kirjoiteta.

su -
# mkdir /opt/sun-java
# cp /home/käyttäjä/jre-6u5-linux-i586.bin /opt/sun-java/
# chown -R tunnus /opt/sun-java
# su - tunnus
$ cd /opt/sun-java
$ chmod u+x jre-6u5-linux-i586.bin
$ sh jre-6u5-linux-i586.bin
Do you agree to the above license terms? [yes or no]
yes
Unpacking...
Checksumming...
Extracting...
$ exit
# chown -R root:root /opt/sun-java

Lisenssiehdot kieltävät muun muuassa tiedostojen muutokset ja määrää oikeusjutut hoidettaviksi USA:ssa. Jotkut ehdoista ovat Suomessa tehottomia (esim. toiminnan tutkimisen kielto), tarkista mikäli asia kiinnostaa.

---

Ja sitten linkitysohjeet. Hakemisto selaimesi ei välttämättä ole oikea, esimerkiksi opera hakee mielestäni pluginit mozilla-hakemistosta.

Viitsisiköhän joku tarkistaa yllä kirjoittamani ohjeet ja siirtää ne artikkelisivulle. Lisäksi paketti sun-java-jre6-dummy.rpm olisi hyvä tehdä ja laittaa saataville.

Miten jos hakemistoon luodaan suid-binäärejä tai symlinkkejä hakemiston ulkopuolelle? Käyttäytyykö chown tällöinkin järkevästi kaikissa normaalilinuxeissa? Onko jotakin helppoa tapaa torjua sellaiset hyökkäykset?

--LP 19. maaliskuuta 2008 kello 11.55 (EET)

linkitys[muokkaa]

Fedora 8:lla linkitys toimii ainakin näin.

Firefoxin uusimmalle versiolla linkitys menee /usr/lib/firefox-1.0.0.12/plugins
Operan uusimmalle versiolla linkitys menee /usr/lib/opera/plugins/ hakemistoihin.
mozillaa en muista miten se menee ja käyttääkö opera myös toista vaihtoehtoa. Siis tota mozilla/plugin hakemistoa.

ainakin minulla itselläni noi toimivat noin.
Eri jakelut käyttävät ainakin minun muistikuvani perusteella eri systeemiä.

lahtis 20.maalis 2008

Ok. Yritin tarkistaa asian oman Debianin Operassa. Javaa käyttöönotettaessa Opera yrittää löytää sen ja eäponnistuessaan pyytää määrittelemään polun. Mistä Opera etsii Javaa, sitä ei kerrota, mutta pluginien osalta (Opera käyttää Javaa suoraan, ei pluginina) käytössä on muokattava polku, oletuksena
/usr/lib/opera/plugins:/usr/lib/mozilla/plugins
Luulisi Operan etsivän ainakin näistä sekä sieltä minne suuremmat jakelut asentavat javan sitä asennettaessa paketista yleiseen käyttöön. Opera käyttäytynee samalla tavalla riippumatta käytetystä jakelusta.
-LP 20. maaliskuuta 2008 kello 10.05 (EET)


Fedora ja Sunin Java[muokkaa]

Fedoran tapauksessa kannattaa muistaa, että Javan asentaminen Sunin RPM-paketeista ei ole suositeltavaa, koska Fedoran vapaisiin Java-paketteihin tulevat päivitykset saattavat korvata Sunin paketeista tulleet tiedostot. Suositeltavia asennustapoja on lähinnä kaksi, joko asennetaan Sunin Java /opt/-hakemiston alle ja vaihdetaan Java-ympäristö alternativesin avulla tai tehdään itse Java-RPM:t JPackagen avulla, jolloin alternatives hoituu käsittääkseni sitä kautta.

Ohjeet /opt/-asennuksesta esimerkiksi täällä: http://fedorasolved.org/browser-solutions/java-i386
Ohjeet JPackage-pakettien tekemisestä esimerkiksi täällä: http://www.city-fan.org/tips/JpackageJava

--Vpv 20. maaliskuuta 2008 kello 12.27 (EET)

Tuosta voisi joku Fedora-käyttäjä tehdä oikeaoppiset ohjeet tuonne ihan Java-sivulle. --Maakuth 20. maaliskuuta 2008 kello 12.42 (EET)


Sampopankin java[muokkaa]

Huomasin että Sunin RPM-paketeista asentava java ei toimi sampopankin sivuilla. (Tarkistus ei toimi ja lopuksi matka loppuu toimimattomaan turvanumeron kirjoittamiseen.) Icedtea java ei myöskään toimi sampopankin sivuilla. Testattu Operalla ja Firefox selaimilla (fedora 8). Huom. Icedtealla toimii Elisan peittokartta ihan oikein.

Olen ymmärtänyt, että Sampopankin javaohjelma vaatii oikeudet päästä pois hiekkalaatikostaan, mikä on kohtuutonta. Kannattanee käyttää mobililaitteille tarkoitettua nettipankin tekstiversiota, kunnes pankki on saanut järjestelmänsä kuntoon. --LP 28. maaliskuuta 2008 kello 21.45 (EET)
Ubuntulle repoista saatava sunin java toimii sampopankissa.--Lahtis 5. heinäkuuta 2010 kello 04.37 (UTC)