Roskaamisen torjunta MediaWikissä
Wikien periaatteeseen kuuluu se, että kuka tahansa voi muokata wikin sisältöä. Tämä kuitenkin aiheuttaa joskus ongelmia, kun roskaajat yrittävät esimerkiksi parantaa sivujen sijoittumista hakukoneissa lisäämällä wikin sivuille linkkejä eri sivustoille. Erilaiset mainostajabotit aiheuttavatkin helposti paljon työtä wikien ylläpitäjille.
MediaWiki, yksi suosituimmista wiki-ohjelmistoista, sisältää monipuoliset roskaamisen torjuntaominaisuudet. Tässä artikkelissa käydään läpi tapoja, joilla roskaajabottien toimintaa voidaan estää. Suurin osa ohjeista perustuu tällä hetkellä Linux.fin ylläpitäjien käytännön kokemuksiin. Näillä toimenpiteillä on päästy tilanteeseen, jossa botit eivät käytännössä lainkaan roskaa Linux.fitä.
Anonyymien muokkausten esto[muokkaa]
Yksi helppo tapa rajoittaa muokkaajabottien toimintaa on estää muokkaaminen sisäänkirjautumattomilta käyttäjiltä. Tämä onnistuu lisäämällä LocalSettings.php-tiedostoon rivi
$wgGroupPermissions['*']['edit'] = false;
Lisätietoja löytyy MediaWikin ohjeista.
Joissain wikeissä (kuten Linux.fissä ja Wikipediassa) tätä ei kuitenkaan ole otettu käyttöön, sillä monet asialliset käyttäjät haluavat muokata sivuja anonyymisti. Lisäksi jotkut botit osaavat rekisteröityä, jolloin anonyymien muokkausten esto ei niitä haittaa.
Nykyään roskapostibotit myös osaavat rekisteröityä wikiin ja tehdä artikkeleja, siksi jälkeenmainittu captcha lienee varmin tapa poistaa roskapostitukset.
$wgSpamRegex[muokkaa]
MediaWiki sisältää sisäänrakennetun roskantunnistajan, joka ei hyväksy muokkausta, jos se toteuttaa muuttujassa $wgSpamRegex-määritellyn säännöllisen lausekkeen. Säännöllisiä lausekkeita voi helposti lisätä muokkaamalla tiedostoa LocalSettings.php. Linux.fissä käytössä oleva määritelmä löytyy täältä.
Lisätietoja löytyy MediaWikin ohjeista.
SpamBlacklist-lisäosa[muokkaa]
SpamBlacklist-lisäosa tarkistaa muokkaukset säännöllisillä lausekkeilla roskaa sisältävien URL-osoitteiden varalta. Jos jokin osoite toteuttaa roskaa määrittelevän lausekkeen, ei muokkausta hyväksytä.
Lisäosa asennetaan kuten muutkin MediaWikin lisäosat (katso lisätietoja artikkelista MediaWiki ja lisäosan kotisivulta). Säännöllisiä lausekkeita haetaan oletuksena Wikimedian yleisestä listasta sekä wikin sivuilta Järjestelmäviesti:Spam-blacklist ja Järjestelmäviesti:Spam-whitelist ("valkoinen lista", muualla määriteltyjen lausekkeiden kumoaminen). Wiki-sivut ovat kenen tahansa ylläpitäjän oikeudet omaavan käyttäjän muokattavissa. Muita lähteitä voi määritellä LocalSettings.php-tiedostoon lisättävässä $wgSpamBlacklistFiles-muuttujassa [1].
SpamBlacklist-lisäosa on käytössä Linux.fissä.
Title Blacklist -lisäosa[muokkaa]
Title Blacklist -lisäosa mahdollistaa tiettyyn säännölliseen lausekkeeseen sopivien sivujen otsikoiden, tiedostojen nimien sekä käyttäjätunnusten luomisen estämisen. Muokkauksille, siirroille, tiedostojen latauksille sekä käyttäjätunnusten luomiselle on omat estolistansa, jotka ovat ylläpitäjien muokattavissa järjestelmäviestien kautta. Estoille on myös mahdollista asettaa erilaisia lisämääreitä, kuten luomisen/lataamisen salliminen automaattisesti hyväksytyille käyttäjille (autoconfirmed).
Title Blacklist ei ole käytössä Linux.fissä.
Captcha[muokkaa]
Captchalla tarkoitetaan menetelmää, jossa käyttäjän on vahvistettava olevansa ihminen kirjoittamalla generoidussa kuvassa olevat kirjaimet tekstikenttään tai suorittamalla määritelty laskutoimitus. Kuvasta tehdään yleensä sellainen, että kirjainten tunnistaminen siitä koneellisesti on hyvin haastavaa.
MediaWikiin on mahdollista lisätä Captcha-järjestelmä helposti esimerkiksi ConfirmEdit- tai reCAPTCHA-lisäosilla. Sen asetuksista voi säätää, millaiset muokkaukset edellyttävät tunnistautumista ihmiseksi. Usein tällaisiksi määritellään esimerkiksi anonyymit tai URL-osoitteita sisältävät muokkaukset.
Captcha ei ole käytössä esimerkiksi Linux.fissä eikä Wikipediassa, sillä se hankaloittaa joidenkin käyttäjien toimintaa.
SimpleAntiSpam-lisäosa[muokkaa]
SimpleAntiSpam-lisäosa lisää muokkaussivuille tavalliselle käyttäjälle näkymättömän laatikon, jonka jotkut yksinkertaisimmat mainostusbotit täyttävät. Jos tämä laatikko on täytetty, muokkausta ei hyväksytä.
Tämä lisäosa on käytössä Linux.fissä.
AbuseFilter -lisäosa[muokkaa]
AbuseFilter-lisäosa mahdollistaa pitkälle menevän muokkausten luokittelun erilaisen metatiedon perusteella sekä automaattisten toimintojen kytkemisen tähän luokitteluun. AbuseFilterin avulla on vaikkapa mahdollista antaa automaattinen esto kaikille alle tunnin ikäisille käyttäjille, jotka lyhentävät vähintään kahta artikkelia vartin aikana yli 3000 merkillä korkeintaan 100 merkin pituisiksi eikä kyseessä ole uudelleenohjausten luominen, eikä kyseinen käyttäjä ole muokannut kyseisiä artikkeleita aiemmin lähiaikoina. Tai esimerkiksi torjua muokkaukset, joiden yhteydessä artikkeliin lisätään vähintään kymmenen samanlaista kirjainta peräkkäin.
AbuseFilter-sääntöjen luominen tapahtuu erillisen web-käyttöliittymän kautta (Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin). Niiden katseluun, muokkaukseen ja lokin seurantaan oikeutetut käyttäjätunnukset voidaan määritellä erikseen.
Abuse Filter on käytössä Linux.fi:ssä. Käytössä olevat suodattimet näkee sivulta Toiminnot:Väärinkäyttösuodatin. Suomenkielisen Wikipedian suodattimet näkee Wikipedian vastaavalta sivulta.