MD5

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MD5 on 128-bittinen tarkistussummatyyppi. Vertaamalla kahtena eri aikana laskettuja tarkistussummia voidaan päätellä, onko tiedosto tai muu lähde muuttunut esimerkiksi FTP-siirron aikana. Jos tiedoston sisältö on vähänkään muuttunut, muuttuu sen tarkistussumma täysin toiseksi.

MD5-menetelmä on kyetty murtamaan, eli laskennan pohjalta tuottamaan useita toisistaan poikkeavia lähteitä, joiden tarkistussummat ovat samat. Se ei tästä syystä ole käyttökelpoinen korkeaa tietoturvaa vaativissa kohteissa, sillä lähteen muuttumattomuutta (vapautta haitallisesta koodista) ei voida täysin taata. Monet tahot ovat tämän johdosta siirtyneet käyttämään SHA-tyypin tarkistussummia.

Levykuvien tarkistussummat[muokkaa]

Useimpien Linux-asennuslevyjen levykuvien (engl. image) mukana toimitaan niiden tarkistussummat. Usein tarkistussummat on laskettu MD5-menetelmällä, mutta monet jakelut käyttävät myös SHA-tarkistussummia. Tarkistussummat sisältävä tiedosto (tyypillisesti nimeltään MD5SUMS tai CHECKSUMS) sijaitsee yleensä levykuvien kanssa samassa palvelimen hakemistossa. Vertaamalla tämän tekstitiedoston sisältämää tarkistussummaa itselaskettuun voidaan päätellä, onko levykuva saapunut ehjänä palvelimelta omalle koneelle. Tarkistussumman laskeminen asennuslevyjen levykuvista on ehdottoman suositeltavaa, sillä rikkinäinen levykuva ja siitä seuraava rikkinäinen asennuslevy saattavat pahimmassa tapauksessa johtaa käyttöjärjestelmän asennuksen epäonnistumiseen.

Tarkistussumman laskeminen[muokkaa]

MD5-tarkistussummien laskemiseen käytetään komentoriviohjelmaa md5sum. Se toimitetaan käytännössä kaikkien Linux- ja Unix-asennusten mukana.

Lasketaan MD5-tarkistussumma tiedostolle levykuva.iso komennolla

md5sum levykuva.iso

jolloin md5sumin tuloste näyttää tältä:

1c6a1add3e071ebef4b86f3d238ea6f4  levykuva.iso

Tämä tuloste voidaan myös ohjata tiedostoon seuraavasti

md5sum levykuva.iso > MD5SUMS

tällöin saadaan MD5SUMS-tiedosto joka vastaa yllä mainittua levykuvien mukana toimitettavaa tiedostoa.

Tässä, kuten levykuvienkin tapauksessa, voidaan tiedoston eheys tarkistaa automaattisesti. Komennolla

md5sum -c MD5SUMS

tarkistetaan kaikki MD5SUMS-tiedostossa listatut tiedostot ja tutkitaan niiden eheys.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]