R

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
R
Lisenssi GNU GPL
Kotisivu www.r-project.org

R on tilastolliseen laskentaan tarkoitettu ohjelmointiympäristö. Se on GNU-projekti, joka pohjautuu S-kieleen. Tätä nykyä R on erittäin laajasti käytetty ja sen käyttöä opetetaan esimerkiksi yliopistojen tilastotieteen oppiaineissa. R:ään liittyen järjestetään nykyään myös kansainvälisiä kongresseja ja julkaistaan korkeatasoista nettilehteä. Ohjelman kotisivuilta löytyy R:ään laajan perustyökaluvalikoiman lisäksi tuhansia käyttäjien valmistamia lisäpaketteja (packages). Ohjelman kotisivuilta löytyy myös eri tasoisia oppaita R:n käyttöön. Sopiva opas R:n opetteluun ja myös edistyneille tilastotieteilijöille on esimerkiksi Tommi Viitasen kirjoittama "Tilastotiedettä soveltajille". Katso myös Itä-Suomen yliopiston tuottama R-opas.

Vaikka R onkin tehty tilastolliseen laskentaan, sen helposta opittavuudesta ja käytettävyydestä johtuen allekirjoittanut on mm. analysoinut R:llä musiikkia, piirrättänyt sillä Fraktaaleja, käyttänyt sitä matriisilaskentaan, matemaattiseen optimointiin jne. Tämä onnistuu funktionaalisella ohjelmoinnilla, mutta R on myös objektiorientoitunut kieli.

Toimii seuraavilla alustoilla: Linux, Mac OS X, Windows, FreeBSD, muut Unixit.

Asennus[muokkaa]

Asennuspaketit löytyvät ohjelman kotisivuilta. Useimpiin Linux- ja Unix-jakeluihin ohjelma löytyy myös suoraan jakelun omasta paketinhallinnasta. Debian GNU/Linuxissa ja Ubuntussa komennolla

apt-cache search ^r-.*

löytyy pitkä luettelo R-projektin paketteja. Katso myös Debian Packages of R Software.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Käyttöohjeita