Ogg Vorbis

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Ogg123)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FSF:n Play Ogg -kampanjan logo.

Ogg Vorbis on Xiph.org:in kehittämä avoin äänenpakkausformaatti, joka on tarkoitettu avoimeksi vaihtoehdoksi MP3-pakkaukselle. Ogg Vorbista ei ole patentoitu ja se on kenen tahansa käytettävissä. Sanotaan myös, että Ogg Vorbis kuulostaa paremmalta kuin samaa bittimäärää käyttäen pakattu MP3-ääni. Toisin kuin MP3:t, patenttivapaat Ogg-tiedostot toimivat suoraan kaikilla Linux-jakeluilla. Sitä soittavat useimmat soitto-ohjelmat.

Käyttö komentoriviltä[muokkaa]

ogg123 tiedostonnimi

Soittaa Ogg Vorbis -tiedostoja

oggenc tiedostonnimi

Pakkaa ääntä Ogg Vorbis -muotoon. Lähdetiedosto voi olla RAW, WAV, AIFF, FLAC tai Ogg FLAC.

oggdec tiedostonnimi

Purkaa Ogg Vorbis -tiedostoja RAW- tai WAV-muotoon

ogginfo tiedostonnimi

Tulostaa tietoja Ogg Vorbis -tiedostosta

Ogg-encoderin käyttö[muokkaa]

Jos oggiksi muunnettavia wav-tiedostoja on vain muutamia ne varmaan jaksaa naputella ja oggencoodata yksittäin. Minulle tuli yli 200 tuntia puheohjelmaa, yli 3000 tiedostoa ja lisää tulossa joten oikoteitä piti hiukan etsiä jotta työ sujuu.

Kokoa haluamasi wav-tiedostot yhteen kansioon joka on kotikansiosi sisällä. Avaa terminaali ja mene sillä em. kansioon, jos kansion nimi on pitkä tai siinä on välilyöntejä esim. "kesälomareissun nauhoitukset" käytä autocomplete-toimintoa tabulaattorinäppäimellä. Toimii niin että annat tiedostonimen alusta niin monta kirjainta ettei vaihtoehtoja ole, siis kirjoita teminaaliin vaikkapa "cd kesäl" ja sitten paina tabulaattoria niin autocomplete täyttää loput ja sitten vain enter. Terminaalissa tulisi nyt lukea seuraavaa...edellyttäen että sinunkin kansiosi on nimeltään "kesälomareissun nauhoitukset". Huomaa autocompleten lisäämä takakenoviiva välilyönnin kohdalla.

[uffek@dsl-lprgw4-fed9de00-184 ~]$ cd kesalomareissun\ nauhoitukset/

[uffek@dsl-lprgw4-fed9de00-184 kesalomareissun nauhoitukset]$

Seuraava komento encoodaa kaikki wav-päätteiset tiedostot kohtalaisen hyvälaatuiseksi oggiksi. Sen voi kopioida tästä ja liittää terminaaliin tai kirjoittaa, huomaa wildcard-tähti joka kertoo oggencooderille että kaikki .wav päätteiset encoodataan. Alkuperäiset wav tiedostot jäävät samaan kansioon, kooderi ei hävitä niitä.

oggenc -q5 *.wav

-q5 on laatuasteikon keskivälilta, kooderi hyväksyy laadut 0-10 ja myös osalukuja jos haluaa niillä hienostella. -q5 tuottaa noin 130-160kbps vbr (variable bitrate) ogg-tiedostoja joka normaalikuuntelussa on varsin riittävä (voittaa 128mp3 laadussa) ja 30Mt wav tiedostosta tulee noin 3Mt ogg tiedosto joten pakkauskin riittänee. Lopullinen keskimääräinen bitrate riippuu alkuperäisen tiedoston ominaisuuksista - mitä enemman korkeita aania sen korkeampi bitrate.

Tiedostonimissä ei kannata käyttää ääkkösiä koska viimestään siinä vaiheessa kun tiedostot tarvitsee siirtää muistitikulle tai siirrettävälle kiintolevylle tulee virheilmoituksia ja siirto epäonnistuu.

Nuolinäppäimilla ylos ja alas saat terminaaliin niitä komentoja joita olet jo käyttänyt. Tabulaattori antaa vaihtoehtoja jos muistat komennon alun esim. na ja tabulaattori antaa seuraavat vaihtoehdot.

[uffek@dsl-lprgw4-fed9de00-184 ~]$ na

namei                nautilus-cd-burner
nano                 nautilus-connect-server
nautilus               nautilus-file-management-properties

oggenc -h

antaa oggencooderin help-tiedot terminaaliin.

Esimerkkikoneessa Fedora 4, GNOME ja GNOMEn terminaali, suunnilleen oletusohjelmat.

Aiheesta muualla[muokkaa]

v  k  m
Ogg-säiliömuodot
Ogg Vorbis | Ogg Opus | Ogg FLAC | Ogg Speex | Ogg Theora | Ogg PCM