Ero sivun ”LTSP” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 292 merkkiä lisätty ,  11. maaliskuuta 2008
enemmän kontekstiä, otsikot, toiminnan kuvaus
pEi muokkausyhteenvetoa
(enemmän kontekstiä, otsikot, toiminnan kuvaus)
Rivi 1: Rivi 1:
LTSP eli Linux Terminal Server Project kehittää [[Linux-pääteympäristö|pääteympäristöön]] sopivaa [[Palvelimet|palvelinohjelmistoa.]] Se on mm. kouluympäristöissä suosittu ratkaisu Linux-järjestelmän toimittamiseen, sillä päätteiksi kelpaavat vanhatkin PC-koneet ja näin saadaan nykyaikainen ja ajantasainen järjestelmä käyttöön pelkän palvelimen hinnalla.
LTSP eli Linux Terminal Server Project kehittää [[Linux-pääteympäristö|pääteympäristöön]] sopivaa [[Palvelimet|palvelinohjelmistoa.]] Se on mm. kouluympäristöissä suosittu ratkaisu Linux-järjestelmän toimittamiseen, sillä [[X-pääte|X-päätteiksi]] kelpaavat vanhatkin PC-koneet ja näin saadaan nykyaikainen ja ajantasainen järjestelmä käyttöön pelkän palvelimen hinnalla. Myös paikallisesti ohjelmia ajavia koneita voi hallita LTSP-palvelimen kautta.


==K12LTSP==
LTSP-palvelinohjelmisto voidaan asentaa tähän käyttöön varatulle palvelimelle tai myös muussa käytössä olevalle koneelle. LTSP-palvelimen toimintoja voidaan myös jakaa useammile koneille.


[http://k12ltsp.org http://k12ltsp.org] sivustolta löytyy asennus-cd:t ja ohjeet Terminal serverin ja clientien määrityksiin.
==Toiminta==
 
Pääteympäristön verkon koneet ja päätteet on yleensä säädetty käynnistymään verkosta, hakien käynnistyslataimen ja kernelin verkosta ([[DHCP]]:llä ja [[tftp]]:llä; katso [[verkkokäynnistys]]). Loput käyttöjärjestelmästä on [[NFS]]-verkkolevyllä, joka voi olla samantapaisille koneille yhteinen; muutokset kirjoitetaan muistiin RAM-levylle [[unionfs]]:n avulla.
 
Käynnistymisen jälkeen pääte ottaa yhteyden palvelinkoneeseen [[XDMCP]]:llä tai ssh:lla. Päätteet ajavat kaikki varsinaiset sovellukset palvelinkoneella, jolloin päätteen työksi jää pelkästään näytön päivittäminen ja syötteen välittäminen palvelimelle. Joukossa voi olla työasemia, joilla voi suorittaa ohjelmia myös paikallisesti, jolloin kotihakemisto haetaan [[NIS]]- ja [[DNS]]-palvelimien avustuksella [[NFS]]-verkkolevyltä.
 
Kaikki tarvittavat palvelintoiminnot voidaan keskittää yhdelle LTSP-palvelimelle tai eri toiminnot pitää eri koneilla. Edellisessä tapauksessa yhden paremman työaseman lasketaan riittävän palvelimeksi noin kymmenelle päätteelle. Esimerkiksi DHCP-, NIS- ja sovelluspalvelimina voi hyvin käyttää olemassaolevia koneita ilman suurempia LTSP:hen liittyviä muutoksia.
 
LTSP-paketit sisältävät kaikki päätteiden käynnistämiseen tarvittavat palvelimet päätteille tarjottavine tiedostoineen. Lisäksi tarvitaan palvelimella ajettavat varsinaiset sovellukset ja työaseman verkkokäynnistykseen tarvittava käynnistysohjelma. Edellisiä sisältyy Edubuntuun ja Skolelinuxin LTSP-palvelinasennukseen tai siihen yleiskäyttöiseen jakeluun, johon LTSP asennetaan.
 
==LTSP-asennusvaihtoehtoja==
 
LTSP sisältyy joihinkin isompiin jakeluihin, kuten [[Debian]]iin ja [[Ubuntu]]un. On myös jakeluita, joissa LTSP on suoraan yhtenä asennusvaihtoehtona.
 
===K12LTSP===
 
[[Fedora]]an perustuvan [http://k12ltsp.org http://k12ltsp.org] sivustolta löytyy asennus-cd:t ja ohjeet Terminal serverin ja clientien määrityksiin.


* Lisää koneeseen toinen verkkokortti
* Lisää koneeseen toinen verkkokortti
Rivi 15: Rivi 31:
Toimii suoraan, jos verkkojohdot (sisä- ja ulkoverkko) ovat oikein päin. Oletus- ja yksittäisten koneiden asetukset määritetään tiedostossa /opt/ltsp/i386/etc/lts.conf .
Toimii suoraan, jos verkkojohdot (sisä- ja ulkoverkko) ovat oikein päin. Oletus- ja yksittäisten koneiden asetukset määritetään tiedostossa /opt/ltsp/i386/etc/lts.conf .


==[[Edubuntu]]==
===Edubuntu===
Edubuntu käyttää asiakkaan kirjautumisessa [[SSH|SSH-yhteyttä]], joka mahdollistaa liikenteen tehokkaan suojaamisen. Asennukseen riittää ainoastaan yksi CD, loput tarvittavat saa verkosta.
[[Edubuntu]] käyttää asiakkaan kirjautumisessa [[SSH|SSH-yhteyttä]], joka mahdollistaa liikenteen tehokkaan suojaamisen. Asennukseen riittää ainoastaan yksi CD, loput tarvittavat saa verkosta.


Edubuntun käyttöön LTSP-järjestelmässä löytyy hyvät ohjeet [http://wiki.ubuntu-fi.org/LTSP_Ohjeita Ubuntu Suomen wikistä].
Edubuntun käyttöön LTSP-järjestelmässä löytyy hyvät ohjeet [http://wiki.ubuntu-fi.org/LTSP_Ohjeita Ubuntu Suomen wikistä].
Rivi 30: Rivi 46:
* [[adduser|Luo käyttäjä]]
* [[adduser|Luo käyttäjä]]
* Käynnistä asiakas ja kirjaudu luomallasi käyttäjällä
* Käynnistä asiakas ja kirjaudu luomallasi käyttäjällä
=== Debian ===
LTSP löytyy paketeista ''ltsp-server'', ''ltsp-server-standalone'', ''ltsp-utils'' sekä asiakaskoneelle tarkoitettu ''ltsp-client''.


== WLAN ja LTSP ==
== WLAN ja LTSP ==
785

muokkausta

Navigointivalikko