Ero sivun ”Ardour” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
32 merkkiä lisätty ,  8. joulukuuta 2010
p
Korjauksia ja muutaman artikkelilinkin lisäys
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Korjauksia ja muutaman artikkelilinkin lisäys)
Rivi 11: Rivi 11:
Loppujen lopuksi helpoin tapa päästä kokeilemaan Ardouria saattaakin olla sen asentaminen omaan Linux-järjestelmään sen kummempia miettimättä. Useimmat valtavirtajakelut asentavat automaattisesti tärkeimmät Ardourin käyttöön tarvittavat työkalut ja konfiguroivat järjestelmän, joten käyttäjän tehtäväksi jääkin usein vain käynnistää ohjelma.
Loppujen lopuksi helpoin tapa päästä kokeilemaan Ardouria saattaakin olla sen asentaminen omaan Linux-järjestelmään sen kummempia miettimättä. Useimmat valtavirtajakelut asentavat automaattisesti tärkeimmät Ardourin käyttöön tarvittavat työkalut ja konfiguroivat järjestelmän, joten käyttäjän tehtäväksi jääkin usein vain käynnistää ohjelma.


Varoitus: monesti käyttöjärjestelmien mukana tulevat Ardourin versiot ei ole uusimpia mahdollisia. Joissain tapauksissa paketointitiimi on myös saattanut paketoida kehnon version eikä ole vaivautunut korjaamaan asiaa. Tästä seuraa joskus ärsyttäviä bugeja tai toimimattomia ominaisuuksia. Siksi monet Ardouria vakavammin käyttävät äänittäjät ovatkin päätyneet kääntämään oman versionsa suoraan lähdekoodista.
Varoitus: monesti käyttöjärjestelmien mukana tulevat Ardourin versiot ei ole uusimpia mahdollisia. Joissain tapauksissa paketointitiimi on myös saattanut paketoida kehnon version eikä ole vaivautunut korjaamaan asiaa. Tästä seuraa joskus ärsyttäviä bugeja tai toimimattomia ominaisuuksia. Tämän takia monet Ardouria vakavammin käyttävät äänittäjät ovatkin päätyneet kääntämään oman versionsa suoraan lähdekoodista.


== Tiedostomuodot ==
== Tiedostomuodot ==
Rivi 17: Rivi 17:


== Pluginit ==
== Pluginit ==
Pluginit ovat tietenkin oleellinen osa äänityötä ja etenkin miksausvaihetta, ja myös Ardourissa on tuki erilaisille plugineille. Tällä hetkellä yleisin plugin-standardi Linux-maailmassa on [[LADSPA]] eli Linux Audio Developer's Simple Plugin API, mutta sen lisäksi Ardour tukee myös uutta LV2-standardia, joka on yleistynyt vauhdilla viime vuosina. Lisäksi Ardour tukee myös Windows VST -plugineja [[Wine|Winen]] avulla, mutta koska kyseiset pluginit toimivat emulaatiokerroksen päällä, ei niiden toiminta ole aina yhtä vakaata kuin natiivisti Linuxille kehitettyjen pluginien. Kannattaa myös huomata, että Windows VST-pluginit ovat eri asia kuin Linux VST:t, ja että Ardour ei tue natiiveja Linux VST -plugineja, niin hullulta kuin se ehkä kuulostaakin. Ardourin OS X -versio tukee myös Applen Audio Unit -standardia.
Pluginit ovat tietenkin oleellinen osa äänityötä ja etenkin miksausvaihetta, ja myös Ardourissa on tuki erilaisille plugineille. Tällä hetkellä yleisin plugin-standardi Linux-maailmassa on [[LADSPA]] eli Linux Audio Developer's Simple Plugin API, mutta sen lisäksi Ardour tukee myös uutta [[LV2]]-standardia, joka on yleistynyt vauhdilla viime vuosina. Lisäksi Ardour tukee myös [[Windows VST]] -plugineja [[Wine|Winen]] avulla, mutta koska kyseiset pluginit toimivat emulaatiokerroksen päällä, ei niiden toiminta ole aina yhtä vakaata kuin natiivisti Linuxille kehitettyjen pluginien. Kannattaa myös huomata, että Windows VST-pluginit ovat eri asia kuin [[Linux VST|Linux VST:t]], ja että Ardour ei tue natiiveja Linux VST -plugineja, niin kummalliselta kuin se ehkä kuulostaakin. Ardourin OS X -versio tukee myös Applen Audio Unit -standardia.


Käytetyt pluginit vaikuttavat myös Ardourin vakauteen. Tämä on hyvä huomata, mikäli Ardour alkaa miksausvaiheessa tuntumaan epävakaalta: kyse voi olla kehnosti suunnitellusta pluginista, joka aiheuttaa epävakautta koko ohjelmalle. Tästä syystä Ardourin kotisivuille on koottu [http://ardour.org/plugins lista hyväksi havaituista plugineista], jota kannattaa ehdottomasti vilkaista.
Käytetyt pluginit vaikuttavat myös Ardourin vakauteen. Tämä on hyvä huomata, mikäli Ardour alkaa miksausvaiheessa tuntua epävakaalta: kyse voi olla kehnosti suunnitellusta pluginista, joka aiheuttaa epävakautta koko ohjelmalle. Tästä syystä Ardourin kotisivuille on koottu [http://ardour.org/plugins lista hyväksi havaituista plugineista], jota kannattaa ehdottomasti vilkaista.


[[Luokka:Multimedia]]
[[Luokka:Multimedia]]
574

muokkausta

Navigointivalikko