Split

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Split on komentorivikomento, jolla voi pilkkoa tiedoston palasiksi esimerkiksi tiedostonsiirron helpottamiseksi.

Käyttö[muokkaa]

Jos sinulla on esimerkiksi "esim" niminen tiedosto jossa on sisältönä teksti "yksi kaksi kolme neljä viisi ", voit pilkkoa tiedoston viiteen palaseen komennolla:

split -b 6 esim

-b:n jälkeen tuleva numero kertoo kuinka monta tavua kuhunkin palaseen tulee. Eli tässä tapauksessa 6 tavua. Vastaavasti laittamalla 6:n tilalle esimerkiksi 20000000, voit pilkkoa tiedoston noin 20 megatavun palasiin jne. Split luo komennolla xaa, xab, xac, xad, xae ja xaf tiedostot. Joista esimerkiksi xac:n sisältönä on "kolme ". Jos kansiossa ei ollut aikaisemmin x:llä alkavia tiedostoja, voit yhdistää palaset taas yhdeksi tiedostoksi esimerkiksi komennolla:

cat x* > esim2

Jos pelkäät että tiedostot sekoittuvat liian helposti toisiin tiedostoihin, voit antaa luotaville tiedostoille myös yksilöllisemmän alkuliitteen. Tämä komento luo tiedostot alku_aa, alku_ab, alku_ac, alku_ad, alku_ae ja alku_af (yhdistäminen onnistuu cat alku_* > esim2 komennolla):

split -b 6 esim alku_

Jos taas tiedoston palasia tulisi paljon enemmän, voit käskeä splittiä käyttämään useampaa merkkiä tiedostojen yksilöimiseen. Tämä komento käyttää neljää merkkiä ja luo tiedostot: xaaaa, xaaab, xaaac, xaaad, xaaae ja xaaaf

split -b 6 -a 4 esim

Katso myös[muokkaa]