Näytön kalibrointi

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Näytön kalibroinnin tarkoitus on saada valokuva näyttämään kuvan ottamisesta aina ruudulle ja paperille asti samalta, toistamaan värit sellaisena kuin ne kuvan ottamishetkellä ovat olleet. Tällä kertaa keskitytään vain näytön kalibrointiin, mutta vastaavilla tavoilla voidaan kalibroida niin kamera, tulostin kuin skannerikin.

Valmistelut[muokkaa]

  • Anna monitorisi olla päällä vähintään puoli tuntia, jotta sen lämpötila varmasti olisi tasaantunut eikä sen muutos vaikuttaisi enää säätöihin.
  • Valitse työpöytäsi taustaväriksi neutraali harmaa, jotta värit eivät häiritsisi työskentelyä ja säätöjen tekemistä. Aseta monitorin värilämpötila (colour temperature tai tone tms.) arvoon 6500K. Jos monitori ei anna valita kelvinejä niin arvo 'normal' lienee lähinnä haluttua. Eli kuva ei saa olla sininen eikä punainen.
  • Aseta LCD-näyttösi kontrasti n. 90%:n, putkinäytöille jopa 100%.
  • Pyri tekemään työtilasi valaistus mahdollisimman tasaiseksi: jos välillä sisään paistaa aurinko ja välillä tehdään yötöitä loisteputkivalaistuksessa, ei yksillä asetuksilla pärjää. Kriittinen työskentely kannattaakin tehdä esimerkiksi talven tai illan hämärässä.
  • Varmista että katsot monitoria mahdollisimman kohtisuoraan niin sivu- kuin pystysuunnassa. Erityisesti kannettavien tietokoneiden näytöt ovat herkkiä vääristämään värejä eri kulmilla (ja muutenkin läppäreiden näytöt ovat haasteellisia ellei mahdottomia kuvankäsittelykäytössä..)
  • Yleisimmin käytössä olevat 6-bittisten TN-paneelisten näyttöjen vertikaaliset katselukulmat ovat tyypillisesti värikriittisiin työskentelyihin huonosta ala-arvoiseen. 8-bittiset VA- ja IPS-paneelit ovat tähän tarkoitukseen parempia. IPS-paneelit parempia, mutta vastaavasti kalliimpia.
  • Pikasäädöt voi käydä tekemässä kuvatoimisto Leukun kalibrointisivulta, jolla saa arvot suunnilleen kohdilleen.

Gamma-arvon säätäminen perustyökaluilla[muokkaa]

xgamma on työkalu näytön gammakorjauksen kyselyyn ja asettamiseen. Testikuva: https://www.lagom.nl/lcd-test/gamma_calibration.php

Säätö päätteessä komennolla:

xgamma -gamma 1.1

Tai värikohtaisesti:

xgamma -rgamma 1.1 -ggamma 1.2 -bgamma 1.0

Etsi oikeat arvot testikuvan avulla kokeilemalla. Komennon voi sitten lisätä käynnistettäviin ohjelmiin.

Valkotasapainon säätäminen tapahtuu avaamalla Järjestelmäasetukset -> Värit, joka tarjoaa useita valmiita väri profiileita mm. D65, D55 ja D50. Tarkempi säätö onnistuu esimerkiksi sct-ohjelmalla.

GAMMApage[muokkaa]

GAMMApagella voidaan säätää monitorin gamma-arvo sRGB-standardin mukaiseen 2.2:een. GAMMAPage on alla kuvatun Monican rinnakkaisversio, erona on vain eri graafisten kirjastojen käyttö (GAMMAPage: GTK, Monica: FLTK). GAMMApagea ei ole päivitetty vuoden 2006 jälkeen.

Monica[muokkaa]

Monicalla saadaan myös säädettyä monitorin gamma-arvo sRGB-standardin mukaiseen 2.2:een. Monican kotisivulta on tällä hetkellä saatavissa 3.7-version lähdekoodit. Ohjelmaa ei ole päivitetty vuoden 2011 jälkeen.

GAMMApagen ja Monican käyttö[muokkaa]

Säädä monitorisi kirkkaus niin, että Monican näyttämän mustan laatikon sisältä juuri ja juuri erottaa harmaan laatikon. Tämän jälkeen säädä kolmea liukusäädintä siten, että laatikossa oleva harmaa näyttää mahdollisimman tasaiselta, eli siinä ei ole selkeästi tummempia ja vaaleampia kohtia. Jos harmaassa laatikossa on värjäytymiä, voit säätää värikohtaiset asetukset poistamalla täppä kohdasta 'synchronize colours' ja säätämällä kullekin värille erikseen käyttämällä apuna apuna värillisiä laatikoita: keskellä olevan tasavärisen laatikon pitäisi erottua mahdollisimman vähän ympäröivästä raidallisesta taustasta.

Paina 'Exit and Save'. Ohjelma mahdollisesti valittaa, että tiedostoa ~/.xinitrc ei löydy, mutta voi luoda sellaisen ja tallentaa asetukset sinne. Paina OK, ohjelman ehdottama ratkaisu on hyvä. Nyt nämä asetukset ladataan jatkossa käynnistyksen yhteydessä.

Väriprofiilin luominen: LCMS profiler[muokkaa]

LCMS profiler on graafinen käyttöliittymä LittleCMS-kirjastolle, joka luo ICC-väriprofiilin käyttämällesi kokoonpanolle. Profiililla pystytään kertomaan yhteensopiville ohjelmille tarvittava tieto laitteistosta.

Väriprofiilin käyttö näytön kalibroimiseksi: Xcalib[muokkaa]

Xcalib mahdollistaa väriprofiilien (icc) käytön näytön kalibroimiseksi. Sen avulla on väriprofiileja käyttämällä esimerkiksi mahdollista saada näytön värit vastaamaan tarkasti tulostuksen värejä, mikä on kuvankäsittelyssä tärkeää.

Katso myös[muokkaa]

v  k  m
ICC-väriprofiilit
colord | Little CMS | ArgyllCMS | LProf | Xcalib | xgamma | sct | GNOME Color Manager