Ero sivun ”Sarjaterminaali” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
201 merkkiä lisätty ,  15. elokuuta 2007
ei muokkausyhteenvetoa
(Artikkeli Raja-anturasta, välitallennus)
 
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 35: Rivi 35:
Jos terminaalin ruudulle tulee sotkua, pitää yhteysasetukset tarkistaa. Todennäköisesti yhteyden nopeus ei täsmää.  
Jos terminaalin ruudulle tulee sotkua, pitää yhteysasetukset tarkistaa. Todennäköisesti yhteyden nopeus ei täsmää.  


==Kirjautumiskehote pysyväksi==
===Kirjautumiskehote pysyväksi===
Edelläkuvatulla tavalla sarjaterminaalin kautta voi kirjautua kerran, sen jälkeen agetty pitää käynnistää uudelleen. Sama koskee myös virtuaalikonsoliin kirjautumista, joten hoidetaan ongelma samalla tavalla.  
Edellä kuvatulla tavalla sarjaterminaalin kautta voi kirjautua kerran, sen jälkeen agetty pitää käynnistää uudelleen. Sama koskee myös virtuaalikonsoliin kirjautumista, joten hoidetaan ongelma samalla tavalla kuin se on ratkaistu virtuaalikonsolien kanssa. Muokataan tiedostoa <tt>/etc/inittab</tt>, joka on yksi järjestelmän kriittisimpiä asetustiedostoja. Sieltä löytyy liuta rivejä tyyliin:
Editoidaan tiedostoa /etc/inittab, joka on yksi järjestelmän kriittisimpiä asetustiedostoja. Sieltä löytyy liuta rivejä tyyliin:
  c1:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty1 linux
  c1:12345:respawn:/sbin/agetty 38400 tty1 linux
Ne antavat login-kehotteet virtuaalikonsoleihin. Lisätään perään rivi:
Ne luovat kirjautumiskehotteet virtuaalikonsoleihin. Lisätään loppuun rivi:
   
  s1:2345:respawn:/sbin/agetty -L -f /etc/issue.serial 9600 tts/0 ansi
s1:2345:respawn:/sbin/agetty -L -f /etc/issue.serial 9600 tts/0 ansi
Agettyn parametrit ovat samat kuin edellisessä kappaleessa sävelletyt. Tallennetaan ja käsketään [[init]]in lukea inittab:
Agettyn parametrit ovat samat kuin edellisessä kappaleessa sävelletyt. Tallennetaan ja käsketään init:ä lukemaan inittab:
  telinit q
   
Lisäksi tiedosto <tt>/etc/ioctl.save</tt> pitää poistaa, kun sarjaterminaalia asennetaan ensimmäistä kertaa.  
telinit q
 
Lisäksi /etc/ioctl.save tiedosto pitää poistaa, kun sarjaterminaalia asennetaan ensimmäistä kertaa.  
Nyt init pitää huolen siitä, että sarjaportissa pyörii aina agetty tai joku muu prosessi, jos sieltä on kirjauduttu sisään. Jos sarjaterminaalilta haluaa kirjautua sisään pääkäyttäjänä (root), pitää kyseinen sarjaportti lisätä <tt>/etc/securetty</tt>-tiedostoon.  
Nyt init pitää huolen, että sarjaportissa pyörii aina agetty tai joku muu prosessi, jos sieltä on kirjauduttu sisään. Jos sarjaterminaalilta haluaa kirjautua sisään roottina, pitää kyseinen sarjaportti lisätä /etc/securetty tiedostoon.  
 
Jotain kuitenkin vielä puuttuu.
==Ytimen viestit==
Kernelin viestit
Ytimen viestit eivät vielä tule sarjaterminaaliin. Jotta näin tapahtuisi, ytimeen pitää olla käännettynä "serial console" tai "console on serial port" -tuki. Lisäksi sille pitää antaa seuraavat parametrit käynnistyksen yhteydessä (kts. [[Grub]]):
Kernelin viestit eivät vielä tule sarjaterminaaliin. Kerneliin pitää olla käännettynä "serial console" tai "console on serial port" tuki. Lisäksi kernelille pitää antaa seuraavat parametrit:
  console=ttyS0,9600n8 console=tty0
   
Niillä kerrotaan ytimelle, että sarjaportissa <tt>ttyS0</tt> on sarjaterminaali, ja sen pitää käyttää nopeutta 9600 bps, parity none -asetusta ja 8 databittiä. Lisäksi on olemassa toinenkin konsoli, <tt>tty0</tt>, joka sattuu olemaan ensimmäinen virtuaalikonsoli. Ytimen viestit tulevat siis sekä virtuaalikonsoliin että sarjaterminaaliin.  
console=ttyS0,9600n8 console=tty0
 
==Vuonohjaus==
Niillä kerrotaan kernelille, että sarjaportissa ttyS0 on sarjaterminaali, ja pitää käyttää nopeutta 9600 bps, parity none ja 8 databittiä. Lisäksi on olemassa toinenkin konsoli, tty0, joka sattuu olemaan ensimmäinen virtuaalikonsoli. Kernelin viestit tulevat siis molempiin.  
Vuonohjaus tarkoittaa toimintaa tilanteessa, jossa lähettäjä lähettää dataa nopeammin kuin vastaanottaja ehtii käsitellä. Ilman vuonohjausta dataa hukkuisi. Vuonohjaus voidaan tehdä ohjelmallisesti, jolloin datavirran seassa liikkuu XOFF- ja XON-komentomerkkejä, joilla vastaanottaja pyytää lähettäjää odottamaan ja jatkamaan lähetystä.  
Lisätietoja
 
Vuonohjaus
Toinen tapa on käyttää erillisiä johtimia vuonohjaukseen. Näitä RS-232 sarjaportista löytyy kaksi paria: CTS/RTS ja DSR/DTR.
Vuonohjaus tarkoittaa toimintaa tilanteessa, jossa lähettäjä lähettää dataa nopeammin kuin vastaanottaja ehtii käsitellä. Ilman vuonohjausta dataa hukkuisi. Vuonohjaus voidaan tehdä ohjelmallisesti, jolloin datavirran seassa liikkuu XOFF ja XON komentomerkkejä, joilla vastaanottaja pyytää lähettäjää odottamaan ja jatkamaan lähetystä.  
 
Toinen tapa on käyttää erillisiä johtimia vuonohjaukseen. Näitä RS-232 sarjaportista löytyy kaksi paria: CTS/RTS ja DSR/DTR.
[[Luokka:Järjestelmä]]

Navigointivalikko