Unstable

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unstable-versio on ohjelman epävakaa versio. Vastakohta on stable. Unstable-versiot on yleensä tarkoitettu ainoastaan ohjelman kehittäjien ja testaajien käyttöön.

Debian-jakelun epävakaata, kehityksen kohteena olevaa versiota kutsutaan myös usein nimellä unstable.

Unstable-versiot jaetaan usein alfa- ja beta-versioihin, joista alfa-versiot on tarkoitettu lähinnä ohjelmiston kehittäjien ja beta-versiot laajemman yleisön testattavaksi. Juuri ennen stable-version julkaisemista ohjelmasta annetaan yleensä ulos release candidateja eli RC-versioita, joista yleensä viimeinen ja bugittomimmaksi todettu julkaistaan lopullisena versiona. Yllä kuvattujen käsitteiden käyttö kuitenkin vaihtelee ohjelmistoprojektista toiseen.

Vapaat ohjelmat julkaistaan usein jo alfa-asteella, jolloin kuka tahansa voi kokeilla ja käyttää niitä. Käyttäjän on hyvä ymmärtää, että ohjelmaan ei pidä luottaa liikaa. Keskeneräinen ohjelma voi kuitenkin olla jossakin käytössä hyödyllinen ja toisaalta monet ohjelmakehittäjät asettavat riman työlleen hyvin korkealle. Näin eri jakeluissa on usein mukana virallisesti alfatasolla olevia ohjelmia – joista osaa yleisesti pidetään täysin vakaina.

Usein alfaksi luettavien ohjelmien versionumerot ovat 0.10jotakin tai jopa 0.01jotakin, beta-ohjelmien 0.9jotakin, joskus "alfa", "beta" tai "RC" on mukana versionumerossa, joskus ohjelmalla on täysin oma numerointikäytäntönsä.