Nano

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
GNU Nano
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv3+
Kotisivu nano-editor.org

Nano on yksinkertainen aloittelijaystävällinen tekstieditori, joka alun perin luotiin Pico-klooniksi, mutta on tätä monipuolisempi. Nano on suomennettu ja se tukee mm. UTF-8-merkistöä sekä lähdekoodin väritystä.

Nanoa käytetään etenkin yksinkertaisten tekstien (kuten lyhyiden sähköpostiviestien) kirjoittamiseen sekä pienten muutosten tekemiseen asetustiedostoihin, varsinkin järjestelmän asennuksen yhteydessä. Tekstieditoria enemmän käyttävän kannattaa tutustua muihin vaihtoehtoihin.

Käyttö[muokkaa]

Tiedosto avataan komennolla

$ nano tiedosto

Jonka jälkeen aukeaa muokkausikkuna. Tiedostossa kursoria voidaan liikuttaa normaalisti nuolilla, ja muutenkin muokkaaminen sujuu yksinkertaisten tekstieditorien tapaan ilman ihmeempiä kommervenkkejä. Ruudun alareunassa näkyy kokoajan muistutuksena peruskomennot. ^ tarkoittaa Ctrl-näppäintä, ja M tarkoittaa Alt-näppäintä. Siispä esimerkiksi Ctrl+O kirjoittaa tiedoston sisällön (eli tallentaa muokkaukset), Ctrl+C kertoo missä kohtaa tiedostoa ollaan ja Ctrl+X sammuttaa Nanon. Joskus käteväksi toiminnoksi voi osoittautua myös Ctrl+R, joka kopioi tietyn tiedoston sisällön muokattavana olevaan tiedostoon kursorin kohdalle.

Komennolla

$ nano -c tiedosto

saa näkyviin rivinumerot ja monennellako kirjaimella ollaan menossa rivillä. Painamalla F3 tai Ctrl+O saadaan teksti tallennettua tiedostoon. Painamalla F1 saa näkyviin ohjeen.

Katso myös[muokkaa]