VPN

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

VPN eli Virtual Private Network tarkoittaa kahden yksityisen verkon yhdistämistä julkisen, turvattoman verkon (yleensä Internet) yli yhdeksi kokonaisuudeksi. VPN-tekniikan tavallisin käyttökohde on yrityksen haarakonttorin tai etätyöntekijän turvallinen liittäminen sisäiseen verkkoon Internetin yli.

Tekniikoita[muokkaa]

Hamachi[muokkaa]

Hamachi on suljetun lähdekoodin Windowsille, Linuxille ja Mac OS X:lle saatavilla oleva, keskitettyyn palvelimeen pohjautuva, freewarena julkaistava VPN-ohjelmisto. Hamachia käytetään erityisesti lähiverkkojen yhdistämiseen pelaamisessa sekä etähallintaan. Hamachi-protokolla ei ole julkinen, eikä sen turvallisuudelle ole mitään takeita.

IPsec[muokkaa]

IPsec eli IP Security Architecture on matalan tason protokollaperhe Internetin pakettivirtojen suojaamiseen. Koska IPsec toimii OSI-mallin kolmannella kerroksella (verkkokerros), eivät ylemmän tason protokollat, kuten TCP ja UDP, tarvitse erillistä tukea sitä varten. IPseciä voidaan käyttää joko kuljetustilassa, jossa tietyllä välillä kulkeva liikenne salataan päästä päähän, tai tunnelitilassa, jossa esimerkiksi kahden lähiverkon välinen liikenne ohjataan tiettyjen pisteiden kautta, joilloin liikenne salataan vain näiden pisteiden välillä. Kumpaakin tilaa voidaan käyttää VPN-toteutuksiin. Linuxin ytimessä on ollut IPsec-tuki sen 2.6-versiosta lähtien.

FreeS/WAN[muokkaa]

FreeS/WAN on ensimmäinen Linuxille kehitetty kokonainen IPSec-toteutus. Sen kehitys päättyi 2004. Projektia jatkamaan on perustettu Openswan ja strongSwan.

Openswan[muokkaa]

Openswan on FreeS/WANin pohjalta kehitettävä IPsec-ohjelmisto 2.0-, 2.2-, 2.4- ja 2.6-ytimille.

strongSwan[muokkaa]

strongSwan on vahvaan autentikointiin keskittyvä, FreeS/WANista haarautettu IPsec-ohjelmisto 2.4- ja 2.6-ytimille.

L2F[muokkaa]

L2F eli Layer 2 Forwarding on Ciscon kehittämä VPN-protokolla.

L2TP[muokkaa]

L2TP on Microsoftin ja Ciscon PPTP:n ja L2F:n pohjalta kehittämä VPN-protokolla. Turvallisuuden parantamiseksi sen kanssa käytetään usein IPseciä (L2TP/IPsec). L2TP:stä on kehitteillä uusi L2TPv3-versio.

OpenVPN[muokkaa]

OpenVPN on OpenSSL:ään pohjautuva, GPL-lisensoitu VPN-protokolla.

PPTP[muokkaa]

PPTP eli Point-to-Point Tunneling Protocol on Microsoftin kehittämä, PPP:hen pohjautuva VPN-protokolla. Linux-ytimeen on sisältynyt PPTP-tuki 2.6.14-versiosta lähtien. PPTP-protokollasta on löytynyt useita haavoittuvuuksia, eikä se ole turvallinen protokolla. PPTP:n kehitys on nykyisin pysähtynyt.

Tinc[muokkaa]

Tinc on protokolla sekä ohjelma, jolla voidaan rakentaa Mesh-verkkotopologian mukainen VPN-verkko.

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]