Nano

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GNU Nano

Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv3+
Kotisivu nano-editor.org
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

Nano on yksinkertainen aloittelijaystävällinen tekstieditori, joka alun perin luotiin Pico-klooniksi, mutta on tätä monipuolisempi. Nano on suomennettu ja se tukee mm. UTF-8-merkistöä sekä lähdekoodin väritystä.

Nanoa käytetään etenkin yksinkertaisten tekstien (kuten lyhyiden sähköpostiviestien) kirjoittamiseen sekä pienten muutosten tekemiseen asetustiedostoihin, varsinkin järjestelmän asennuksen yhteydessä. Tekstieditoria enemmän käyttävän kannattaa tutustua muihin vaihtoehtoihin.

Käyttö[muokkaa]

Tiedosto avataan komennolla

$ nano tiedosto

Jonka jälkeen aukeaa nanon muokkausikkuna:

 GNU nano 4.2        File: tiedosto                  

 (tiedoston sisältö)
                [ Uusi tiedosto ]
^G Ohjeita  ^O Kirjoita ^R Lue tied. ^Y Ed. sivu ^K Leikkaa  ^C Sijainti
^X Lopeta  ^J Tasaa   ^W Etsi   ^V Seur. sivu^U UnCut Text^T Oikolue

Tiedostossa kursoria voidaan liikuttaa normaalisti nuolilla, ja muutenkin muokkaaminen sujuu yksinkertaisten tekstieditorien tapaan ilman ihmeempiä kommervenkkejä. Ruudun alareunassa näkyy kokoajan muistutuksena peruskomennot. ^ tarkoittaa Ctrl-näppäintä. Siispä esimerkiksi Ctrl·O kirjoittaa tiedoston sisällön (eli tallentaa muokkaukset), Ctrl·C kertoo missä kohtaa tiedostoa ollaan ja CTRL·X sammuttaa Nanon. Joskus käteväksi toiminnoksi voi osoittautua myös Ctrl·R, joka kopioi tietyn tiedoston sisällön muokattavana olevaan tiedostoon kursorin kohdalle.

Komennolla

$ nano -c tiedosto

saa näkyviin rivinumerot ja monennellako kirjaimella ollaan menossa rivillä. Painamalla F3 tai Ctrl·O saadaan teksti tallennettua tiedostoon.

Katso myös[muokkaa]