PostScript

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Postscript)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Linux.fi-wikissä artikkelit käsittelevät yleensä aihettaan siltä osin, kuin se koskee Linuxia ja avoimia/vapaita ohjelmistoja. Yleisluontoisemman artikkelin tästä aiheesta löydät tietosanakirja Wikipediasta.
PostScript (.ps)

Kehittäjä(t) Adobe Systems
Tiedostopääte .ps
Mediatyyppi application/postscript

PostScript (.ps) on alun perin vuonna 1982 Adobe Systemsin kehittämä ASCII -merkkipohjainen sivunkuvauskieli tulostimille, jotka tuottavat tulosteen sivu (A5,A4,A3,A2...) kerrallaan. Tällaisia ovat mm. lasertulostimet. Unix-järjestelmät (kuten Linux) käyttävät PostScriptia tulostukseen, tarvittaessa muuttaen sen kirjoittimen ymmärtämään muotoon tulostamisen yhteydessä Ghostscript-ohjelman avulla.

Postscript-kielen syntaksiltaan hyvin lähellä Forth-pinokieltä ja siten kielen tasolla laajennettavissa rajattomasti. Postscript on oliopohjainen kieli, joka tarkoittaa sitä, että se käsittelee kuvia sekä kirjasimia, kokoelmana geometrisiä objekteja bittikartan sijaan (myös ilmausta vektorigrafiikka käytetään). Tärkein etu oliopohjaisessa grafiikassa verrattuna bittikarttagrafiikkaan on kyky hyödyntää korkearesoluutioisen tulostimen ominaisuuksia, mihin bittikarttakuva ei pysty. Postscript-piirustus näyttää paljon paremmalta tulostettuna 600 pistettä tuumalle tulostavalla tulostimella kuin 300 pistettä tuumalle tulostavalla tulostimella. Bittikarttakuva tulostuu samanlaisena molemmilla tulostimilla.

Postscript kirjoittimien tuki on yleensä erinomainen kaikissa käyttöjärjestelmissä.

Katso myös[muokkaa]

  • Pstoedit muuttaa PostScript- tai PDF-tiedostot muokattaviksi vektoritiedostoiksi.
  • Ps2pdf on komentoriviohjelma, jolla muutetaan PostScript-muotoisia tiedostoja PDF-muotoon.
  • PPD on PostScript-tulostimen kuvaustiedosto

Aiheesta muualla[muokkaa]